Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Furfangos értékesítési kísérlet

dr. Kardos Gyöngyi, 2009. január 08. - csütörtök 15:45
Címkék: átverés, kereskedő, reklamáció, reklám, hirdetés, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Legtöbb olvasónk bizonyára kapott már olyan, névre szóló levelet, amelynek feladója ritka nagy szerencséjéről értesíti, miszerint egy meg nem határozható nyereménysorsolás első körében kihúzták nevét, ennek köszönhetően pedig részt vehet a sorsolás második fordulójában.


A nyereményakciós levelek az esetek túlnyomó többségében reklámot, illetve értékesítési szándékot takarnak, hisz nyereményhez csak akkor juthatunk, ha megrendeljük a feladó bizonyos termékét. Még jobb azonban, ha vállaljuk, hogy a jövőben is rendelünk a feladótól.

Ezek a levelek az emberek nyerési vágyára épülnek. A hasonló tárgyú levelek elterjedése előtt nagy izgalommal kapargattuk a nyereményszelvényt, azt találgatva, sikerül-e bejutnunk a következő körbe, megnyerhetjük-e a főnyereményt. Jól kitalált értékesítési módszerről van szó, hiszen a nyeremény érdekében még rendelni is hajlandóak vagyunk, hiszen a kínált termék „biztosan jó lesz valamire”.

Forrás: MTI

A nyerés utáni vágy elaltatja józanságunkat

Olvasónk szerint a feladó nyereményakciós levelében arról tájékoztatja, hogy amennyiben nem tart igényt termékeire, úgy erről írásban kell nyilatkoznia, kérve adatainak a nyilvántartásból való törlését. Ellenkező esetben úgy tekintik, hogy megvásárolta az árut.

Egy szerződés a felek akaratának kölcsönös és egybehangzó kifejezésével jön létre. A Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény értelmében a szerződés létrejöttéhez a felek lényeges, valamint a bármelyikük által lényegesnek minősített kérdésekben való megállapodása szükséges. A feleknek nem kell olyan kérdésekben megállapodniuk, amelyeket jogszabály rendez. A szerződés létrejöhet írásban, szóban, sőt ráutaló magatartással is, azonban - jogszabályi kivételektől eltekintve - a szerződéssel kapcsolatos, felek közti akarategység minden esetben lényeges feltétel. Ennek híján nem jöhet létre a szerződés.

A szerződés jelenlévők között abban az időpontban jön létre, amikor az ajánlatot elfogadják, távollevők között pedig akkor, amikor az elfogadó nyilatkozat az ajánlattevőhöz megérkezik.

Forrás: Fogyasztók/Tóth sándor Péter

Erőltetett szerződésekkel bombáznak

Jelen esetben az a körülmény, hogy a levélküldemény termékét értékesíteni kívánó feladója önkényesen milyen feltételekhez köti a szerződés létrehozatalát - ha azokat a levél címzettje nem fogadja el - a szerződéskötés tartalmára nincsen hatással. Azaz szerződés nem jön létre, hiszen az akarategység hiányzik. Csupán az egyik szerződő fél, a másik szerződő fél egyetértésének hiányában, egyoldalúan nem képes szerződést létrehozni. Ha a küldemény feladója mégis arra hivatkozik, hogy a szerződés létrejött, és ez alapján kéri az ellenértéket, akkor e körben őt terheli a bizonyítás, illetve neki kell bizonyítania azt is, hogy levelét a címzett átvette.

Meg kívánom jegyezni, hogy személyes adat akkor kezelhető, ha ahhoz az érintett hozzájárul, vagy azt törvény, illetve - törvény felhatalmazása alapján, az abban meghatározott körben - helyi önkormányzati rendelet elrendeli. Ebből következik, hogy a levél feladójának a címzett hozzájárulását kellene kérnie a saját adatbázisban való rögzítéshez, nem pedig fordítva, a címzett kérésére törölni a nyilvántartásából az adatait. Ez a gyakorlat jogellenes.

dr. Kardos Gyöngyi
SCHVERTFŐGEL és TÁRSA Ügyvédi Iroda
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Szlankáné Balogh Klára, 2012. január 23. - hétfő 13:08

T. Ügyvédnő! Hasonló módon kerültem én is a Mester Kiadó KFT megrendelést "kérő" ügyfelei közé. Naivan gondoltam, így olcsón megúszhatom családtagjaim felé a karácsonyi ajándékot, hiszen csupán 990,-Ft-ot kell fizetnem. Azért a kiadó "előírását" betartva az első küldemény átvételét követő alkalommal lemondtam a további küldemények címemre történő juttatását. A hölgy közölte, hogy úgy látja, már a 2-ik küldeményt is postázták, ezért arra kér, küldjem vissza, de ő rögzítette, hogy további küldeményt nem kérek. Nem tudom, hogyan került a második küldeményük a kertembe ezt követően, pontosabban a kerítésem közé "beékelve", mert a következő alkalommal, mikor a postára mentem, visszavittem, azzal a megjegyzéssel, hogy én ezt már le is mondtam, mégis kézbesítették. Miután a postán közölték, hogy biztonsággal csak úgy tudnám visszajuttatni, hogy ha annyi postaköltséget fizetnék, mint maga a tartalom ára, ezért én csak simán otthagytam, hogy írják rá egy "feladóhoz vissza" jelzéssel a küldeményt. Mindezek ellenére először kijött egy 1490,-Ft befizetéséről szóló csekk, majd miután erre nem reagáltam, néhány újabb hét múlva kijött egy 1990,-Ft fizetéséről szóló. Megint felhívtam őket, ecsetelve, hogy nem kértem, stb... Ezennel egy fiatalember közölte, ha be tudom diktálni, milyen típusú küldemények képezik a gyűjteményem darabjait, visszaigazolhatom, hogy nem vettem valóban át. Közöltem vele, hogy nem tudom visszaigazolni, mert annak a fiamnak vettem, aki külföldön él, csak karácsonykor jött haza családjával, és az "ajándék" a tőlem 30 km-re lévő lakásában van, és a nászomnak lenne hozzá kulcsa, vészhelyzet esetére. Ők legközelebb húsvétkor jönnek haza, és fogalma sincs melyik (földrészről szóló)kártya volt az első és neki adott az ajándékhalom között, mert már nem is emlékszik rá...Kérdésem, hogy mit tehetek az ilyen erőszakos eljárás ellen én mint fogyasztó, hogy legközelebb ne 2490,-Ft befizetés kötelezésére szóló számlát kapjak a megrendelőtől? Válaszát előre is köszönöm: B. Klára

Pogány Judit, 2009. március 11. - szerda 08:33

Nem kell ezt a a dolgot igy felfújni: mivel akartam az ajándékot, megrendeltem a bemutató csomagot, mert az ajándék 550.- Ft-ért megérte, Aztán lemondtam a további megrendelést. Ez csak 75 Ft-ba került és kész. Van egy jó kis táskaszettem 55

Salika, 2009. március 10. - kedd 16:19

Laczik Juditnak válasz: Nekem is volt szerencsém egy szlovák céghez, - a feltételek azonosak - nos a lényeg, ING nyugdíjelőtakarékosságot kell kötni. (euro 17 kötvény) Négy embert kell magunk alá szervezni, akkor jár az 1200 euro jutalék. Innen piramisjáték szerű az egész, de mégsem az, hiszen van mögötte teljesítés. Csakhogy most olastam, hogy az is törvénytelen, ha a juttatásunk alapvetően az új ügyfelek belépéséből származik, nem pedig a szolgáltatásból. Zavaros ügy, nem beszélve a 100 euro belépésről - saját biztosítás megkötése - és a további feltételekről. Szóval ez a helyzet.

Andrus Zsuzsanna, 2009. február 27. - péntek 18:50

Miért kellene nekem a saját költségemen visszaküldeni a kéretlen küldeményt? Tehát ha bárki kéretlen csomagot küld részemre nem fogom sem visszaküldeni, sem kifizetni. A Mester Kiadóhoz pár éve volt szerencsém! Megfenyegettek, hogy behajtót küldenek rám, mire mondtam, előbb bizonyítsák mikor, mit vettem át tőlük,- tudtommal semmit- ! Rögtön békén hagytak.

Pócza Tibor, 2009. február 10. - kedd 11:43

Nekem is volt szerencsém a "mester kiadó kft-hez! A általuk küldött megkeresés/szerintük/ az ügyfelük lettem ,egy nemlétező megrendelést akartak rámerőszakolni amikor megkifogásoltam szóba sem áltak velem a megadott ügyfélszolgálaton nem voltak elérhetőek, addig amig nem irtam meg panaszom az Áruküldők O. E.-nek aminek a kft tagja! Postafordultával azonnal megkerestek /érdekes/ letiltottam adataim felhasználását és nyilatkoztam,hogy nem veszek át semmit! Ami még nagyon érdekes volt egy email-cim amiben a másolati cim egy ujabb termékükre utalt!!!!!Ezután még azt nyilatkozták ,hogy nincs mód a folyamatban lévő ügyek leállitására,ha nem kell a küldemény küldjem vissza!!!/ügyes/ értesitettek az adataim "feketelistára helyezéséről",de nem a felhasználás megszüntetéséről,pedig megtiltottam az adataim felhasználását!!

jabor, 2009. január 09. - péntek 15:40

Tisztelt uraim mi van akkor amikor a szolgáltató belegyezésem nélkül 3-ik félnek(adósságbehajtó) adja tovább a cimemet, pusztán azért, mert az ügyfélszámom alapján nem iktatták a befizetést.Megjegyzem: két telfonszám,EMAIL cím és postai cím volt a bírtokukban. -A csomagküldő társaságok (nem irtam szolgálatot, mert egy részük a csőbe húzásra alapít) akcióikban használják a nagyítót: ollyan szép e kínált árú,ajándék, hogy na. Amikor megapod leesik az álad, hogy ez illyen gagyi.Sajnálom , hogy lehetővé tették a nyilvános hozzáférés nélküli forgalmazást. Saját példa, akcióbon 50 000Ft az árú,csakis NEKEM. Ugyanakkor a cég debreceni üzletében:30 000Ft, ma az árúházakban 10 000 alatt van. A cég már sehol.(csak tanulságul.Tisztelettel: janbor)

Laczik Judit, 2009. január 09. - péntek 11:14

Sziasztok! Hallott már valaki erről a szlovák cégről,ami alkalmazotti jogviszonyt és havi 200e. nettó fizetést ajánl? Befektetéseket értékesít. Kíváncsi lennék a véleményekre. Üdv, Judit

Vyktor, 2009. január 08. - csütörtök 17:55

Az utolsó bekezdés nem teljesen igaz... A direkt marketingről szóló törvény kimondja (és az ilyen hirdetések, akciók ez alá tartoznak), hogy személyes adatot a küldő addig kezelhet, míg a címzett ennek ellenkezőjére nem kéri fel. Ugyanakkor, ha ezt kérjük az adatkezelőtől, akkor ő a személyes adatainkat nem törölheti a rendszeréből, hanem ún. feketelistára köteles tenni, hogy adott esetben ha újra felkerülne a nevünk a listára akkor a feketelista alapján ki tudja szűrni. Így ha bármely hirdető cégtől azt kérjük, hogy töröljön az adazbázisából, célszerűbb úgy fogalmazni, hogy kérjük a nevünket a feketelistára tenni. Legalábbis így volt eddig. Ezt valamennyire módosította az ősszel kiadott spamtörvény, így magánszemélyként valóban a legtöbb esetben hozzájárulást kell adni, feltéve, hogy bizonyítani tudjuk az adott cím, e-mail cím magánjellegét. Csak példának: a jozsi(kukac)freemail(pont)hu magán cím, de a cégnév(kukac)freemail(pont)hu már nem... Ugyanígy, ha reklámlevelet kapunk névre szólóan, ha az állandó lakcímünkre érkezik, akkor kell hozzájárulásunk legyen, ha pl. az irodába akkor már nem, hiába a tartalma szerint magánjellegű a küldemény... Mint adatvédelmi szakember mindenkinek azt tudom tanácsolni, hogy az összes esetben tagadjuk meg az adatkezelést a küldőtől. Más. Volt nem egy olyan e-mail is, hogy gratulálunk nyertél, kattints ide hogy megnézd, hogy mit... ez állt egy marha nagy csilivili gombon a levélben, majd három oldallal lejjebb, apró betűvel: "a hirdetésre való kattintással ön elfogadja a szerződési feltételeket...", meg hogy "szerződési szándéknak minősül", meg hogy "elfogadja a 3000 $-os előfizetési díjat". Ebben az esetben szerepel a levélben, hogy ez csak egy ajánlat, és a szerződés akkor jön létre, amikor rákattintunk a hirdetésben lévő linkre. A baj csak ezzel az, hogy ha előre fel vannak tüntetve a feltételek, akkor a hirdetésre való kattintás nem sokban különbözik pl. egy webshop "Megrendelem" gombjától, hiszen elméletben akár tisztában is lehetnénk a feltételekkel. Ilyen esetekben ha perre kerül a dolog akkor legfeljebb a megtévesztő tájékoztatásra lehet hivatkozni... Szóval még egyszer azt tudom tanácsolni, hogy az ilyen leveleket bármiféle kattintás nélkül töröljük, illetve kérjük a feketelistára a nevünket, címünket. Üdv: Vyktor

Kommentek

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

REMY FINK, 2020. június 21.

Helló, kölcsönre van szüksége? Írjon nekünk e-mailt remy.credit111@gmail.com
E-mail (r...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. június 12.

Szüksége van bármilyen pénzügyi támogatásra? Személyi kölcsönök? Üzleti hitelek? Jelzál...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza