Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kevesebben kérnek építési engedélyt

Munkatársunktól, 2009. november 03. - kedd 15:48
Címkék: ingatlan
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az idén szeptember végéig több mint húszezer lakás kapott használatbavételi engedélyt, egy százalékkal kevesebb, mint 2008 azonos időszakában, és huszonháromezer új lakásra adtak ki építési engedélyt, ami huszonhat százalékkal kevesebb, mint a múlt év első kilenc hónapjában - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).A harmadik negyedév adatai erőteljesebb visszaesést mutatnak: az előző év harmadik negyedévéhez viszonyítva huszonhárom százalékkal csökkent a használatba vett lakások száma, és negyven százalékkal az új engedélyeké. Az év első felében tizenháromezer lakás kapott használatbavételi engedélyt, s ez az adat még tizenhat százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, de az építési engedélyek száma már az év első felében is tizenhat százalékkal visszaesett a bázishoz képest.

Az építkezések területi megoszlását tekintve tovább nőtt a főváros szerepe, harmincegy százalékát adja az országos lakásépítésnek, Pest megyével együtt ötvenöt százalékát. Az idén szeptemberig használatba vett lakások adatai szerint Budapesten 6.262 lakást adtak át, ami csaknem négy százalékkal több az egy évvel ezelőttinél. Pest megyében tizenkilenc százalékos, Fejérben húsz százalékos a növekedés, ugyanakkor Borsod-Abaúj-Zemplémben öt százalékos, Bács-Kiskunban tizennégy százalékos, Hajdú-Biharban 45 százalékos csökkenést rögzített a KSH.

A statisztikai jelentés megállapítja, hogy a visszaesés főleg a lakossági építkezések számaiban tükröződik: 2009 első kilenc hónapjában a természetes személyek megrendelésére, illetve saját használatra nyolc százalékkal kevesebb lakás épült, míg vállalkozások által öt százalékkal, értékesítési céllal hat százalékkal több készült, mint az előző év hasonló időszakában.

Az építtetői körben a korábbinál némileg nagyobb részt képviselnek az önkormányzatok: százharminc lakást építtettek. Növekedett a bérlakások száma, kétszázötven lakás készült ilyen céllal. Az új lakások átlagos nagysága 90,6 négyzetméter, jelentősen nem változott 2008-hoz képest. A csökkenő lakásépítésen belül nőtt az építőipari kivitelezés szerepe, s a lakosság házilagos kivitelezése már alig tizennégy százalékot képvisel.

Az év első felében tapasztalt növekedés után a harmadik negyedévben nagyarányú visszaesés következett be; a természetes személyek lakásépítése huszonöt százalékkal, a vállalkozásoké huszonkét százalékkal csökkent 2008 III. negyedévéhez viszonyítva, ám ez utóbbiaknál a visszaesés a kilenc hónap egészében még nem érezteti hatását az első félévi jelentős növekedés miatt.

A lakásépítésre kiadott új engedélyek száma 2009-ben negyedévenként fokozatosan esett vissza, április óta tartósan csökkent minden hónapban 2008 megfelelő hónapjához viszonyítva. A szeptember végéig kiadott engedélyek alapján a csökkenés az egész országra érvényes, kivéve Bács-Kiskun és Somogy megyéket, ahol tizenhárom-tizenkilenc százalékos növekedést mértek. A legerősebb visszaesés Fejér megyét érinti, ahol alig több mint feleannyi új engedélyt adtak ki, mint 2008 szeptember végéig. Budapesten 6.433 új engedélyt adtak ki, ami tizenkét százalékkal kevesebb az egy évvel ezelőttinél.

Az idei év I-III. negyedévében az üdülőépítésnél mind az építési szándék, mind a befejezett üdülők száma alatta marad az előző évinek. 307 új üdülőegységet vettek használatba, tizenhét százalékkal kevesebbet, mint az előző időszakban. Az új üdülők nyolcvankilenc négyzetméteres átlagos alapterülettel épültek. 460 üdülőépületben 830 új üdülőegység építésére kértek engedélyt, ami tizenegy százalékkal kevesebb, mint az előző év hasonló időszakában.

A lakásmegszűnések száma nőtt az időszakban, 2.566 lakás szűnt meg, tizennyolc százalékkal több, mint 2008 első kilenc hónapjában. A fővárosban közel másfélszeres a növekedés, elsősorban településrendezés és új lakás építése miatt. A megszűnt lakások közel negyede, a budapesti megszűnéseknek közel fele önkormányzati tulajdonban volt. Összességében a korábbinál kisebb méretű lakások szűntek meg, átlagos alapterületük hatvanöt négyzetméter volt.

A kiadott új építési engedélyek alapján több mint 2,22 millió négyzetméter lakóépület és 2,63 millió négyzetméter nem lakóépület beépítését tervezik, háromnegyedét az előző évinek. A lakóépületek kategóriájában legnagyobb arányú visszaesés a három és többlakásos házak körében történt, harminc százalékkal kisebb területet terveznek beépíteni, mint az egy évvel ezelőtti tervekben. A nem lakóépületeknél a tervezett mezőgazdasági és ipari épületek hasznos alapterülete több mint negyven százalékkal kevesebb, mint az elmúlt időszakban volt, mialatt a hivatali épületeké több mint háromnegyedével nőtt.

Az építőipar idei augusztusi adatai ismertek. Eszerint az építőipari termelés volumene augusztusban mind a kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 7,2 százalékkal csökkent a tavaly augusztusihoz képest, az év első nyolc hónapjában a termelés 3,1 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

Laszlo, 2020. február 20.

Vasaroltam egy autot amit annak rendje es modja szerint elvittem eredetvizsgara es megbukott. A buka...

Valami nem stimmel a megvett autóval

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza