Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Zöldebb jövő

Szabó Emese, 2009. március 16. - hétfő 14:33
Címkék: áram, bio, egészség, műszaki cikk, ingatlan
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Idén harmadik alkalommal rendezték meg a környezetbarát termékeket és technológiai újdonságokat bemutató Greenexpo-t, Magyarország egyetlen, a lakosságnak szóló környezetvédelmi kiállítását. Megnéztük a felhozatalt.


A március 13-15. között rendezett Greenexpo lakossági környezetvédelmi kiállítás középpontjában a környezettudatos gondolkodás elterjesztése, a környezetvédelem kézzelfogható közelségbe hozása állt. A rendezvényen egyaránt láthattunk bárki által elérhető, energiatakarékos és környezetbarát otthoni termékeket, oktató és tudatformáló programokat. Igen látványos volt a „szeméthalász berendezés”. Az ügyességi játék keretében a négy résztvevőnek egy huzalokkal mozgatható kampóval kellett a játékterület négy sarkában elhelyezett kukákba juttatni a hulladékot.

Forrás: Fogyasztók/Szabó Emese

Kartonbútorok

A Múlt- és a Jövő Háza a régi és modern otthonok különbségeit szemléltetve mutatta be többek között a hajdani, illetve korszerű nyílászárók közötti különbséget, vagy a lakásban fellelhető energiafaló készülékek modern alternatíváit. Az új épületben környezetbarát megoldásokat, például a szelektív szemetesládát, vagy éppen a ház melletti ciszternát és napkollektort is bemutatják. A látogatók szemlélődés során egy tesztet is kitölthettek, amelyből kiderült, mennyire vannak tisztában az energiatakarékossági lehetőségekkel.

Forrás: Fogyasztók/Szabó Emese

Környezettudatosság és dizájn


A környezettudatos szemléletet fejlesztő programok és egyszerűbb eszközök mellett a kiállításon költségesebb megoldások, így például a különböző passzívház-technológiák, a hőszivattyúk és napkollektorok, vagy éppen a Lexus hibridautója is feltűntek.

Utóbbi mellett a rendezvény leglátványosabb kiállítási tárgya talán ProKoncept energiatudatos építőanyaga volt, amelyből kisebb erődítmény is épült a stand mellett. A fölhúzott falakon jól látszott, ahogy a polisztirol zsaluzatot kitölti a beton.

A kiállításon az építőipari megoldások mellett recycling-művészek újrahasznosított anyagokból készült saját tervezésű ékszereit, ruháit, mindennapi használati tárgyait is láthattuk.


Formabontó újdonságok

A Greenexpon bemutatták a Magyar Formatervezési Díjjal elismert pályamunkákat is. Ilyen a Nyilas Kálmán tervezte mobilizálható szélgenerátor. A konstrukció anyaga könnyített üvegszálas erősítésű poliészter kompozit, alkatrészei pedig a minél kisebb légellenállás és zajszint érdekében áramvonalasak. Szintén díjazták Sass Tivadar Viktor természetbarát kétéltűjét is, amely egy többcélú, sportos, „szárnyas” jármű. A tervező a már meglévő kétéltű szárnyashajó-autó prototípusát fejlesztette tovább: a kerekeket nem elrejti, hanem hasznos funkcióval látja el, a kerékátmérőt megnövelve nagyméretű úszófelületet alakítva ki, ami hajószárnyként funkcionálhat.

Forrás: Fogyasztók/Szabó Emese

Természetbarát kétéltű jármű


Elismerésben részesült az Electrolux mosószer nélkül működő, természetes szaponintartalmú mosódióval használható mosógépe is, amelyet Szabó Levente tervezett, valamint Lenkei Balázs napkollektoros, hőfokszabályzós kerti zuhanyzója, amelynél a napkollektor egyben zuhanytálcaként is funkcionál.


Járgányok és hasznos kütyük

A kiállításon több környezetbarát jármű makettjét és tablóját, kivételes esetben eredetijét is bemutatták. Ilyen volt például Kukorelli Péter nagyjából egyméteres városi elektromos robogója, amelynek csúcssebessége huszonöt kilométer/óra, hatótávolsága pedig tizenöt-húsz kilométer. A robogó mellett Tárnok Zsolt elektromágneses családi autójának modelljét is láthattuk: ennél a járgánynál az energiát üzemanyagcellás erőforrás biztosítja, amely a hátsó kerekekbe épített szegmensek segítségével az elektromágneses lebegtetés elvén működő meghajtással viszi az autót.

Forrás: Fogyasztók/Szabó Emese

Elektromágneses hajtású családi autó modellje


A gépesítést teljesen elvető városlakók is találhatnak kedvükre való közlekedési eszközt: Gőczey András Gauss-kereke, leginkább egy félkész rollerhez hasonlítható. A szerkezet használója egyik lábával a pedálon áll, a másikkal pedig rollerezéssel hasonló mozgással hajtja magát. A szerkezet viszonylag gyors, fordulékony, könnyen fékezhető. Ráadásul amellett, hogy abszolút környezetbarát, a testet is teljesen átmozgatja.

Forrás: Fogyasztók/Szabó Emese

Gausskerék, városi közlekedéshez 


Hasznos eszköz Magony Zsuzsanna táskává alakítható kabátja és a környezetbarát gyantázókészülék is. Cosovan Tamás és Nagy Richárd szerkezete a régi módszer és a modern technika szerencsés ötvözete; a gyanta melegítésekor egyáltalán nem terheli környezetét.

Forrás: Fogyasztók/Szabó Emese

FlakontömörítőkForrás: Fogyasztók/Szabó Emese

Városi elektromos robogó, mobilizálható szélgenerátor 


 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Sanchez, 2020. június 06.

Ha sürgõs hitre van szüksége a pénzügyi igények megoldására, akkor 3000 és 80 000 000 doll...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza