Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Nem ütközik jogszabályba a devizaalapú kölcsönszerződés

MTI, 2013. december 17. - kedd 12:00
Címkék: deviza, hitel, Kúria
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Nem ütközik jogszabályba, nem uzsorás és nem színlelt szerződés a devizaalapú kölcsönszerződés a Kúria polgári kollégiumának hétfői jogegységi határozata szerint. A Magyar Bankszövetség szerint a Kúria döntése megerősítette, hogy a bankszektor eddig is jogkövető magatartást gyakorolt. Az elemzők az MTI-nek azt emelték ki, hogy a legrosszabb forgatókönyv veszélye elhárult.


Wellmann György, a kollégium vezetője a jogegységi ülés után elmondta: a devizaalapú kölcsönszerződések olyan szerződések, amelyekben az adós az adott időszakban irányadó forintkölcsönnél kedvezőbb kamatmérték mellett devizában adósodott el, amiből következően ő viseli az árfolyamváltozás hatásait. A határozat szerint a szerződési terheknek a szerződés megkötését követő - előre nem látható - egyoldalú eltolódása az érvénytelenség körében nem értékelhető. A pénzügyi intézmény tájékoztatási kötelezettségének ki kell terjednie az árfolyamváltozás lehetőségére és arra, hogy annak milyen hatása van a törlesztő részletekre.

A döntés szerint, "ha a bíróság a szerződés érvénytelenségét állapítja meg, elsősorban a szerződés érvényessé nyilvánítására kell törekednie". Így, ha a szerződés valamely rendelkezését érvénytelennek találja, ám a szerződés e nélkül is teljesíthető, akkor az érvénytelen kikötés nem vált ki joghatást, a szerződés pedig egyebekben változatlan feltételekkel köti a feleket.

-

Wellmann György elmondta: a döntés célja az volt, hogy a több ezer folyamatban lévő perben elősegítse az egységes szempontok szerinti elbírálást. Kiemelte, hogy a Kúria bírái a döntés társadalmi súlyának és jelentőségének tudatában hozták meg több mint kétharmados többséggel határozatukat, és teljes mértékben átérzik a több százezer devizahiteles elnehezült helyzetét, a döntés azonban csak a törvények alapján, a jog által biztosított lehetőségek között születhetett meg.

Közlése szerint a devizahiteles perek mögött meghúzódó gazdasági-társadalmi probléma káros következményeit nem lehet kizárólag jogi úton felszámolni, és a megoldást nem lehet kizárólag a bíróságoktól várni.

Az eljárás során hivatalból kifejtette álláspontját a legfőbb ügyész, illetve a Magyar Nemzeti Bank elnöke, valamint Vékás Lajos jogászprofesszor véleményét is beszerezték. A Kúria épületével szemben maroknyi tüntető demonstrált, zászlókkal, transzparensekkel, hangosbeszélőn bírálva a döntést. A tüntetők azt skandálták, hogy "gyilkosok, hazaárulók". A Kúria kollégiumi ülése idején az épületet jelentős rendőri erők biztosították.

A Magyar Bankszövetség főtitkára az MTI-nek azt mondta: a bankszövetség, és minden tagintézménye elkötelezett a jogszabályok és a bírósági döntések maradéktalan betartása mellett, a Kúria hétfői döntésével pedig megerősítette, hogy a bankszektor eddig is jogkövető magatartást gyakorolt. Kovács Levente hangsúlyozta: a bankszövetség gyakorlatának megfelelően "a bírósági döntéseket nem véleményezzük, hanem maradéktalanul végrehajtjuk."

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tudomásul veszi a Kúria döntését, de Nagy Márton, a jegybank ügyvezető igazgatója arra hívta fel a figyelmet: a Kúria nem határozott abban a kérdésben, hogy a devizahiteleknél a bankok visszaéltek-e erőfölényes helyzetükkel. Nagy Márton szerint alapvetően közgazdasági és fogyasztóvédelmi szempontból a devizahiteleknél a szerződésekben a kamatokra és költségekre vonatkozó "oklista nem felel meg az átláthatóság követelményeinek".

A bankok költségei számos indokkal emelkedhetnek, ezek szerződésbe foglalása azonban nem történt transzparens módon, és e problémára a későbbiekben a banki magatartáskódexben lefektetett, kamatemelésre indokot adó lista sem adott megnyugtató választ - vélekedett. Elemzők szerint a devizahitelek ügyében elhárult a legrosszabb forgatókönyv veszélye, de arra is felhívták a figyelmet, hogy fontos kérdésekben még nincs döntés.

Az OTP-részvények árfolyama jelentősen emelkedett a döntést követően, az euró árfolyama pedig a reggeli 302 forint körüli jegyzésekről 300 forint alá esett. A Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint a legfőbb bírói fórum is a bankok oldalára állt. Rogán Antal szerint a mostani határozatból nem derül ki, foglalkozott-e és ha igen, milyen döntést hozott a Kúria például az egyoldalú kamatemelések vagy az árfolyamrés ügyében, ezért erről várják a testület döntését.

Az MSZP szerint a kormány nem halogathatja tovább az érdemi lépéseket, várják a magáncsőd intézményének beterjesztését, a Nemzeti Eszközkezelő megerősítését, a bérlakásprogram elindítását.

Az Együtt-PM úgy látja, a Kúria jogegységi döntésének megszületése után a kormány "már nem tud másra mutogatni" a devizahitelesek ügyében. Jávor Benedek kijelentette: a kabinetnek kell sürgősen rendeznie annak a mintegy 220 ezer bajban lévő devizahitelesnek az ügyét, akik hónapok, évek óta várják a megoldást.

Az LMP szerint sajnálatos a Kúria devizahitelesek ügyében meghozott jogegységi döntése, a párt ugyanakkor teljes mértékben tiszteletben tartja a határozatot.

A Jobbik szerint a Kúria hétfői döntésével bebizonyosodott, hogy nemcsak igazságot nem tud szolgáltatni az igazságszolgáltatás, de a jogot is hibásan értelmezi, és kiszolgáltatja a bankok önkényének a magyar lakosságot. Volner János sajtótájékoztatóján kijelentette: hétfőn kiderült, hogy a bíróság nem fog a devizahitelesek oldalára állni, csak a bankok érdekeit védi.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

aktivista, 2014. január 10. - péntek 10:30

http://www.youtube.com/watch?v=L2SVCMUHCqc Így vertek át bennünket!Aztán nem ütközik jogszabályba? Röhej!

aktivista, 2014. január 10. - péntek 10:26

Az illegálisan kitalicskázott extraprofit nem ütközik semilyen jogszabályba ezek szerint?Akkor külföldre visszük a pénzünket szabadon!

aktivista2, 2013. december 21. - szombat 08:56

http://www.youtube.com/watch?v=vo_2Y_MWOac

Matus László, 2013. december 17. - kedd 17:00

Nem is várhattunk mást! Ha bevállalják azt,hogy a bankok átverték az embereket -mivel az eddig ellopott pénzt senki nem tenné vissza -összeomlana a pénzpiac.Több országban rámutattak már a visszaélésekre,van ahol milliárdos büntetéseket is fizetettek a bankokkal, de ez persze csak a költségvetés bevétele.

Kommentek

John Doe, 2020. március 29.

Szüksége van hitelre? Ne aggódjon többé, vegye fel a kapcsolatot a certifiedloanlenders@gmail.c...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Tóth Éva, 2020. március 27.


...

Villanyóra feltöltés hírlapüzletekben is

Baka László, 2020. március 27.

Király...

Elstartolt a MÁV valós idejű vonatfigyelője

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza