Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Zsugorodó nyugdíjkasszák

MTI, 2013. november 26. - kedd 09:01
Címkék: nyugdíj, felmérés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma csökken, de a megmaradt ügyfélkör egyre többet fordít a saját pénzéből öngondoskodásra, így kompenzálja a munkáltatók egyre visszafogottabb hozzájárulásait - írja a Világgazdaság.


A lap keddi cikke szerint évtizedes mélypontra süllyedt az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma, a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint szeptember végére alig 1,2 millió tagjuk maradt. A tagdíjbevételek azonban a csökkenő létszám ellenére nőttek: az első kilenc hónapban 60,6 milliárd forintnyi befizetés érkezett a pénztárakba, ennek több mint a felét a tagok saját befizetései adták. Az idén először fordult elő a pénztárak 19 éves történetében, hogy a tagok saját befizetései meghaladták a munkáltatói hozzájárulásokat.

A kasszák vagyona 962,6 milliárd forint volt, kilenc hónap alatt csaknem 50 milliárd forintnyi hozammal gyarapodott. Január és szeptember között mintegy 5,4 százaléknyi nettó hozam keletkezett a portfóliókon, ami évesítve átlagosan 7,2-7,3 százalékos hozamot jelent. Maguk a pénztárak egyébként működési szinten továbbra is veszteségesek, kilenc hónap alatt 732 millió forintos mínuszba kerültek.

A magánkasszák vesztesége 249 millióról 477 millió forintra nőtt egy év alatt, ami nem meglepő, hiszen működési bevételeik a kiadásaik alig felét fedezik. A tagok vagyona eközben 9,6 milliárd forintnyi hozammal gyarapodott, ami nagyjából 5 százalékos hozamnak felel meg kilenc hónap alatt. A megmaradt 63,5 ezer pénztártagnak összesen 192,7 milliárd forintja van a pénztárakban, amelyek száma gyorsan fogy. A jegybank adatai szerint nyolc pénztár volt még meg a harmadik negyedév végén - ismerteti a lap.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

John Doe, 2020. március 29.

Szüksége van hitelre? Ne aggódjon többé, vegye fel a kapcsolatot a certifiedloanlenders@gmail.c...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Tóth Éva, 2020. március 27.


...

Villanyóra feltöltés hírlapüzletekben is

Baka László, 2020. március 27.

Király...

Elstartolt a MÁV valós idejű vonatfigyelője

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza