Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Terhelik a környezetet a biozacskók is

MTI, 2012. április 16. - hétfő 13:01
Címkék: környezetvédelem, terhelés, zacskó
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Német környezetvédők szerint gyors eljárással nem komposztálhatók azok az állítólag biológiai úton lebomló bevásárlótáskák, amelyeket az Aldi és a Rewe kereskedelmi konszernek alkalmaznak.


A Deutsche Umwelthilfe szervezet hónapokon át vizsgálta a zacskókat, amelyek az előállító szerint 12 hét alatt teljesen lebomlanak.

A táskák gyors eljárással nem komposztálhatóak, ráadásul génmódosított kukorica felhasználásával állítják elő azokat - közölte Jürgen Resch, a szervezet munkatársa Berlinben. A vizsgálat eredményeire utalva annak a véleménynek adott hangot, hogy "ezek a táskák rosszabbak, mint a normál, eldobható zacskók".

Az üzletekben megközelítőleg négy éve kapható zacskók 30-50 eurócentbe kerülnek, tehát lényegesen drágábbak az eldobható változatoknál. Resch szerint ez a vásárlók becsapása és jogi lépéseket fontolgatnak a két vállalkozás ellen.

A European Bioplastics nevű szervezet visszautasította a vádakat. Szóvivőjük, Kristy-Barbara Lange szerint a táskákon olvasható állítások mind bizonyított tények.

A Rewe is visszautasította a vádakat. A műanyag zacskókra úgy tekintenek, mint az első lépésre a kevesebb fosszilis forrás, például ásványolaj felhasználása felé. A cég közölte, hogy az előállító biztosította őket a zacskók teljes komposztálhatóságáról. Az Aldi nem nyilatkozott az ügyben.

Arról nincsenek információk, hogy évente hány műanyag táskát adnak el a vásárlóknak, de a szeméttelepeken naponta több száz darab bukkan fel - fejtette ki Herbert Probst, egy földgazdálkodási szervezet elnöke.

Probst szerint a táskákon szereplő felirat ellenére nem szabad őket a bioszemétbe dobni, mivel hetven százalékban kőolajalapú műanyagból és csak harminc százalékban kukoricakeményítőn alapuló műanyagból állnak. Legalább 12 héten át állandó magas hőmérsékletre és páratartalomra van szükség ahhoz, hogy anyaguk lebomoljon, ez pedig a házi komposzton nem valósul nem.

A szakértő szerint tehát a legjobb, ha hosszú életű vászon-vagy műanyag táskával indulunk vásárolni.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Matus László, 2012. április 16. - hétfő 14:58

Szerintem egy teljesen felesleges cirkusz amit a zacskók körül csinálnak.1. Valamibe bele kell pakolni az árút.2.Ha valami tartósabb és erősebb az több anyagból van és akkor ugyanúgy környezetkárosító.3.Ha menet közben beugrik,hogy nincs otthon ez meg az és beugrok a boltba, nem biztos hogy nálam van az az extra környezetbarát szatyor,tehát venni kell másikat. 4.Gazdagéknál biztosan nincs így,de nálunk a zacskó nem csak egyszer használatos, mert pl.: azt teszem a szemetesedénybe az helyett hogy vennék szemetesbe való zacskót, vagy miután igen kis helyen elfér beteszem a zsebembe,ha boltba megyek, de van a kocsiban is mindig belőle az helyett,hogy direkt erre a célra zacskókat vennék. Inkább azt kellene kitalálni ,hogy mit tegyünk a használt zacsival,bár mint írtam a nagy része többször is hasznosul.A végén pedig úgyis a szemétbe és az égetőbe kerül ahol elég.

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza