Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Szuperbaktérium Újdelhi ivóvizében

MTI, 2011. április 07. - csütörtök 12:21
Címkék: szuperbaktréium, ivóvíz
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Újdelhiben vett vízmintákból NDM-1 rezisztenciagént mutattak ki, amely csaknem valamennyi jelenleg használatos antibiotikummal szemben ellenállóvá teszi a baktériumokat - közölték csütörtökön brit kutatók.


A szakemberek szerint a 14 milliós lélekszámú indiai fővárosban az NDM-1 gén - melynek jelenlétében "szuperbaktériumra" jellemző tulajdonságokat mutatnak a kórokozók - olyan mikrobákban is megtalálható, melyek kolerát és vérhast okoznak.

"Újdelhi lakosai folyamatosan ki vannak téve multidrog-rezisztens és NDM-1-re pozitív baktériumoknak" - mondta Mark Toleman, a brit Cardiffi Egyetem orvosi karának munkatársa, a The Lancet Infectious Diseases című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője.

-

"Jelentős számú" Újdelhiben élő ember szervezetébe naponta kerülnek be ezek a baktériumok - tette hozzá Toleman a témában tartott londoni sajtótájékoztatón. A kutatók 171 vízfolyásból és 50 nyilvános csapból vettek mintát Újdelhiben 2010 szeptemberében és októberében. Az előbbiek közül 51 esetben, a csapvizeknél két esetben mutattak ki NDM-1 gént a mintában, NDM-1-re pozitív baktériumok pedig 12, illetve 2 esetben voltak kitenyészthetők belőlük.

"Úgy véljük, csak Újdelhiben akár félmillió ember is hordozhat NDM-1-et tartalmazó baktériumokat normál bélflórája részeként" - összegezte Toleman.

Az NDM-1 jelű (Újdelhi-metalo-bétalaktamáz-1) gén képessé tesz egyes mikroorganizmusokat arra, hogy ellenálljanak szinte valamennyi jelenleg használatos antibiotikumnak. A gént először - a mostani tanulmányban is részt vevő - Timothy Walsh, a Cardiffi Egyetem munkatársa azonosította kutatócsoportjával egy 2008-ban Indiában kórházba került svéd állampolgártól származó mintában. Erről szóló tanulmányuk 2010 augusztusában jelent meg a tekintélyes brit orvosi lapban, a The Lancetben. A későbbiekben az NDM-1 gén előfordulását a világ számos országában jelezték. Az új típusú rezisztenciagén az úgynevezett Enterobacteriaceae (bélbaktérium) törzseknél jelent meg, és szinte minden antibiotikummal, még a legerősebbnek tartott carbapenemekkel szemben is ellenállóvá teszi a baktériumokat.

Magyarországon 2001 óta működik az Országos Epidemiológiai Központban a nemzeti bakteriológiai megfigyelő (NBS) rendszer, amely nyomon követi a klinikailag jelentős kórokozókat és a baktériumok antibiotikumokkal szembeni ellenálló képességét. Az NDM-1 gén jelenlétét molekuláris biológiai módszerekkel lehet kimutatni, az ehhez szükséges technikai felszerelés a magyarországi laboratóriumban is rendelkezésre áll. Az NDM-1 gént tartalmazó kórokozók terjedésének megelőzé­sére a szokásos eszközök használhatók: izoláció, kézfertőtlenítés és az antibiotikumok körültekintő alkalmazása.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által szervezett Egészségügyi Világnap (április 7.) idei témája az antimikrobás szerekkel szembeni rezisztencia, és annak világméretű terjedése. "Olyan kritikus ponton vagyunk, amikor az antibiotikum rezisztencia példátlan szintekre ér" - hangsúlyozta Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója. "Az embereknek tudatában kellene lenniük, hogy addig, amíg valamennyi ország meg nem birkózik ezzel, egyetlen ország sem lehet biztonságban" - tette hozzá.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza