Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

GKI: romlottak a fogyasztói várakozások

MTI, 2014. február 24. - hétfő 09:01
Címkék: GKI, felmérés, várakozás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Februárban megállt a GKI-Erste konjunktúra-index értékének kilenc hónapja tartó, szinte töretlen emelkedése: a GKI által, az Európai Unió támogatásával végzett felmérés szerint az ipar kivételével minden ágazat és a fogyasztók gazdasági várakozásai is romlottak - közölte a GKI az MTI-vel.


A közlemény szerint bár összességében tart a Magyarországon több mint egy évtizede nem látott optimizmus, de figyelemreméltó, hogy a magyar gazdaság helyzetének megítélése februárban látványosan kedvezőtlenebb lett.

Az üzleti szférán belül februárban csak az ipari várakozások javultak, míg januárban ez éppen fordítva volt. Az ipari bizalmi index emelkedése főleg a termelési helyzet jelentősen javuló megítélésének volt köszönhető, de kedvezőbb lett a rendelésállományról és valamelyest a termelési kilátásokról alkotott vélemény is.

Az exportrendelések megítélése kissé rosszabb lett, az építőipari bizalmi index pedig februárban hosszú idő után először csökkent, bár csak szerény mértékben. Az előző három hónap termelési színvonalának és a rendelésállománynak a megítélése azonban kissé tovább javult. A kereskedelmi bizalmi index hét havi emelkedést követően jelentősen csökkent. Az eladási pozíció megítélése növekvő készletszint mellett kissé, a várható rendeléseké érezhetően romlott.

-

A szolgáltatói bizalmi index csökkenése szerény, ezt az általános üzletmenet romló megítélése okozta. Az előző és a következő időszak forgalmát viszont kedvezőbbnek látták a válaszadók.

A foglalkoztatási szándék minden ágazatban rosszabb lett, és erősödött a lakosság munkanélküliségtől való félelme. Az iparban és a szolgáltató ágazatban nőtt az áremelést tervezők köre. Az építőiparban az áremelésre és árcsökkentésre törekvő cégek aránya februárban sem különbözött jelentősen egymástól.

A kereskedelmi cégek körében csökkent az áremelést tervezők aránya és a tervezett árnövelés átlagos mértéke. A fogyasztók inflációs várakozása viszont kissé erősödött. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése minden ágazatban - különösen a belföldi piacon érdekeltekben - látványosan romlott, de a fogyasztók körében is érezhetően kedvezőtlenebb lett.

A GKI fogyasztói bizalmi index februárban több mint egy éves, összességében nagyon erőteljes növekedést követően érdemben csökkent. A lakosság saját várható pénzügyi helyzetét és megtakarítási képességét is rosszabbnak érezte, mint januárban.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza