Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Bringavédelem - Biztos tanácsok a biztosítótól

Munkatársunktól, 2014. május 20. - kedd 13:41
Címkék: kerékpár, lopás, tanács
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A jó idő beköszöntével egyre többen veszik elő biciklijüket és választják munkahelyük megközelítésére, bevásárláshoz, hétvégi túrákra vagy éppen a napközbeni ingázáshoz a télen pihentettet kétkerekűjüket. Sajnos azonban a tavasz nemcsak a kerékpárosoknak, hanem a bicikli tolvajoknak is kedvez. Az ORFK statisztikai adatai azt mutatják, hogy a biciklilopással kapcsolatos bejelentések száma évről évre egyre emelkedik. De mit tehetünk azért, hogy kerékpárunkat biztonságban tudjuk? - teszi fel a kérdést a Groupama Garancia biztosító közleménye.


A ORFK adatai alapján minél nagyobb városban élünk, annál nagyobb problémát jelentenek a bringa tolvajok és jellemzően az ellopott kerékpárok értéke ezzel arányban egyre nő. Az országon belül tapasztalható kettősség Budapesten is megfigyelhető, az ORFK adatai szerint a kertvárosokban kevesebb a kerékpárlopás mint a belvárosban. 

Először is MINDIG lakatoljuk le a kerékpárt! Akkor is, ha csak 5 percre ugrunk be a boltba vagy épp a postára - figyelmeztet Palágyi István, a Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum főinstruktora.Sokszor csak alkalom szüli a tolvajt, és az ő esetükben az a jellemző, hogy inkább feltűnésmentesen arrébb tolják a magára hagyott biciklit, és nem feltétlenül az a céljuk, hogy a legértékesebb járműt eltulajdonítsák. Hozzá kell tenni, hogy bár manapság nagyon divatosak a használt és múltidéző kerékpárok, a biciklik között nem ritka a több százezres vagy milliós értékű.

-
Erővágó és sodronylakat

A legtöbb tolvaj hosszú nyelű erővágóval indul "vadászatra". Elsősorban azokat a bicikliket keresik, amiket csak egy vékonyabb dróttal vagy egy egyszerű kis számzáras lakattal biztosítottak. Ezeket egy másodperc alatt átvágják. Sajnos a rafinált technikák egész tárházából válogathatnak azok, akiknek mindenképpen más biciklijére fáj a foguk, és ezekről rengeteg videót is találunk az interneten.

Ahhoz, hogy felvehessük a harcot, vagy legalábbis megnehezítsük a tilosban járók dolgát, célszerű minél vastagabb láncot vásárolni, de már a komolyabb U-alakú lakatok is elegendő védelmet biztosíthatnak. Szerencsére számtalan különféle lakat közül válogathatunk a biciklis boltokban, melynek többségét már csak flexszel vagy nehéz vágóeszközzel lehet levágni. Ilyen például a colstokszerű lakat, melyet könnyedén összecsukhatunk, ám illesztési pontjai miatt rendkívül biztonságos. Vagy épp azok a típusok, melyek acélgyűrűk egymásba fonásából állnak és legtöbbször robogók leláncolásához használnak. Szintén nagy biztonságot adnak azok a láncok, melyek illesztési pontjában golyós csapágyak vannak, így szinte feltörhetetlen.

-
A "mihez is kösselek" is lényeges kérdés


Figyeljünk oda arra is, hogy mihez kötjük oda a biciklit! Lehet, hogy a lakatunk erős, de ha könnyen átvágható a korhadt kerítés vagy kiszedhető az oszlop, ami köré odaerősítettük a bringát, akkor hiába költöttünk a drágább lakatra. Bár a biciklilopások többsége a belvárosra koncentrálódik, az sem mindegy, hogy ott hol parkolunk le. Keressük a forgalmas helyeket, ahol sok a gyalogos. Általában a nagy tömeg elriasztja a tolvajokat. Lehet, hogy kicsit tovább kell köröznünk, hogy a legfrekventáltabb részeken szabad helyet találjunk, de sokkal jobban járunk, mint ha egy elhagyatottabb utcán hagyjuk a kerékpárt, ahol akár percekig háborítatlanul babrálhatják a rablók.

Aki családi házban él annak legalább az otthoni biciklitárolás nem okoz gondot, mivel kényelmesen elhelyezheti a kertben, vagy a garázsban, de nem árt otthon is lelakatolva tartani. Viszont a társasházi lakásokban ez már problémásabb kérdés. Akinek nagyobb a lakása, akár bent is elhelyezheti bringáját, viszont sokan a közös kerékpártárolót használják vagy épp a lépcsőház korlátjához kötik biciklijüket. Míg egy kisebb lépcsőházban ezzel nincs gond, addig egy 20-40 vagy még több lakásból álló társasházban, ahol a lakók nem is biztos, hogy mind ismerik egymást, nem valószínű, hogy feltűnik egy ólálkodó idegen.

Vigyázzunk a tárolóra, sose hagyjuk nyitva az ablakát, tegyünk rá rácsot, zárjuk mindig kulccsal és próbáljunk meg figyelni egymás értékeire is. Egy jó lakat sok mindenre megoldást nyújthat, megmentheti a biciklit, viszont az olyan kiegészítőknek, mint egy jó lámpa vagy sebességmérő már nem nyújt védelmet. Sajnos sok tolvaj, ha nem tud hozzáférni a biciklihez, már a hozzá tartozó kiegészítőkkel is beéri, ami ugyanolyan kellemetlen lehet.

ezermester.hu
Közösségi bringatároló egy társasház előtti parkolóban

Egyrészt tanácsos a kiegészítőkből az olcsóbb termékeket választani, ha viszont profi felszerelésünk van, akkor a biztonság kedvéért inkább szereljük le őket és vigyük magunkkal. A sok lehetséges megoldás mellett a Groupama Garancia Biztosító biztonságos megoldást kínál a bicikli tulajdonosoknak, ugyanis mindhárom lakásbiztosítási csomagja kiterjed a kerékpárlopások elleni biztosításra is. Az alapbiztosítás részeként, a bicikli, mint háztartási ingóság is a lakásbiztosítás fedezeti körébe tartozik, így a Groupama mindhárom lakásbiztosítási csomagja védelmet nyújt betöréses lopás és besurranás ellen.

A biztosítás fedezete ezen felül Magyarországon kívül bármely országra kiterjeszthető, ugyanolyan feltételekkel, mintha otthonában tárolná.

A kerékpárosokat azonban más veszélyek is fenyegetik. A biztonságos kerékpárutak száma kevés, gyakoriak a kerékpáros balesetek nemcsak a sűrűbb forgalmú városokban, hanem a vidéki országutakon is. Ennek során nemcsak személysérülést szenvedhetünk, hanem kerékpárunkban is komoly károk keletkezhetnek. A Groupama Garancia Biztosító mindhárom lakásbiztosítási csomagja kiterjed az egy háztartásban élők kerékpáros baleseteire is, függetlenül attól, hogy ez a baleset hegyi kerékpározás vagy csak hobbi kerékpározás közben történt.

Egy közlekedési balesetnek nemcsak sérültjei, hanem okozói is lehetünk. A Groupama Garancia Biztosító lakásbiztosítási csomagjainak része a felelősségbiztosítás, amely kiterjed a kerékpáros által, másnak okozott közlekedési baleseti károkra. Emellett választható kerékpár casco biztosítás is, ami garantált védelmet biztosít és segítségével a tulaj megkímélheti magát a váratlan anyagi nehézségektől. Ez már töréskár ellen is védi bringánkat. Ha baleset ér minket bárhol Magyarországon és a biciklinket külső erő hatására maradandó alakváltozás éri, a Groupama állja kiadásainkat.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

pluscredit, 2019. augusztus 22.

Jó reggelt kívánok.
Pénzhitelekre volt szükség az egyének között, hogy megbirkózzan...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

pluscredit, 2019. augusztus 22.

Jó reggelt kívánok.
Pénzhitelekre volt szükség az egyének között, hogy megbirkózzan...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Valeria Marco, 2019. augusztus 21.

A nevem Valeria Marco, 6 hónappal ezelőtt vállalkozásom összeomlott, nem reméltem, hogy újra ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés