Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Tüdőt károsít az uszodavíz

MTI, 2012. január 12. - csütörtök 15:31
Címkék: uszoda, klór
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A rendszeresen klórozott vizű medencében tréningező úszók tüdejében az asztmásokhoz hasonló elváltozások alakulhatnak ki, noha arra nincs bizonyíték, hogy maga az asztma is kifejlődne náluk - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.


A Journal of Allergy and Clinical Immunology című szaklapban ismertetett tanulmányhoz francia és kanadai kutatók 23 neves kanadai úszó tüdőszövetét és légzésfunkcióját vizsgálták.

Az élsportolók átlagos életkora 21 év volt, egészségügyi eredményüket hasonló életkorú emberekével vetették össze, akiknek egyik csoportja enyhén asztmás volt, másik csoportja pedig egészséges. Az elemzés azt mutatta, hogy az úszók tüdejéből származó mintákban csaknem hatszor több asztmával és allergiával összefüggő immunsejt volt, mint az egészséges alanyok mintáiban. Az enyhe asztmában szenvedő emberek mintáiban az úszókhoz hasonló számú gyulladás által érintett sejtet találtak.

Az úszók és az asztmás résztvevők tüdejében egyaránt voltak heges szövetek, amelyek az egészséges emberek tüdejében nem fordultak elő. Az úszóknál ugyanakkor nem mutatkoztak az asztma tünetei, például a köhögés, nehézlégzés vagy zihálás a légzésfunkciós vizsgálatok közben.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Kámán Roland, 2018. január 20.

Tisztelt Hölygyem /uram!Engemet is zaklat folyamatosan ez az Eos Kft!Most már bíróságra adta sz...

Behajtó cégek és a család

servillo, 2018. január 19.


Hitel ajánlat arány 2. 3% - a nagyon sürgős

Helló Hölgyem/Uram szüksé...

Telefonok a szervizben

James Roland, 2018. január 18.

James Roland vagyok. Néhány hónappal ezelőtt a cégem nagy veszteséget szenvedett. A rossz hite...

Gyógyulni alternatívan

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés