Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Genetikai háttere is lehet a súlyos elhízásnak

Munkatársunktól, 2010. február 04. - csütörtök 11:59
Címkék: egészség, élelmiszer
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az extrém mértékben túlsúlyos emberek egy részénél ugyanazon szakasz hiányozhat genetikai állományukból - véli egy nemzetközi kutatócsoport, amelynek tanulmánya a Nature tudományos magazin csütörtöki számában jelent meg.A felfedezés újabb adalékul szolgál az elhízás örökletességéről szóló vitában, mert a beteges mértékben elhízott emberek egy részénél ugyanaz a mintegy harminc gént tartalmazó DNS-szakasz hiányzik a vizsgálat szerint. A súlyos vagy beteges mértékű elhízást a negyven fölötti testtömegindex (BMI) jellemzi. Ez az adat a testsúly és a méterben kifejezett testmagasság négyzetének hányadosaként számítható ki.

mti
Speciális iskola túlsúlyosoknak (USA)

Egy európai kutatói konzorcium szakemberei azt állapították meg, hogy a súlyos mértékben elhízott emberek hét ezrelékénél ugyanazon szakasz hiányzik genetikai állományukból a 16-os kromoszómán. A tanulmányban 16 053 ember génállományát elemezték, köztük elhízottak és normál testsúlyúak is voltak.

Először harmincegy, majd további tizenkilenc esetet találtak, ahol hiányzott a szóban forgó DNS-szakasz. A hiánnyal élő emberek kisgyerekként általában normál testsúlyúak voltak, későbbi gyerekkorukban túlsúlyosak, majd felnőttként kövérek. Ahol lehetőség volt rá, a szülők DNS-mintáit is megvizsgálták a kutatók. Tizenegy ember örökölte a hiányt az anyjától, négy az apjától, további tíz esetben pedig véletlenszerűnek tűnt felbukkanása.

mti

A szerzők szerint tanulmányuk az első, amely igazolja, hogy a súlyos elhízást egy ritka genetikai variáció, a DNS-molekulából hiányzó szakasz okozhatja. Philippe Froguel, a londoni Imperial College munkatársa, a kutatás vezetője sajtóközleményében jelezte, hogy a krónikus elhízás hátterében további genetikai okok is lehetnek.

Szívhalál várhat négyszázezer amerikaira

Forrás: MTI
  
   

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza