Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Ékszerhamisítók rendőrkézen

Munkatársunktól, 2010. április 27. - kedd 13:41
Címkék: ékszer, csalás, eljárás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Ékszerhamisító és -terjesztő hálózatot fülelt le a hajdú-bihari rendőrség; a megtévesztésig valódinak tűnő, többnyire fehéraranynak látszó láncokat és gyűrűket zálogházban helyezték el, amelyeket később az üzletek értékesítettek.Az ékszereket K. Róbert budapesti ötvös készítette az anyja lakásában berendezett, a legprofibb berendezésekkel felszerelt műhelyében. Az elkészült darabokat három szállító "terítette" az országban, helyi ismerőseik adták be azokat zálogházakba - ismertette a folyamatot Juhász Imre rendőr alezredes a Hajdú-Bihar megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályának vezetője.

A januárban Püspökladányban lebukott társaság feltehetően 2006-óta folytatta tevékenységét, több tízmilliós kárt okozva a vásárlóknak, akik talán nem is tudják, hogy értéktelen hamisítványhoz jutottak, amikor zálogházakból vásároltak ékszert - mondta a nyomozó.


A zaciban nem lehetett észrevenni a csalást

Közlése szerint a zálogházakban alkalmazott tízszeres nagyítással nem tudták megállapítani az ékszerekbe nyomott azonosítóból, hogy hamisítvány, az csak százszoros nagyítással vált nyilvánvalóvá.

A bűnszövetkezet működéséről Juhász Imre elmondta: az elkészült munkákat az ötvöstől Budapesten egy tizenkilenc éves nyíregyházi, valamint egy harmincnégy, illetve egy harminckilenc éves kiskunlacházi lakos vette át. Ők vonattal indultak a célállomás felé. A pályaudvaron átadták az ékszereket egy-egy helyi ismerősnek, aki azokat beadta a zálogházba, majd a pályaudvarra visszavitte a kapott pénzt, levonva a neki járó tíz-húsz százalékot.

A zálogérték egyébként grammonként 2,5-3 ezer forint volt, míg az el nem vitt ékszereket hétzer forintos grammonkénti áron értékesítették tovább a zálogházak, ami még mindig alig fele az arany grammonkénti piaci árának - magyarázta az alezredes. Hozzátette: bár a mostani esetre ez év januárban derült fény, 2006-ban már nagymennyiségű hamis aranyat gyűjtöttek és vittek be a nemesfémvizsgáló és -hitelesítő intézetbe. Azt jelenleg vizsgálják, hogy van-e összefüggés az esetek között.

A rendőrség arra kéri a zálogházakat, vizsgálják meg ékszerkészleteiket, mert elképzelhető, hogy sok helyen van még a hamisított karkötőkből, gyűrűkből. Volt olyan nap, amikor négy-öt zálogházban is eladtak ilyen ékszereket - mondta Juhász Imre. Az előzetes letartóztatásban lévő ötvös bűnszövetségben elkövetett cselekménye öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Forrás: MTI
  

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza