Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Az Európai Kereskedelem Napja: fókuszban a kereskedők

MTI, 2013. november 12. - kedd 11:51
Címkék: EKN,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Javulnak a fogyasztói várakozások, de nem várható több határidő-módosítás az online pénztárgépek beüzemelésével kapcsolatban - mondta el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Európai Kereskedelem Napján. A kilencedik alkalommal megrendezett eseményen a szervező VOSZ a hazai kereskedelmi ágazat helyzetére kívánta felhívni a figyelmet. A Kereskedelem Napján átadták a szakma legrangosabb elismeréseit is.


Az Európai Kereskedelem Napját a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) kilenc éve hagyományteremtő szándékkal hirdetett meg. "Az esemény célja az, hogy a figyelem középpontjába állítsa a kereskedelmet, amely 450 ezer embernek ad munkát, és tavaly több mint 8000 milliárd forintos forgalmat bonyolított, amelynek ÁFA és adóbefizetése meghatározó a költségvetés bevételi oldalán" - mondta el Krisán László.

A VOSZ Kereskedelmi és Szolgáltató Szekciójának elnöke kiemelte: komoly jelzőszám, hogy a friss statisztikai adatok szerint megtört a negatív trend a hazai fogyasztás eddigi negatív spiráljában, és 5 év óta először látható enyhe növekedés a kiskereskedelemben. Egyben felvetette egy kereskedelmi kerekasztal létrehozásának lehetőségét, ahol a gazdasági kormányzat a kereskedelmi szervezetekkel, szövetségekkel és a kamarával közösen egyeztetni tudják a szakmai kérdéseket.

-

Kedvező trendekről számolt be az eseményen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is. A tárcavezető elmondta: a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint szeptemberben két és fél éves rekordot döntött a kereskedelmi többlet, illetve éves alapon 5,5 százalékkal nőtt az ipari termelés. Ez is igazolja a kormány gazdaságpolitikáját, amelynek egyik fontos célkitűzése a kivitel erősítése - tette hozzá. Varga szerint a kedvező folyamatok a kereskedelmi forgalomra is hatással vannak, és a háztartások fogyasztásának növekedését reméli a kormány olyan új intézkedésektől is, mint a rezsicsökkentés folyatása vagy a családi adókedvezmények kiterjesztése. A tervezett lépések között kiemelte az élő és félsertés forgalmi adójának tervezett csökkentését is, amely hozzájárulhat a gazdaság kifehérítéséhez.

Hasonló célt szolgál az online pénztárgépekre való átállás is. Ezzel kapcsolatban a tárcavezető elmondta: rendeletmódosítással igyekszik a Nemzetgazdasági Minisztérium felgyorsítani a pénztárgépek cseréjét. A szabályozás, amely a héten lát napvilágot előírja, hogy a szervizek és a forgalmazók is nyolc napon belül kötelesek továbbítani a megrendeléseket a gyártók felé, azaz a szerviz és gépszállítói lánc szereplőit veszi erős kontroll alá a szaktárca. Varga Mihály egyúttal megerősítette: a kormány nem tervez több határidő-módosítást a pénztárgépek beüzemelésére. Hozzátette: a nagy gépek esetében - vagyis a nagyobb üzletekben - január elsejétől szigorú ellenőrzésekre kell számítani.

A pénztárgépek cseréjével kapcsolatos problémákra hívta fel a figyelmet az eseményen Demján Sándor. A VOSZ ügyvezető elnöke arra kérte Varga Mihályt, hogy azokat a kereskedőket, akik önhibájukon kívül csak 2014-ben tudják beüzemelni a pénztárgépet, ne büntessék. Demján Sándor szerint a kormánynak az ágazat szereplőivel együtt egy tízéves stratégiát kellene kialakítani a kereskedelemmel kapcsolatban. Hozzátette: ennek fontos eleme kell, hogy legyen a termelés ösztönzése, így például az államnak támogatnia kellene azt, hogy a kereskedelmi cégek egyben élelmiszer-termelő tevékenységet is folytassanak.

Az eseményen tartott szakmai fórum résztvevői is aggodalmukat fejezték ki a pénztárgépek cseréjével kapcsolatban. Az ágazati vezetők ugyanakkor arra számítanak, hogy 2014-ben folytatódhat a kiskereskedelem koncentrációja, illetve az internetes kereskedelem erősödése.

Az Európai Kereskedelem Napja mára a kereskedelmi szakma egyik legrangosabb fórumává nőtte ki magát, amely demonstrálja a VOSZ szakmai súlyát, ráirányítva a figyelmet a kereskedelmi szektor jelentőségére hazánk gazdasági életében. A szakma ünneplése során a VOSZ és a kereskedelmi társszövetségek így az MKIK, az ÁFEOSZ-COOP Szövetség, OKSZ, KISOSZ, és az MBSZ a figyelem középpontjába állította a kereskedelemben nap mint nap tevékenykedő közel félmillió embert, legyen szó a pult mögött álló dolgozókról vagy a tárgyalóasztal mögött ülő, a szektort kiválóan ismerő szakemberekről. Az esemény alkalmával őket ünnepelték a Klauzál Gábor díjak és a Magyar Kereskedelemért Nagydíjak átadásakor.

Az Európai Kereskedelem Napjának 2013. évi kitüntetettjei:

Klauzál Gábor Elismerő Oklevél:

Jean-Sebastian Blum, a METRO Magyarország Kft. Fresh Foods igazgatója
Dr. Selmeczyné Hegedűs Borbála, a COOP Szolnok Kereskedelmi Zrt. értékesítési vezetője
Sipos-Tompa János, a Co-op Vasvár Kft. ügyvezető igazgatója
Sipos Éva, a Fejér megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára
Gergely György, a Top Trade Kereskedelmi Kft. vállalati kapcsolatok igazgatója
Balla Erna, a Cushman & Wakefiel Kft., az Arena Plaza center managere
Marton György Dezső, a Marsal Kft. ügyvezető tulajdonosa
Simó Gabriella, a Stella Zrt. elnök-vezérigazgatója
Baldauf László, a CBA Kereskedelmi Kft. elnöke
László Béla, az "Autó-Szetmihály" Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ügyvezető tulajdonosa

Magyar Kereskedelemért Nagydíj:

Farkasné Králik Anna, a dm Kft. eladó pénztárosa
Dak Andrásné, a Kapos-Coop Zrt. boltvezetője
Lévai Ferenc, a Mecsek Füszért Zrt. áruházvezetője, oktatója
Egry János, az Egrokorr Zrt. kereskedelmi igazgatója
Gergely Zoltán, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. zöldség-gyümölcs osztályvezetője
Bognár Jánosné, a Tesco-Global Áruházak Zrt. lejárati idő kontrollere
Onodi Zoltánné, a Gránit Bank Zrt. ügyfélszolgálati munkatársa
Fister Piroska, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. pénztárosa
Szukkné Laki Magdolna, az Auchan Magyarország Kft. csemege és grill pult eladója
Kiss Viktor, Invitel Zrt. ügyfél managere
Mészáros Zoltán, a RT5 Taxi Holding Kft. diszpécsere
Tóth Péter, a Zarges Kft. területi képviselője
Dukai Imréné, Ivanics Kft. munkatársa
Szatmáry-Jähl Angéla
Keresztúri Petra, Virágüzlet boltvezetője
Muri Tiborné Katalin
, a Roland Divatház Zrt. üzletvezetője

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Valeria Marco, 2019. augusztus 08.

A nevem Valeria Marco, 6 hónappal ezelőtt vállalkozásom összeomlott, nem reméltem, hogy újra ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

József Kardos, 2019. augusztus 06.

Hű, ma reggel 25 000 euró hitelt kaptam William Rogers-től. Örülök, hogy találkozom a legáli...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2019. július 26.

Helló, jogos és megbízható pénzügyi hitelezőt keres? Kell egy kölcsön? Szükség van sürg...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés