Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Nejlonzacskó-dilemma

Gräf Szilvia, 2008. június 26. - csütörtök 16:01
Címkék: bio, egészség, hulladék
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Fennakad a fák ág-bogain, lenyelhetik az állatok, lebomlásával széndioxidot termel, gyártása drága és energiaigényes, mégis naponta több milliót használunk el belőle. Bevásárlásunk mellékterméke, a nejlonzacskó velünk ellentétben biztosan megéri az új évszázadot.


A Deákné vásznánál

Vásárláskor, ha kérjük, ha nem, rengeteg műanyagzacskót sóznak ránk. Aki szerint ciki autóstáskával járni, annak nejlonszatyrot sem volna ajánlatos hordania. Nemcsak azért, az is ciki, hanem mert akár négyszáz évig is eltarthat a lebomlása, gyártásakor széndioxid szabadul fel, lebomló részei pedig veszélyeztetik az élővilágot. A vékonyfalú műanyagzacskó a hetvenes években terjedt el, kezdetben Amerikában, majd nagyon gyorsan az egész világon. Magyarországon naponta közel egymillió darab fogy belőle, ami a hipermarketek korában egyáltalán nem meglepő.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Otthon is felhalmozzuk

Lebomló biozacskó használatával nyugtathatjuk lelkiismeretünket. Szakértők szerint ez a fajta, drágább gyártású szatyor csak akkor nem ártalmas a környezetre, ha a természetben széthagyva mállik szét. Na de ki dobálna szét szatyrokat az erdőben, hogy az környezetkímélő módon bomoljon? Pedig ha a biozacskót égetéssel próbálják megsemmisíteni, a keletkező anyagok legalább olyan veszélyesek, mint a nájlon esetében.

Zöld szívünk annak sem örülhet felhőtlenül, ha vásárláskor műanyagzacskó helyett papírzacskót nyomnak a kezünkbe. Előállításuk közel sem olyan energiatakarékos, mint a nejlonzacskóké, és ha sok-sok papírzacskót gyártanak, akkor a fáknak mondhatunk búcsút. Igaz, ha megfelelőek a körülmények és a terep, úgy a műanyagnál sokkal gyorsabban lebomlanak. Ezek helyett válasszunk inkább kosarat, kisszatyrot vagy újrahasznosítható bevásárlótáskát, így máris megoldottuk az úgynevezett „egyutas-hulladék” problémáját, a szatyor egy használat után nem kerül rögtön a szemétbe. A gyöngyfűzés vagy a lampionkészítés mintájára, talán nem ciki lenszínű textiltáskákat beszerezni, azokkal vásárolni menni, kimosni, díszíteni. Ráadásul nemcsak környezetvédő egyesületek kínálnak hasonló zsákokat, de a Tesco is. Nagy zöld táska nevű sorozatuk ugyan kékszínű, de szintén náluk választhatunk bájos, katicabogaras vagy egyszerű fekete zsákot is - ráadásul mind visszaváltható.


A küzdelem maga

Ma már több ország ró ki adót a műanyagszatyrokra vagy tiltja be azok gyártását. Kínában, Romániában, Írországban, Ausztráliában, Ruandában, valamint San Francisco városában már megunták, hogy a szélfútta nejlonzacskókat nézegessék a fák lombkoronáin, vagy madarak tollai közül, teknősök torkából kelljen kibányászniuk. Az említett helyeken már nem lehet gyártani, használni a nejlonszatyrot, csak teljesen a lebomló illetve papírzacskó engedélyezett.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

A szatyoradó bevált

Szigorú intézkedésekkel, például a hipermarketes szupervékony zacskók betiltásával visszaszorítható a kőolaj-felhasználás, csökkenthető a széndioxid-kibocsátás és mérsékelhető az üvegházhatás is. Hasonló intézkedéseket terveznek az év végétől Ausztráliában és Romániában is. Indiában a kilencvenes évek óta „nejlonzacskó-tilalom napjával” emlékeztetnek, míg Írországban a lakosokat a zsebükön keresztül is figyelmeztetik arra, mi fán terem a környezetvédelem. A Pastax (szatyoradó) bevezetése megoldásnak tűnt a nejlonszatyor visszaszorítására, hiszen az írországi huszonkét centes zacskóadó bevezetése után közel kilencvennégy százalékkal esett vissza a műanyagzacskó felhasználás.

Afrikai országokban azzal is próbálkoztak, hogy a zacskókat vastag, tartós anyagból készítették, így elméletileg többszöri használatra voltak alkalmasak. Magyarországon 2005-ben emelték drasztikusan a nejlonszatyrok termékdíját. A korábbi harminc forintos kilogrammár helyett, darabonként fizethetünk ennyit a zacskókért. Erősen elgondolkodtató ugyanakkor, hogy a mai szabályozás szerint, ha az előállított mennyiség egy kis része környezetbarát, akkor a teljes mennyiség után adómentességet kap. Hasonló kiskapu az árukra megszerezhető „Környezetbarát Termék” védjegy is. Ezt az ökocímkét azok árucikkek kaphatják meg, melyek a kategóriájukban környezetkímélőbbnek minősíthetők, mint társaik. Ekkor az áru után termékdíjat sem kell fizetni. Környezetvédők szerint nehezen védhető álláspont, ha egy zacskót a vékonysága vagy az alacsonyabb klórtartalma miatt minősítenek környezetkímélőnek.


Szelektív nejlonzacskó gyűjtés

Míg az áruházakban szinte hozzánk vágják a nejlonzacskót, túladni rajta már nem ilyen egyszerű. Gondoljuk csak el, milyen egyszerű lenne, ha az üvegbetéthez hasonlóan, a nejlonszatyrot is vissza lehetne váltani a hipermarketekben. - veti fel a kérdést Perneczky László, a HuMuSz programvezető munkatársa. Ma azonban a nejlontáskákat a PET-palackokkal együtt gyűjtik. Váratlan nehézségek is adódhatnak. Ha például szétnyomódott szatyrunkban a paradicsom, azt csak alapos öblítés után dobhatnánk a gyűjtőbe. Ahhoz pedig, hogy a szelektív gyűjtés megérje a boltoknak is, nagyon sok vásárlónak kellene nagyon sok zacskót gyűjtenie, öblítenie.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Nem kezelik szelektíven 

Az áruházaknak inkább szemléletváltására lenne szükségük, - véli Perneczky, mert attól egyelőre messze vagyunk, hogy a népeket a párszáz forintba kerülő, ám sokáig használható, környezetbarát textilzacskóra szoktassák. Dr. Kertész Béla, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) főtitkára szerint még jobban tudatosítani kellene a szelektív hulladékgyűjtést. Meg kellene tanulni és szokni, hogyha nejlonzacskó kerül kezünkbe, azt a műanyaggyűjtő szemetesekbe dobjuk.


Kreatív fogyasztók

Nagybevásárlásunk végeztével kisebb hegynyi ajándék műanyagszatyorral tértünk haza? Használjuk őket szemetesnek! Ha még így is tele zacskóval a fiók, legyünk kreatívak. Vasalóval, zsírpapírral és tűvel-cérnával kistáskát, bicajostáskát, bizsut, ruhát készíthetünk. Ha meg nincs saját ötletünk, kövessük az ötletadókat! A környezetvédelemre, újrahasznosításra és energiatakarékosságra számos kreatív példával igyekszenek felhívni a figyelmet. A Merlin színházban még a tél végén rendezték meg az Ökosztüm nevű ruhamustrát, amin tejeszacskóból, műanyagdugóból és reklámtáskából varrott, melegített és kunkorított ruhadarabokat vonultattak fel. Hasonlóan díszes ruhák plakátjai lepik el utcákat, melyeken ismert emberek zacskóból inget, májkrémes dobozból fülbevalót vagy kupakokból készült mellényt viselnek. Ők az ÖKO-Pannon szelektív hulladékgyűjtési kampányában szerepelnek. A reusablebags.com nyitóoldalán egy folyamatosan pörgő számskála mutatja, hogy ebben az évben várhatóan hány nejlonzacskót fogyaszt a világ. Ha valaki ránéz, látni fogja: alapanyagból idén sem lesz hiány.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Coetus webb, 2017. szeptember 20. - szerda 01:00

FIGYELEM! FIGYELEM!! FIGYELEM! +2349053095559, E-mail: vinadilluminationworld@gmail.com MR COETUS WEBB MOST SPIRITUAL; Ha nem akar csatlakozni az Illuminátusok nem olvassák ezt az üzenetet. Szabályok * Komolyan kell lenned * Az Illuminátusok titkát nem szabad megvitatni valakinek. * Mi nem érdekli senki, aki az Illuminátusokkal kapcsolatos ismereteit alapozta, amit mondanak HÍREK a tömegtájékoztatási eszközökből (Hírek vagy előadások) Konzultációs teoretikusok (amatőr vagy szakmai szerzők vagy Spekulánsok), Internet pletykák vagy más HERESY. * Miután csatlakozott az Illuminátusokhoz a tagságának egy hete után eléri a legnagyobb cél az életben és gazdagsággal és hírnévvel is rendelkezik. * Senki sem dobja el a NAGY ILLUMINÁT üzenetét, ha eldobja az embert, mindkettőt meggyilkolják éjjel-nappal. * Ha nem tartja be a NAGY ILLUMINÁT rendjét és szabályait, látni fogja hírnevét és gazdagságát hát. * A pénz mindig KÖZVETLEN Illuminati tagok ... ÉS AWAY a NON Illuminati tagoktól ... Egy az Illuminátusok szabályai: "Nem beszélünk az Illuminátusról", ezért nem tudok túl sokat mondani róla. E-mail: vinadilluminationworld@gmail.com Itt vagyok, mert azok, akik ezt a megjegyzést az interneten írják: "Nagyszerű Illuminát testvériséghez akarok csatlakozni", hogyan csatlakozhatok az Illuminátokhoz Afrikában? "Szeretnék csatlakozni az Illuminátokhoz Ghánában" "hogyan csatlakozzon a megvilágításhoz" "Nagyszerű illatanyagokat akarok csatlakozni Nigériában" itt vagyunk azokért, akik csatlakoznak az Illuminati Testvériséghez Nigériában, Afrikában és a világon. A gazdagság megteremtése a világ népei számára. Az élet egy játék. A pénz az, hogyan tartjuk a pontszámokat. A pénz értelmet nyer egy olyan nyelven, amelyet minden nemzet ért. Ha tudnád a pénz értékét, menj és próbálj meg kölcsönkérni; mert a hitelfelvevõ megy bánatos. Olyan erős testvérek vagyunk, akik különböző életterekből jöttek célunk, hogy népünk szenvedéseit alátámasztsuk, az Illuminati Testvériség legvalószínűbb a leginkább ismert titkos társadalom a világon.Email:vinadilluminationworld@gmail.com Az Illuminati Testvériség nem mindenkinek, de talán helyes leszünk neked! Keresünk Sötét testvéreinket, akik hallották hívja ide az Illuminát család otthonát! Azokra a szerencsés pályázókra, akiket kiválasztanak, hogy csatlakozzanak a sikerhez az Illuminátusok családja, megtanuljátok azokat a titokzatos titkokat, amelyekről kevesen tudtak róla! Az Illuminátus rituálék a gazdagság, az egészség, a szeretet, a vágy és a hatalom védelmére, amelyet senki sem tanított és soha nem fog tanulni. . . itt vagyunk, hogy megvédjünk, ha így kívánod! További részletekért lépjen kapcsolatba velünk a következő oldalon Mobil: +2349053095559 MR COETUS WEBB MOST SPIRITUAL E-mail: vinadilluminationworld@gmail.com

webb Richard, 2017. szeptember 20. - szerda 00:58

Tudod, hogy bármilyen ATM-et vághatsz? Speciálisan ATM-kártyákat programozunk, amelyeket ATM-ek kivágására használhatunk, Az ATM-kártyák felhasználhatók az ATM-en történő visszavonásra, vagy az ujjába csúsztathatók üzletek és üzletek. Ezt a kártyát minden érdeklődő ügyfelünknek értékesítjük és a vásárlók világszerte, a kártya napi 5000 dolláros visszavonási korlátja van az ATM-ben, és akár 50 000 dollárba kerül a boltokban történő kiadások korlátozása. És ha te is hogy bármilyen más internetes hacker szolgáltatásra van szükségünk, bármelyikünkért itt vagyunk bármikor. Itt van az ATM kártyák árlistája: ÁRJEGYZÉK $ 2500 ---------------- $ 150 $ 5000 ---------------- $ 300 $ 10,000 ------------- $ 650 $ 20,000 -------------- $ 1,200 $ 35,000 --------------- $ 1,900 $ 50,000 --------------- $ 2,700 $ 100,000 -------------- $ 5,200 Az ár tartalmazza a díjakat és a szállítási költségeket, rendelje meg most: minket e-mail: atmhackerwebb@gmail.com SÚLYOS ÉS INTRESTED KIZÁRÓLAG CSAK !!!!!

webb Richard, 2017. szeptember 20. - szerda 00:58

Tudod, hogy bármilyen ATM-et vághatsz? Speciálisan ATM-kártyákat programozunk, amelyeket ATM-ek kivágására használhatunk, Az ATM-kártyák felhasználhatók az ATM-en történő visszavonásra, vagy az ujjába csúsztathatók üzletek és üzletek. Ezt a kártyát minden érdeklődő ügyfelünknek értékesítjük és a vásárlók világszerte, a kártya napi 5000 dolláros visszavonási korlátja van az ATM-ben, és akár 50 000 dollárba kerül a boltokban történő kiadások korlátozása. És ha te is hogy bármilyen más internetes hacker szolgáltatásra van szükségünk, bármelyikünkért itt vagyunk bármikor. Itt van az ATM kártyák árlistája: ÁRJEGYZÉK $ 2500 ---------------- $ 150 $ 5000 ---------------- $ 300 $ 10,000 ------------- $ 650 $ 20,000 -------------- $ 1,200 $ 35,000 --------------- $ 1,900 $ 50,000 --------------- $ 2,700 $ 100,000 -------------- $ 5,200 Az ár tartalmazza a díjakat és a szállítási költségeket, rendelje meg most: minket e-mail: atmhackerwebb@gmail.com SÚLYOS ÉS INTRESTED KIZÁRÓLAG CSAK !!!!!

webb Richard, 2017. szeptember 20. - szerda 00:57

Do you know that you can cut any ATM !!! We have specially programmed ATM cards that can be used to cut ATMs, ATM cards can be used to withdraw at the ATM or slide your finger in stores and outlets. We sell this card to all our interested customers and buyers worldwide, the card has a daily withdrawal limit of $ 5000 in ATM and up to $ 50,000 limit of spending in stores. And also if you in need of any other cyber hacking service, we are here for you at any time of any day. Here is our price list for ATM cards: PRICE BALANCE $ 2500 ---------------- $ 150 $ 5000 ---------------- $ 300 $ 10,000 ------------- $ 650 $ 20,000 -------------- $ 1,200 $ 35,000 --------------- $ 1,900 $ 50,000 --------------- $ 2,700 $ 100,000 -------------- $ 5,200 The price includes the fees and shipping costs, order now: us via email: atmhackerwebb@gmail.com SERIOUS AND INTRESTED APPLICANT ONLY!!!!!

mark snell, 2017. szeptember 20. - szerda 00:55

Mark snell vagyok Vészhelyzeti kölcsönre van szüksége, hogy támogassa vállalkozását vagy bármilyen célra? Igazoltunk, jogilag és nemzetközileg is engedéllyel rendelkező hitelintézetek. Hiteleket kínálunk kereskedelmi vállalatoknak, a vállalatok és a magánszemélyek egyaránt fenntartható 2% -os arányban rövid vagy hosszú távú, vagy ha a hitel nem elég jó, mi feldolgozza a kölcsönt azonnal a kérelem beérkezésekor. Önálló pénzügyi intézmény vagyunk. Az évek során van több ezer ügyfél, hogy a különböző típusú hitelek, létre jó hírnév. Biztosított hitelszolgáltatást nyújtunk bármilyen összegért emberek az egész világon, kínálunk könnyű személyi kölcsönök, kereskedelmi / kereskedelmi hitelek, autóhitel-kölcsönzés / berendezésfinanszírozás, adósság konszolidációs hitelek, lakáshitelek, ETC jó vagy rossz hiteltörténettel. Ha kölcsönre van szüksége, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot e-mailben (Marksnellloanfirm@gmail.com)

Zadom, 2008. július 07. - hétfő 13:47

Nem a használatát kellene büntetni, hanem a csomagolóanyagok újrahasznosítását kellene jobban segíteni, támogatni. Én is ellene vagyok a felesleges csomagolóanyag felhasználásnak. Azonban nem kellene jó magyar szokás szerint átesni a ló túloldalára. Vannak olyan csomagolási tevékenységek amelyre a legalkalmasabba műanyag zacskó. Ha most mindent papír zacskóba csomagolnánk, honnan vennénk annyi fát. ( és épp a múlthéten olvastam egy cikket a neten arról, hogy pl. pizzás doboznak nem igazán egészséges az ujrahasznosított papír. Követendő példának ajánlom a zalaegerszegi önkormányzat kezdeményezését: ingyen és térítésmentesen összegyűjtik az általuk ingyen rendelkezésre bocsátott sárga zsákokba a lakosságnál keltkezett műanyaghulladékot. ( Pet-palack, műanyag tasak, flakon) Persze a sikeres összegyűjtés az emberek hozzáállásán is múlik, mindenkinek szívügyének kellene, hogy legyen a szelektív hulladékgyűjtés és a "nemszemetelés". Addig szállni fognak a műanyagzacskók és szemetes lesz az útpadka amíg az emberek minden szívfájdalom nélkül ahol kiürül, ott dobják el. Az előttem szóló Böröcz Nikinek üzenem, hogy jóval kevesebb árért (6,00 Ft/db.-tól) és jóval kisebb mennyiségben ( 3-4000db.tól) gyártok én neki feliratos reklámtáskát. Akár termékdíjátvállalásal is.

böröcz niki, 2008. július 01. - kedd 05:35

Kisvállalkozásom éppen elég nagy és régi, hogy szívesen gyártattnék felcimkézett reklámszatyrot. Ha már ezt megcsinálnám, csak ízléses, és lebomló, vagy neilon, vagy papír alapanyagból. Hogy miért nincs még?????????? 1 db 35-50 Ft ,mindez ha még a cég logóját is tartalmazná, akár 70 Ft is lehet. A lényeg!!!!!Minimum 10000 db-ot kell csináltattni,és ebben még nincsenek benne a szita egyszeri elkészítésének költségei.Tehát egyszeri alkalommal minimum 400.000 EGY KISVÁLLALKOZÁSNAK?MA MAGYARORSZÁGON?HA HOLNAP, VAGY HOLNAPUTÁN MEGSZŰNÖK,.........A FEJEMRE HÚZHATOM A LEBOMLÓ SZATYRAIMAT................. ÉS CSAK HOGY TUDJÁTOK, A KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJRÓL SZÓLÓ ÉLETBEN LÉVŐ TÖRVÉNY A LEBOMLÓ SZATYROT,ÉS A KARTONT,PAPÍRT IS MEG ADÓZTATTJA?????????

ild, 2008. június 28. - szombat 12:58

Azt éppen elfelejtik mondani,hogy ma már lehetőség van a regranulálóra...csak éppen a kedves Mo-n nem sok eséllyel és kevés cégnek adatik meg egy ilyen gép... Ha végre nálunk is kötelező lenne a szelektív hulladék gyűjtés,akkor végre a műanyagok a megfelelő helyre jutnának el és granulátumokat készítenének belőle,majd extrudálják és újra zacsi...így viszont már környezet kímélőbb,csak éppen ezt nem veszik figyelembe...viszont a fákat ha kivágták és papír lesz belőle,akkor utána soha többet nem lehet megint fa...és mivel a fák tisztítják a levegőt,így többre van szükség...Erre bezzeg figyelnek..holott van akinek még zöld kártyája sincs és ő ezerszer jobban szennyezi a levegőt,mint egy extruder!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pannamari, 2008. június 27. - péntek 20:47

Nem is értem miért nem használja mindenki szemetes-zsáknak? Nálam minden szatyor így végzi, ezért sose veszek szemetes-zsákot, ha meg már túl sok a szatyor viszek kosara(ka)t a bevásárláshoz míg ésszerűre nem csökken a készlet. Költségkímélő és környezetbarát, tegye mindenki ezt!

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza