Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Változnak a fogyasztói szerződések szabályai

MTI, 2013. november 21. - csütörtök 12:01
Címkék: fogyasztói szerződés, változás, rendelet
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Rendeletben rögzítené a kormány a fogyasztó és a vállalkozás közti szerződések részletes szabályait; a kormány honlapján olvasható tervezetben egyebek mellett rögzítenék, hogy az interneten vásárolt áruval kapcsolatban a fogyasztó az átvételtől számított 14 napon belül elállhat a szerződéstől.


A rendelet - a tervezet szerint - jövőre, március 15-én lép hatályba, tehát része annak a jogszabálycsomagnak, amely az új Polgári törvénykönyvhöz kapcsolódik.

Az uniós jogban - amelyen a rendelettervezet is alapul - a fogyasztó mindig magánszemély, az általa valamely vállalkozással kötött szerződés pedig a fogyasztói szerződés.A tervezet előbb a hagyományos fogyasztói szerződésre határozza meg azt, hogy a megkötése előtt a vállalkozás milyen tájékoztatást köteles adni a fogyasztónak. Ilyen például az adóval növelt (bruttó) vételár, a teljesítési határidő, a fuvarozás, illetve az is, hogy a vásárolni kívánt szoftver miképpen működik együtt a hardverrel - illetve ennek a fordítottjáról is.

A másik változat az, amikor - a jog szóhasználatával - távollevők kötnek egymással fogyasztói szerződés. Ide tartozik például a telefonos és az internetes vásárlás. Ilyenkor a vállalkozásnak arról is tájékoztatni kell a szerződéskötés előtt a jövendő ügyfelét, hogy mennyibe kerül a közöttük levő kapcsolattartás.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Matus László, 2013. november 23. - szombat 08:52

Jó lesz végre,ha szabályozzák ezt a kérdést /is/ ,mert a szolgáltatók gyakorlatilag azt tesznek amit akarnak. Senki nem ellenőrzi őket,és a fogyasztónak is max. egy lehetősége lehet, ha nem felelnek meg neki az új feltételek: felmondhatja a szerződést. Persze azt is csak akkor ha nincs határozott idejű szerződése /pl. hűségidő kedvezmény miatt/ és főleg csak akkor ha van egyáltalán másik szolgáltató akihez átmehet. Persze még mindig megvan az a játék /mint most a bankoknál kirobbant esetben/ hogy összejátszva mindenhol közel azonosak a feltételek.Legnagyobb baj pedig az,hogy nincs kihez átmenni,így kénytelen a fogyasztó szinte mindent aláírni. Jó példa erre pl.: a T-HOME ahol már több mint egy éve szinte minden számlához jön egy lap az abban a hónapban esedékes szerződési pontok változásairól. Az eredeti szerződésből szerintem már semmi nem érvényes.Persze ez nem tünik fel az illetékes hatóságnak, ez szerintük teljesen rendben van.

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza