Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Bringavédelem - Biztos tanácsok a biztosítótól

Munkatársunktól, 2014. május 20. - kedd 13:41
Címkék: kerékpár, lopás, tanács
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A jó idő beköszöntével egyre többen veszik elő biciklijüket és választják munkahelyük megközelítésére, bevásárláshoz, hétvégi túrákra vagy éppen a napközbeni ingázáshoz a télen pihentettet kétkerekűjüket. Sajnos azonban a tavasz nemcsak a kerékpárosoknak, hanem a bicikli tolvajoknak is kedvez. Az ORFK statisztikai adatai azt mutatják, hogy a biciklilopással kapcsolatos bejelentések száma évről évre egyre emelkedik. De mit tehetünk azért, hogy kerékpárunkat biztonságban tudjuk? - teszi fel a kérdést a Groupama Garancia biztosító közleménye.


A ORFK adatai alapján minél nagyobb városban élünk, annál nagyobb problémát jelentenek a bringa tolvajok és jellemzően az ellopott kerékpárok értéke ezzel arányban egyre nő. Az országon belül tapasztalható kettősség Budapesten is megfigyelhető, az ORFK adatai szerint a kertvárosokban kevesebb a kerékpárlopás mint a belvárosban. 

Először is MINDIG lakatoljuk le a kerékpárt! Akkor is, ha csak 5 percre ugrunk be a boltba vagy épp a postára - figyelmeztet Palágyi István, a Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum főinstruktora.Sokszor csak alkalom szüli a tolvajt, és az ő esetükben az a jellemző, hogy inkább feltűnésmentesen arrébb tolják a magára hagyott biciklit, és nem feltétlenül az a céljuk, hogy a legértékesebb járműt eltulajdonítsák. Hozzá kell tenni, hogy bár manapság nagyon divatosak a használt és múltidéző kerékpárok, a biciklik között nem ritka a több százezres vagy milliós értékű.

-
Erővágó és sodronylakat

A legtöbb tolvaj hosszú nyelű erővágóval indul "vadászatra". Elsősorban azokat a bicikliket keresik, amiket csak egy vékonyabb dróttal vagy egy egyszerű kis számzáras lakattal biztosítottak. Ezeket egy másodperc alatt átvágják. Sajnos a rafinált technikák egész tárházából válogathatnak azok, akiknek mindenképpen más biciklijére fáj a foguk, és ezekről rengeteg videót is találunk az interneten.

Ahhoz, hogy felvehessük a harcot, vagy legalábbis megnehezítsük a tilosban járók dolgát, célszerű minél vastagabb láncot vásárolni, de már a komolyabb U-alakú lakatok is elegendő védelmet biztosíthatnak. Szerencsére számtalan különféle lakat közül válogathatunk a biciklis boltokban, melynek többségét már csak flexszel vagy nehéz vágóeszközzel lehet levágni. Ilyen például a colstokszerű lakat, melyet könnyedén összecsukhatunk, ám illesztési pontjai miatt rendkívül biztonságos. Vagy épp azok a típusok, melyek acélgyűrűk egymásba fonásából állnak és legtöbbször robogók leláncolásához használnak. Szintén nagy biztonságot adnak azok a láncok, melyek illesztési pontjában golyós csapágyak vannak, így szinte feltörhetetlen.

-
A "mihez is kösselek" is lényeges kérdés


Figyeljünk oda arra is, hogy mihez kötjük oda a biciklit! Lehet, hogy a lakatunk erős, de ha könnyen átvágható a korhadt kerítés vagy kiszedhető az oszlop, ami köré odaerősítettük a bringát, akkor hiába költöttünk a drágább lakatra. Bár a biciklilopások többsége a belvárosra koncentrálódik, az sem mindegy, hogy ott hol parkolunk le. Keressük a forgalmas helyeket, ahol sok a gyalogos. Általában a nagy tömeg elriasztja a tolvajokat. Lehet, hogy kicsit tovább kell köröznünk, hogy a legfrekventáltabb részeken szabad helyet találjunk, de sokkal jobban járunk, mint ha egy elhagyatottabb utcán hagyjuk a kerékpárt, ahol akár percekig háborítatlanul babrálhatják a rablók.

Aki családi házban él annak legalább az otthoni biciklitárolás nem okoz gondot, mivel kényelmesen elhelyezheti a kertben, vagy a garázsban, de nem árt otthon is lelakatolva tartani. Viszont a társasházi lakásokban ez már problémásabb kérdés. Akinek nagyobb a lakása, akár bent is elhelyezheti bringáját, viszont sokan a közös kerékpártárolót használják vagy épp a lépcsőház korlátjához kötik biciklijüket. Míg egy kisebb lépcsőházban ezzel nincs gond, addig egy 20-40 vagy még több lakásból álló társasházban, ahol a lakók nem is biztos, hogy mind ismerik egymást, nem valószínű, hogy feltűnik egy ólálkodó idegen.

Vigyázzunk a tárolóra, sose hagyjuk nyitva az ablakát, tegyünk rá rácsot, zárjuk mindig kulccsal és próbáljunk meg figyelni egymás értékeire is. Egy jó lakat sok mindenre megoldást nyújthat, megmentheti a biciklit, viszont az olyan kiegészítőknek, mint egy jó lámpa vagy sebességmérő már nem nyújt védelmet. Sajnos sok tolvaj, ha nem tud hozzáférni a biciklihez, már a hozzá tartozó kiegészítőkkel is beéri, ami ugyanolyan kellemetlen lehet.

ezermester.hu
Közösségi bringatároló egy társasház előtti parkolóban

Egyrészt tanácsos a kiegészítőkből az olcsóbb termékeket választani, ha viszont profi felszerelésünk van, akkor a biztonság kedvéért inkább szereljük le őket és vigyük magunkkal. A sok lehetséges megoldás mellett a Groupama Garancia Biztosító biztonságos megoldást kínál a bicikli tulajdonosoknak, ugyanis mindhárom lakásbiztosítási csomagja kiterjed a kerékpárlopások elleni biztosításra is. Az alapbiztosítás részeként, a bicikli, mint háztartási ingóság is a lakásbiztosítás fedezeti körébe tartozik, így a Groupama mindhárom lakásbiztosítási csomagja védelmet nyújt betöréses lopás és besurranás ellen.

A biztosítás fedezete ezen felül Magyarországon kívül bármely országra kiterjeszthető, ugyanolyan feltételekkel, mintha otthonában tárolná.

A kerékpárosokat azonban más veszélyek is fenyegetik. A biztonságos kerékpárutak száma kevés, gyakoriak a kerékpáros balesetek nemcsak a sűrűbb forgalmú városokban, hanem a vidéki országutakon is. Ennek során nemcsak személysérülést szenvedhetünk, hanem kerékpárunkban is komoly károk keletkezhetnek. A Groupama Garancia Biztosító mindhárom lakásbiztosítási csomagja kiterjed az egy háztartásban élők kerékpáros baleseteire is, függetlenül attól, hogy ez a baleset hegyi kerékpározás vagy csak hobbi kerékpározás közben történt.

Egy közlekedési balesetnek nemcsak sérültjei, hanem okozói is lehetünk. A Groupama Garancia Biztosító lakásbiztosítási csomagjainak része a felelősségbiztosítás, amely kiterjed a kerékpáros által, másnak okozott közlekedési baleseti károkra. Emellett választható kerékpár casco biztosítás is, ami garantált védelmet biztosít és segítségével a tulaj megkímélheti magát a váratlan anyagi nehézségektől. Ez már töréskár ellen is védi bringánkat. Ha baleset ér minket bárhol Magyarországon és a biciklinket külső erő hatására maradandó alakváltozás éri, a Groupama állja kiadásainkat.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza