Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

GMO-razziát rendelt el a miniszter

MTI, 2012. március 02. - péntek 13:31
Címkék: GMO, razzia
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Azonnali hatállyal országos, teljes körű, elsősorban GMO-s termékekre vonatkozó élelmiszerellenőrzést rendelt el Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, aki a vizsgálat elindítását csütörtökön, a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft.-ben jelentette be.


A tárca közleménye szerint a miniszter kijelentette: megengedhetetlen, hogy a köznyugalmat gyanús, GMO-val szennyezett élelmiszerekről szóló hírek zavarják meg. Az uniós jogszabályok nem tiltják, hogy az élelmiszerek GMO-t tartalmazzanak, de ezt jól látható módon fel kell tüntetni a címkéken. Az ellenőrzéseket a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal irányításával a megyei kormányhivatalok állategészségügyi és élelmiszerellenőrző igazgatóságainak munkatársai végzik. A hivatal szigorú vizsgálatokat tart a raktárakban és az áruházláncoknál, és határozottan fellép a szabálytalanságokkal szemben.

Fazekas Sándor a Vessünk magyar vetőmagot! kampány keretében érkezett Szegedre. A decemberben indított kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar vetőmagokra, amelyek biztonságosak, kiváló a minőségük, és jól bírják a hazai klímát.

A miniszter a közlemény szerint azért kereste fel a szegedi kutatóintézetet, miután korábban a vetőmag-termelő és -forgalmazó üzemeket is meglátogatta, hogy megjelenítse az ágazat összefogását. "Azért vagyok itt, mert a magyar vetőmagágazat érdekében teljes összefogásra van szükség" - mondta a tárca vezetője. A konkurencia is összehangolja a tevékenységét és reklámokkal, marketingfogásokkal hódítja meg a vásárlókat - tette hozzá.

A magyar vetőmagágazat sikerének az alapja a méltán világhírű magyar növényfajták nemesítése - mutatott rá -, ezért mindent támogatást megadnak az ágazatnak. "Meg kell őriznünk előkelő pozíciónkat, hiszen Európa 3., a világ 9. legnagyobb vetőmag-exportőre vagyunk. Az a célunk, hogy növeljük a magyar vetőmagok arányát a piacon, és új fajtákkal járuljunk hozzá a korszerű, egészséges táplálkozáshoz. Megpróbáljuk visszahozni a köztermesztésbe az olyan fajtákat, amelyek feledésbe merültek, így a kölest és a hajdinát" - mondta.

Szilágyi László, a szegedi Gabonakutató Kft. ügyvezető igazgatója arról szólt, hogy az intézmény 1924 óta szolgálja sikerrel a nemesítést, azon dolgoznak, hogy a régi, bevált magyar fajták újra elterjedjenek. A kft. kétezer hektáron termel vetőmagot, éves árbevétele 1,9-2,2 milliárd forint, amely jog- és licencdíjakból, vetőmag-feldolgozásból, értékesítésből és tudományos pályázatokból származik.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Ratman, 2019. március 18.

Nem ajánlom Richard Cosmos urat (se), nem túl sok hitelt küld :D...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

Váradi Tibor Attila, 2019. március 17.

Tisztelt Tulajdonos(ok)!

Szeretnék Önökkel beszélni benzines autó elektromosra v...

Alakítsd elektromossá az autód!

Mr. Richard Cosmos, 2019. március 17.

Meleg Üdvözlet az Ön számára, szükség van-e bármilyen 2% -os kamatlábra? Ha igen, lépjen k...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés