Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Ólomszennyezett arcpakolást talált az NFH

MTI, 2011. július 21. - csütörtök 15:01
Címkék: ólom, szennyezés, NFH
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) 90 kereskedelmi egységben vizsgálta az arc- és testpakolások címkézését, valamint összetételét, és ennek során egy ólomszennyezett terméket is talált - közölte a hatóság csütörtökön.


Az NFH a közleményben ugyan nem nevesíti a szennyezett terméket, de felhívja a figyelmet: az ólom tudtunkon kívül akár a régi csővezetékeken átfolyó vízből, de bizonyos termékek használatával is a szervezetbe kerülhet, például hajkezelő készítmények, iszappakolás vagy ajakrúzs révén.

Szervezetünk megóvása érdekében célszerű odafigyelni, hogy ezen termékeket milyen rendszerességgel használjuk - hangsúlyozza az NFH.

A hatóság a piacon egyre nagyobb választékban megjelenő arc- és testpakolásoknál a termékek címkefeliratát vizsgálta, valamint laboratóriumban ellenőrizte a termékek egészségbiztonsági megfelelőségét. Bár a vizsgálati eredmények alapján a biztonsági követelményeknek mikrobiológiai tisztaság szempontjából valamennyi minta eleget tett, egy esetben a laboratórium ólom tartalmat mutatott ki - olvasható a közleményben.

Az NFH az ellenőrzött kereskedelmi egységek - például áruházláncok, drogériák, kozmetikai termékeket értékesítő szaküzletek, illatszerboltok - csaknem harmadában állapított meg intézkedésre okot adó hiányosságot. Ilyen volt például a nem megfelelő címkézés, az elővigyázatossági előírások és a tárolási körülmények feltüntetésének, valamint a minőségmegőrzési idő feltüntetésének hiánya. Ezenkívül egyes helyeken lejárt szavatosságú arcmaszkokat forgalmaztak.

A laboratóriumi vizsgálatokkal kapcsolatban a közlemény kitér arra is, hogy az ólom és vegyületei kozmetikai termék gyártásához nem használhatók fel, ugyanakkor a kozmetikumokban felhasznált nyersanyagok szennyeződéseként előfordulhat a nehézfém. A szennyeződésként előforduló ólom mennyiségére vonatkozóan biztonsági szempontból érvényes szabályozás jelenleg nem létezik, ezért a hatóságnak jogi eszközökkel eljárni nem áll módjában - hangsúlyozza a hatóság.

A hatóság az ólomszennyezett termékek forgalmazását megtiltani nem tudja, ettől függetlenül felhívják a fogyasztók figyelmét arra, hogy az ólom kis mennyiségben is veszélyes lehet, így nem árt megfontolni bizonyos termékek rendszeres használatát.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza