Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

A hosszú életű villanybojler titka

Gönye László, 2009. április 15. - szerda 16:33
Címkék: víz, vásárlás, szerelő, műszaki cikk, tartós
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Egy jó villanybojler évtizedekig is szolgálhat, komolyabb szerelés nélkül. Ehhez azonban már a vásárlásnál jó döntést kell hoznunk és azt is tudnunk kell, hogyan nyújtható a lehető leghosszabbra bojlerünk élettartama. Íme a segítség.


Szempontok a vásárláshoz

A legjobb döntés villanybojler vásárlásnál is igényeink pontos felmérésének függvénye. A választás tehát szó szerint felméréssel kezdődik: mekkora helyen, hol és milyen formájú bojler fér el lakásunkban. Dönthetünk fekvő- és állóbojler mellett is - a kétféle berendezés működése alapvetően egyezik, élettartamuk azonban egyes szakemberek szerint nem mindig. Molnár János villanyszerelő tapasztalatai szerint a fekvő típusok élettartama általában rövidebb, valószínűleg a vízkövesedés miatt. A fekvő bojlereknek tartályában ugyanis másutt, a bojler hosszabb falán rakódik le a vízkő, több hibalehetőséget teremtve. Más szerelők nem osztják Molnár véleményét, szerintük az álló- és fekvőbojlerek között csak helykihasználásukban van különbség.

Forrás: MTI

Forróvíztároló elektromos bekötése


Az elhelyezés mellett fontos adat a tartály mérete is. Ha alábecsüljük a napi melegvíz-fogyasztást, gyakori élmény lesz a hideg vizes zuhany. Ha viszont túl nagy bojlert veszünk, azzal felesleges pazaroljuk az energiát és pénzünket a melegítésre. Egy családban családtagonként napi negyven-ötven liter melegvízzel számolhatunk, ami a gyakori főzés és mosogatás, vagy a tisztálkodással töltött idő függvényében persze módosulhat. Ha korábbi, régi bojlerünkhöz viszonyítva tájolnánk be, mekkora berendezés szükséges, vigyázzunk - lehet, hogy egy régi, százhúsz literes, vízköves bojler csak annyi meleg vizet ad, mint egy új nyolcvanliteres.


Márka és minőség

Sok márka van a piacon, melyek közül jellemzően az olasz típusok a leggyengébbek. Ezek sokszor garanciájuk idejét is alig élik túl és mivel az alkatrész sem olcsó hozzájuk, nem biztos, hogy érdemes javítani őket. A drágább, más külföldi bojlerek várható élettartama magasabb, szerelésük viszont drága - nem csupán cserealkatrészeik nehéz beszerezhetősége, hanem berendezésük felépítése okán is.

Forrás: MTI
A nevesebb márkákat - a garancia megőrzése érdekében - csupán márkaszervizük javíthatja, ami az átlagos javítás sokszorosába is kerülhet. Szakembereink egybehangzó véleménye szerint a legjobb döntést a magyar bojlerek választása jelenti. Bár a hazai termékek nem tartoznak a legolcsóbbak közé, ezek a bojlerek jellemzően több mint húsz évig szolgálnak, alkatrész pedig bármikor, bármelyik típusukhoz könnyen és olcsón beszerezhető. Javításukhoz sem kell céges szakember, bármelyik szerelő ismeri a típusokat. Tájékozódjunk üzletben, vagy a netről, nem nagyon derül ki, mitől drágább vagy olcsóbb egy berendezés. Legtöbb esetben csupán a berendezések teljesítménye van feltüntetve. A fűtőszál teljesítménye egyenesen aránylik a tartály méretéhez.

Azonos űrtartalom, más-más teljesítmény mellett azt mutatja, hogy a nagyobb teljesítményű készülék gyorsabban melegít. A jobb minőséget a tartály falának vastagsága, szigetelése, illetve az alkatrészek anyagának minősége biztosítja. (A zománcozás ma már nem áralakító tényező, a piacon csak ilyen bojler van, a horganyzott tartályok kifutottak). Mindenesetre, ne csupán a bojler árát tartsuk szem előtt, - nyolcvanliteres huszonegyezer-, százliteres pedig már huszonnyolcezer forintért kapható - érdemes utánanézni vagy rákérdezni a fogyó alkatrészek (fűtőszál, anód) árára is. Bojlervásárlás esetén nagyjából öt év garanciára számíthatunk. Ez esetleg hosszabbra is nyúlhat, de csak kötelező, rendszeres ellenőrzés mellett.


Karbantartás, élettartam

Kevés háztartásban foglalkoznak bojler vízkőmentesítésével, pedig a vízkő komolyan, akár harminc százalékkal is megemelheti berendezésünk fogyasztását, emellett a víz felmelegítésének időtartama is jelentősen nőhet. A víz területenként változó keménységű, így a vízkőmentesítés is különböző időszakonként lehet aktuális. Budapesten különösen kemény vízzel számolhatunk, így legalább háromévente (egyes vélemények szerint másfél-kétévente) célszerű elvégezni a műveletet. Hozzá nem értőknek célszerű ehhez szakembert hívni, vállalkozó szelleműek saját maguk is elvégezhetik. Hosszabb ideig garanciális bojlerek esetében kötelező a karbantartás, ami vízkőmentesítést is jelent. Időnként aktuálissá válhat az anódcsere is, bár ez korántsem szükséges olyan sűrűn, mint a vízkőtisztítás, jó esetben hat-nyolc évenként jöhet szóba.

A vízkövesedés és villanyszámlánk minimálisra szorítása érdekében lényeges a megfelelő hőfok beállítása is. Maximálisra állított vízhőfok esetén gyorsabban vízkövesedik a tartály, az áramfogyasztás is jelentősen emelkedhet. Az ideális a hatvan fokos beállítás, ez már bármilyen célra elég meleg víz.

Ha végleg lejárt bojlerünk ideje és meg kell válnunk tőle, több dolgot tehetünk: ha új bojlert vásárolunk és köttetünk be, elviszik a régit, így megszabadulunk a gondtól. Ha azonban nem akarunk fizetni az új bojler kiszállításáért, magunk is megoldhatjuk a problémát. Nagyvárosokban érdemes lomtalanításra időzíteni a cserét, hiszen az utcán „szeme van a vasnak”. A MÉH-be is elvihetjük, ám legtöbb esetben nem kapunk érte pénzt, hiszen nem tiszta öntöttvasról van szó.


Ha szerelő kell

Akár egyszerű vízkőmentesítésről, akár komolyabb javításról van szó, legtöbbször kénytelenek vagyunk szakemberhez fordulni. A villanybojler-alkatrészek - legalábbis magyar modellek esetén - nem különösebben drágák.

Egy Hajdú fűtőszál ára három- és tízezer forint között van és a berendezésben jellemzően ez a legmagasabb tétel. Javítás során inkább a kiszállási és munkadíj jelent anyagi megterhelést, ezért minden esetben, még telefonon tisztázzuk a tarifákat. Mivel ma már húsz-harmincezres kategóriában is kapható villanybojler, különösen dühítő lehet egy több tízezres számla kifizetése.

Forrás: MTI
A javítás átlagárára rögtönzött telefonpróbával derítettünk fényt. Elképzelt bojlerünk elképzelt meghibásodásával öt, az interneten hirdető szakembert hívtunk fel. A probléma: csak hideg víz jön a bojlerből, pedig áramot kap a berendezés. A szerelők mindegyike valószínűsítette, hogy a fűtőszál mehetett tönkre, és ha az elmúlt öt évben nem látta szakember a bojlert, valószínűleg vízkőmentesítésre is szükség lesz. A megközelítőleges javítási díjban azonban nem volt ilyen egység az öt szerelő között. A legolcsóbb ajánlat tizenkétezer forint volt (öt-hétezer forintos alkatrész plusz a munkadíj).

A legmagasabb ajánlatot pedig húszezer forint plusz alkatrész árában kaptuk meg. Az árbeli szórás tehát rendkívül nagy, ha szakembert keresünk ne álljunk meg az első szerelő felhívása után!
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

vakhal ládzló, 2019. december 07. - szombat 21:14

van egy 50 literes hajdu bojlerem tönkre ment a fütöszál az eredeti az 600 Wattos volt amit kaptam ujjat az pedig 1200 Wattos a kérdésem az volna hogy ez baj-e?

vakhal ládzló, 2019. december 07. - szombat 21:13

van egy 50 literes hajdu bojlerem tönkre ment a fütöszál az eredeti az 600 Wattos volt amit kaptam ujjat az pedig 1200 Wattos a kérdésem az volna hogy ez baj-e?

andor, 2019. március 27. - szerda 15:00

Amíg a kisbojler-kategóriában két Aristont tudok venni egy Hajdú áráért, addig nincs miről beszélni. (Árukereső)

Gedeon, 2017. április 13. - csütörtök 14:15

Én eddig csak jókat hallottam a Hajdú gyártmányokról, az újabbakról is, de ez a sok negatív hang kicsit eltántorít. Milyen márkát ajánlatok helyette? Én egyelőre Hajdúval és Aristonnal szemezek. Utóbbiak borsos árral bírnak, de reménykedem, hogy ezt fantasztikus minőséggel kompenzálják! Amúgy jó kis cikk volt, én még ezt a videót találtam a témával kapcsolatban, ami elég jó iránymutatást ad, hogy merre fele irányítsam a figyelmemet választáskor: http://www.szerelvenybolt.hu/mi-alapjan-valasszuk-ki-a-vizmelegitot Előre is köszi a válaszokat!

Gedeon, 2017. április 13. - csütörtök 14:15

Én eddig csak jókat hallottam a Hajdú gyártmányokról, az újabbakról is, de ez a sok negatív hang kicsit eltántorít. Milyen márkát ajánlatok helyette? Én egyelőre Hajdúval és Aristonnal szemezek. Utóbbiak borsos árral bírnak, de reménykedem, hogy ezt fantasztikus minőséggel kompenzálják! Amúgy jó kis cikk volt, én még ezt a videót találtam a témával kapcsolatban, ami elég jó iránymutatást ad, hogy merre fele irányítsam a figyelmemet választáskor: http://www.szerelvenybolt.hu/mi-alapjan-valasszuk-ki-a-vizmelegitot Előre is köszi a válaszokat!

Yozef, 2016. március 07. - hétfő 10:17

Valóban sok a panasz az újabb hajdú bojlerekre, és messze nem éri meg ezt a borsos árát. Egy "z" szériás 150 literesért, 100ezer Ft-ot kérni enyhe túlzás. (Ennyiért már rendszámos autót is lehet kapni, nem pedig egy "fűtőszállal ellátott fehér csődarabot"!! A fenti okokból vásároltam Gorenjét, ami csak a felébe-harmadába kerül, és 5 év garancia van rá. Nálam kilencedik éve üzeme, kifogástalanul.

Béla, 2016. március 01. - kedd 18:19

A hajdu sem a régi, nekünk most lukadt ki,úgy 12 év után. Karban volt pedig tartva. Az előző ment vagy 20 évig. A szüleimnek Lengyel gyártmányú, ment 32 évig. Lehet fényezni hogy hazait vegyünk, de nem jobb ezek szerint mint más.

Béla, 2016. március 01. - kedd 18:18

A hajdu sem a régi, nekünk most lukadt ki,úgy 12 év után. Karban volt pedig tartva. Az előző ment vagy 20 évig. A szüleimnek lenyel gyártmányú, ment 32 évig. Lehet fényezni hogy hazait vegyünk, de nem jobb ezek szerint mint más.

Szabó Ferenc, 2016. február 10. - szerda 06:18

Sziasztok! Villanybojler szerelő vagyok és 8900 Ft-ért vállalok bojler vízkőtelenítést (Budapesten kiszállási díj nélkül). A további problémák javítási árai a weboldalamon megtalálhatóak: http://villanybojlerszerelo.com vagy telefonon: 06 70 234-68-08

Róza, 2016. február 04. - csütörtök 19:09

Hajdú 120 literesünk már 30 éve nyomja az ipart, adja a melegvizet. Nagyjavítása volt már .....de még mindig jól megy. Sajnálattal olvasom a lentebbi hozzászólókat, hogy az új generáció "kínaisodik" a sorokból az derül ki, kérdés a GYÁRTÓ olvassa a sorokat??? (remélem elküldik a gyárnak is a panaszt nem csak ide írták) hajdu@hajdurt.hu


1 2 3

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza