Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Nőtt a hazai halfogyasztás

MTI, 2013. december 10. - kedd 10:01
Címkék: hal, fogyasztás,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A szaktárca múlt év végi népszerűsítő kampányának eredményeként az élelmiszerágazaton belül - egyedüliként - számottevően, mintegy 20 százalékkal nőtt a halfogyasztás az idén Magyarországon - közölte a vidékfejlesztési miniszter hétfőn az idei halmarketing-akció nyitórendezvényén, Tiszafüreden.


Fazekas Sándor kiemelte: azért döntöttek a kezdeményezés folytatása mellett, hogy a tavaly óta közel 1 kilogrammal fejenként 5 kilogrammra bővülő éves halfogyasztás tovább növekedjen. Ezen belül az is fontos lenne, hogy a mainál mennyiségben több és gyakrabban kerüljön hazai hal a magyar családok asztalára - tette hozzá.

Hangsúlyozta: az ágazat képes kiváló minőségű termékek előállítására, és az utóbbi időben bővült a választék, konyhakész áruból is egyre több jut el a boltok polcaira. A 2012-ben előállított 21 460 tonna étkezési hal mennyisége az idén várhatóan ugyancsak emelkedik, a becslések szerint mintegy 10-15 százalékkal - közölte a tárcavezető.

-

Rámutatott: bízik abban, hogy az ágazat sikeres évet zár, amelynek egyik jele az is, hogy a 36 800 hektárnyi nyilvántartott területből 7 százalékkal, 25 000 hektárra nőtt a feltöltött, termelésre használt halastavak összterülete Magyarországon.

Fazekas Sándor arról is beszélt: az új halgazdálkodási törvény folyamatosan vizsgázik a gyakorlatban és ennek tapasztalatai alapján megteszik a szükséges kiigazításokat. Emellett bizonyos részletkérdéseket - így például a halradar használatának feltételeit - a végrehajtási rendelet tisztázza majd - ígérte kérdésre válaszolva.

Emlékeztetett: a napokban határozatlan időre leállíttatta a halászatot a Balatonon. A lépést az indokolta, hogy a hasznosítót sok támadás és kritika érte az utóbbi időben, melyet meg kell vizsgálni és ezzel egy időben újra kell gondolni a jogosultság mostani rendszerének átalakítását - fogalmazott.

-

Követendő példaként említette a Tisza-tavi modellt, ahol az érintett önkormányzatok bevonásával 4 éve egy jól működő, a fenntarthatóságot szem előtt tartó, önszabályozó közösség gyakorolja a halászati-horgászati jogot.

Végül a miniszter felhívta a figyelmet a VM új halmarketing-kiadványára is, mely Magyar halat az asztalra címmel a honi halfajokat és azok elkészítését ismerteti.

A tájékoztatón Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárgazdaságért felelős államtitkár elmondta: a hazai piacon 36 százalékot tesz ki a magyar tógazdasági, míg 14 százalékot a természetes vizekből származó hal fogyasztása. A fennmaradó 50 százalékot import fagyasztott halból értékesítik a kereskedők.

A vidékfejlesztési minisztérium kiemelt feladatának tekinti az arányok javítását, hasonlóan a jelenleg országszerte összesen 3500 tonna éves kapacitással működő 31 magyar halat feldolgozó üzem mennyiségének és kibocsátási volumenének bővítését - jelentette ki az államtitkár.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mehmet Hakan, 2018. május 22.

Kadri Zoltan vagyok, kölcsönöket kínálunk magánszemélyeknek és cégeknek, akik sürgős köl...

Emeltdíjas telefonszám álláshirdetésekben

Trust Fund, 2018. május 22.

Voltál már keresni, hogy hová kölcsönt kapj 3% -os diszkontrátával? nem tudott hitelt szerezn...

Évi egy fogkefe

Trust Fund, 2018. május 22.

Voltál már keresni, hogy hová kölcsönt kapj 3% -os diszkontrátával? nem tudott hitelt szerezn...

Évi egy fogkefe

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés