Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Népszavazást hozhat a vasárnapi zárva tartás

Fogyasztók, 2014. november 12. - szerda 12:41
Címkék: EKN, VOSZ, Demján
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A vasárnapi nyitva tartás kérdését a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége szakmai kérdésként kezeli, és bevezetése esetén a pártoktól függetlenül népszavazást kezdeményez - mondta el Demján Sándor, a szervezet ügyvezető elnöke az Európai Kereskedelem Napja alkalmából megrendezett ünnepségen. A tizedik alkalommal megtartott rangos szakmai ünnepen ismét átadták a kereskedelemben dolgozóknak a Klauzál Gábor Elismerő Okleveleket és a Magyar Kereskedelemért Nagydíjakat.


"A 2015-ös évre vonatkozólag a kereskedelem életét alapvetően befolyásoló javaslatok, felvetések láttak napvilágot, így az Európai Kereskedelem Napján nem teljes az öröm" - fogalmazott a szakmai ünnepen megtartott nyitóbeszédében Krisán László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Kereskedelmi és Szolgáltató Szekciójának elnöke a tervezetekről szólva példaként említette az élelmiszerlánc-felügyeleti díj témáját, a szabad vasárnap felvetését és a cafeteria kérdéskört is.

vosz.hu

Hozzátette: a kereskedelem az a szektor, amely Európában 30 millió, Magyarországon pedig 537 ezer munkavállalót foglalkoztat, a hazai GDP 12-13 százalékát adja, ezzel pedig a legnagyobb ÁFA befizető a magyar gazdaságban. "Ez a szektor kiemelt figyelmet érdemel" - fogalmazott Krisán László. Az elnök emlékeztetett: az elmúlt időszakban a kereskedelem több sikeres, produktív tárgyalást folytatott a kormányzattal, példaként említette ezen a ponton a pénztárgépek bevezetésével kapcsolatos tárgyalásokat. "Ezt a párbeszédet érdemes és szükséges lenne fenntartani" - tette hozzá Krisán, és jelezte, hogy bízik abban, hogy újrakezdődnek a szakma és a gazdasági kormányzat közötti konzultációk.

Az NGM a párbeszéd folytatásában érdekelt


"A kormány munkájának eredményeképp a gazdasági növekedés beindult, az infláció alacsony szinten maradt, a bérek viszont növekedni kezdtek. Mindezen kedvező hatások együttesen hozzájárultak ahhoz, hogy a kiskereskedelem is növekedésnek indult" - fejtette ki beszédében Gondos Judit. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közigazgatási államtitkára szerint a lakossági fogyasztás mára tartós növekedésnek indult, amely meglátszik a kereskedelem eredményességén is. Az államtitkár hangsúlyozta: a Nemzetgazdasági Minisztérium elkötelezett a kereskedelemmel történő párbeszéd további folytatására, és kijelentette, hogy bízik abban, hogy a felmerülő kérdésekkel kapcsolatban kompromisszumos megoldás születhet.

Demján: egyenlő versenyfeltételek kellenek

"Az Európai Kereskedelem Napja olyan esemény, amelyen ünnepeljük a szektor dolgozóit, akik nap mint nap, hétfőtől vasárnapig azért tevékenykednek, hogy kényelmesebbé tegyék életünket" - jelentette ki az ünnepségen megtartott beszédében Demján Sándor. A VOSZ ügyvezető elnöke a kereskedelmet méltatva kitért arra is, hogy a szektor a legnagyobb ÁFA befizetőként mindig a legális működésben volt érdekelt. "A pénztárgépekkel kapcsolatos változás nagy előrelépést jelentett, de még mindig van feketegazdaság, amely ellen a küzdelmet folytatni kell" - fogalmazott.

vosz.hu

A napirendre került vasárnapi kötelező zárva tartásról szólva Demján Sándor elmondta: "a VOSZ álláspontja mindig az volt, hogy olyan országban érdemes élni és vállalkozni, ahol a verseny feltételei egyenlőek. Nem lehet olyan differencia, amely a méretet veszi alapul, nem lehet egy közterhet egyik évről a másikra hatvanszorosára emelni", utalva az élelmiszerlánc-felügyeleti díj lehetséges változására.

Demján szerint a vasárnapi nyitva tartás jól megfér a hittel, példaként a katolikus Lengyelországot említette. Megerősítette azt is, hogy a VOSZ népszavazást kíván kezdeményezni arra az esetre, ha a vasárnapi nyitva tartást tiltó rendelkezést elfogadják. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: nem ideológiai, hanem szakmai kérdésként kezelik az ügyet, egyben felszólította a pártokat, hogy maradjanak távol a kezdeményezéstől.

Az ügyvezető elnök ugyanakkor elismerte: a kormány nagy eredménye, hogy pénzügyi konszolidációt teremtett, ez lehet ugyanis a növekedés alapja. Ez azonban csak akkor vezethet eredményre, ha a kormány nem riasztja el a külföldi befektetőket és a hazai vállalkozókat - tette hozzá. Demján szerint az egyenlő versenyfeltételek melletti bővített újratermelés eredményezhet csak tartós növekedést.

Az Európai Kereskedelem Napján immár hagyományosnak tekinthető, hogy a szektorban tevékenykedőknek rangos elismeréseket adnak át. Az eseményen a Klauzál Gábor Elismerő Okleveleket, valamint a Magyar Kereskedelemért Nagydíjakat ítéltek oda a szakmában régóta magas színvonalon tevékenykedő díjazottaknak.

Ehhez a cikkhez nem lehet hozzászólni.

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza