Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Hatékonyan működik a Pénzügyi Békéltető Testület

MTI, 2011. október 13. - csütörtök 12:41
Címkék: PSZÁF, PBT
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Hatékonyan működik a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT), amit mutat az is, hogy az eddig beérkezett 613 kérelemből 118-at már érdemben lezártak, 63 százalékban a fogyasztó, 37 százalékban pedig a pénzügyi szolgáltató számára kedvező döntés született - mondta Nadrai Géza, a testület elnöke az első száz nap eredményeiről csütörtökön Budapesten tartott sajtótájékoztatón.


Hozzátette, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete mellett július óta működő testület hatékonyságát mutatja, hogy átlagosan 39,5 nap alatt oldják meg az ügyeket, azaz jóval a 90+30 napos határidő előtt érdemi döntést hoznak. Az eljárás a fogyasztóknak ingyenes.

A testülethez érkezett kérelmekből eddig 579-et dolgoztak fel. A kérelmek 43 százaléka a bankokat érinti, 32 százaléka a biztosítókat, míg 25 százaléka az egyéb pénzügyi vállalkozásokat, például takarékszövetkezeteket.

Az elnök kifejtette, a testület célja a hatékony és gyors, a fogyasztók számára ingyenes jogintézmény működtetése. Ennek jegyében 307 kérelem esetében már lezárult az ügy: ezen belül 189-et eljárási okból elutasítottak.

Az elnök elmondta, nagyon sok ügyben kell a PBT-nek hiánypótlást kérnie: az ügyek 60 százalékában kell ezt tennie, ám a testület segít abban, hogy szakszerű, jó kérelmek szülessenek.

Országosan, területi megoszlásban nézve a kérelmek 17,29 százaléka Budapestről érkezett, ezt követi Pest megye 12,27 százalékkal. A legkevesebb kérelmet, az ügyek 2,04 százalékát Nógrád megyéből kapta a PBT. Az elnök elmondta: 2009-ben 560 pénzügyi szolgáltatással kapcsolatos ügy keletkezett, míg 2010-ben 880. Ekkor még a PBT nem létezett, csak úgynevezett normál békéltető testületekhez fordulhattak az érintettek.

Az elnök szerint a hatékonyság másik mutatója az alávetés, az, hogy elfogadja-e az érintett pénzintézet a PBT határozatát: eddig 64 általános alávetés történt, s ezek száma az egyedi ügyekben is nő. A takarékszövetkezetek egynegyede fogadta el eddig az alávetést, s bankok közül is több nagy pénzintézet, például az Erste, a KDB és az UniCredit, de egyedi ügyekben a Budapest Bank is sokszor elfogadja az alávetést.

Az MKB, az OTP vagy a K and H egyelőre kiváró álláspontot képvisel ezzel kapcsolatban, igaz, ezek is együttműködnek a testülettel. A CIB Bank viszont nem együttműködő, bár a PBT tapasztalati szerint itt is érzékelhető az oldódás - fejtette ki.

Nadrai Géza elmondta, a tapasztalat az, hogy azok a bankok, amelyek elfogadják az alávetést az egyedi vagy általános ügyekben, könnyebben szót értenek az ügyfelekkel. Ha a szolgáltató nem fogadja el az alávetést, akkor a PBT ajánlást hoz, ami az ügyfélnek segít a bírósági eljárásban. A PBT jelzésére a PSZÁF eddig összesen 18 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki, mert az adott pénzintézet nem tett eleget a békéltetésből rá háruló kötelezettségének: a legtöbb büntetést eddig CIB kapta.

Az elnök kérdésekre válaszolva elmondta, a végtörlesztéssel kapcsolatban még nem érkezett hozzájuk kérelem.

Az elnök felhívta a figyelmet, hogy a testület honlapján több egyedi ügy is szerepel, illetve itt a fogyasztók sok érdemi, hasznos információt elérhetnek.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Richard Cosmos, 2020. január 24.

Szüksége van kölcsönre? személyi kölcsönök? Üzleti hitelek? Jelzáloghitel? Mezőgazdasági...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza