Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Az Európai Kereskedelem Napja: fókuszban a kereskedők

MTI, 2013. november 12. - kedd 11:51
Címkék: EKN,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Javulnak a fogyasztói várakozások, de nem várható több határidő-módosítás az online pénztárgépek beüzemelésével kapcsolatban - mondta el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Európai Kereskedelem Napján. A kilencedik alkalommal megrendezett eseményen a szervező VOSZ a hazai kereskedelmi ágazat helyzetére kívánta felhívni a figyelmet. A Kereskedelem Napján átadták a szakma legrangosabb elismeréseit is.


Az Európai Kereskedelem Napját a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) kilenc éve hagyományteremtő szándékkal hirdetett meg. "Az esemény célja az, hogy a figyelem középpontjába állítsa a kereskedelmet, amely 450 ezer embernek ad munkát, és tavaly több mint 8000 milliárd forintos forgalmat bonyolított, amelynek ÁFA és adóbefizetése meghatározó a költségvetés bevételi oldalán" - mondta el Krisán László.

A VOSZ Kereskedelmi és Szolgáltató Szekciójának elnöke kiemelte: komoly jelzőszám, hogy a friss statisztikai adatok szerint megtört a negatív trend a hazai fogyasztás eddigi negatív spiráljában, és 5 év óta először látható enyhe növekedés a kiskereskedelemben. Egyben felvetette egy kereskedelmi kerekasztal létrehozásának lehetőségét, ahol a gazdasági kormányzat a kereskedelmi szervezetekkel, szövetségekkel és a kamarával közösen egyeztetni tudják a szakmai kérdéseket.

-

Kedvező trendekről számolt be az eseményen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is. A tárcavezető elmondta: a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint szeptemberben két és fél éves rekordot döntött a kereskedelmi többlet, illetve éves alapon 5,5 százalékkal nőtt az ipari termelés. Ez is igazolja a kormány gazdaságpolitikáját, amelynek egyik fontos célkitűzése a kivitel erősítése - tette hozzá. Varga szerint a kedvező folyamatok a kereskedelmi forgalomra is hatással vannak, és a háztartások fogyasztásának növekedését reméli a kormány olyan új intézkedésektől is, mint a rezsicsökkentés folyatása vagy a családi adókedvezmények kiterjesztése. A tervezett lépések között kiemelte az élő és félsertés forgalmi adójának tervezett csökkentését is, amely hozzájárulhat a gazdaság kifehérítéséhez.

Hasonló célt szolgál az online pénztárgépekre való átállás is. Ezzel kapcsolatban a tárcavezető elmondta: rendeletmódosítással igyekszik a Nemzetgazdasági Minisztérium felgyorsítani a pénztárgépek cseréjét. A szabályozás, amely a héten lát napvilágot előírja, hogy a szervizek és a forgalmazók is nyolc napon belül kötelesek továbbítani a megrendeléseket a gyártók felé, azaz a szerviz és gépszállítói lánc szereplőit veszi erős kontroll alá a szaktárca. Varga Mihály egyúttal megerősítette: a kormány nem tervez több határidő-módosítást a pénztárgépek beüzemelésére. Hozzátette: a nagy gépek esetében - vagyis a nagyobb üzletekben - január elsejétől szigorú ellenőrzésekre kell számítani.

A pénztárgépek cseréjével kapcsolatos problémákra hívta fel a figyelmet az eseményen Demján Sándor. A VOSZ ügyvezető elnöke arra kérte Varga Mihályt, hogy azokat a kereskedőket, akik önhibájukon kívül csak 2014-ben tudják beüzemelni a pénztárgépet, ne büntessék. Demján Sándor szerint a kormánynak az ágazat szereplőivel együtt egy tízéves stratégiát kellene kialakítani a kereskedelemmel kapcsolatban. Hozzátette: ennek fontos eleme kell, hogy legyen a termelés ösztönzése, így például az államnak támogatnia kellene azt, hogy a kereskedelmi cégek egyben élelmiszer-termelő tevékenységet is folytassanak.

Az eseményen tartott szakmai fórum résztvevői is aggodalmukat fejezték ki a pénztárgépek cseréjével kapcsolatban. Az ágazati vezetők ugyanakkor arra számítanak, hogy 2014-ben folytatódhat a kiskereskedelem koncentrációja, illetve az internetes kereskedelem erősödése.

Az Európai Kereskedelem Napja mára a kereskedelmi szakma egyik legrangosabb fórumává nőtte ki magát, amely demonstrálja a VOSZ szakmai súlyát, ráirányítva a figyelmet a kereskedelmi szektor jelentőségére hazánk gazdasági életében. A szakma ünneplése során a VOSZ és a kereskedelmi társszövetségek így az MKIK, az ÁFEOSZ-COOP Szövetség, OKSZ, KISOSZ, és az MBSZ a figyelem középpontjába állította a kereskedelemben nap mint nap tevékenykedő közel félmillió embert, legyen szó a pult mögött álló dolgozókról vagy a tárgyalóasztal mögött ülő, a szektort kiválóan ismerő szakemberekről. Az esemény alkalmával őket ünnepelték a Klauzál Gábor díjak és a Magyar Kereskedelemért Nagydíjak átadásakor.

Az Európai Kereskedelem Napjának 2013. évi kitüntetettjei:

Klauzál Gábor Elismerő Oklevél:

Jean-Sebastian Blum, a METRO Magyarország Kft. Fresh Foods igazgatója
Dr. Selmeczyné Hegedűs Borbála, a COOP Szolnok Kereskedelmi Zrt. értékesítési vezetője
Sipos-Tompa János, a Co-op Vasvár Kft. ügyvezető igazgatója
Sipos Éva, a Fejér megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára
Gergely György, a Top Trade Kereskedelmi Kft. vállalati kapcsolatok igazgatója
Balla Erna, a Cushman & Wakefiel Kft., az Arena Plaza center managere
Marton György Dezső, a Marsal Kft. ügyvezető tulajdonosa
Simó Gabriella, a Stella Zrt. elnök-vezérigazgatója
Baldauf László, a CBA Kereskedelmi Kft. elnöke
László Béla, az "Autó-Szetmihály" Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ügyvezető tulajdonosa

Magyar Kereskedelemért Nagydíj:

Farkasné Králik Anna, a dm Kft. eladó pénztárosa
Dak Andrásné, a Kapos-Coop Zrt. boltvezetője
Lévai Ferenc, a Mecsek Füszért Zrt. áruházvezetője, oktatója
Egry János, az Egrokorr Zrt. kereskedelmi igazgatója
Gergely Zoltán, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. zöldség-gyümölcs osztályvezetője
Bognár Jánosné, a Tesco-Global Áruházak Zrt. lejárati idő kontrollere
Onodi Zoltánné, a Gránit Bank Zrt. ügyfélszolgálati munkatársa
Fister Piroska, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. pénztárosa
Szukkné Laki Magdolna, az Auchan Magyarország Kft. csemege és grill pult eladója
Kiss Viktor, Invitel Zrt. ügyfél managere
Mészáros Zoltán, a RT5 Taxi Holding Kft. diszpécsere
Tóth Péter, a Zarges Kft. területi képviselője
Dukai Imréné, Ivanics Kft. munkatársa
Szatmáry-Jähl Angéla
Keresztúri Petra, Virágüzlet boltvezetője
Muri Tiborné Katalin
, a Roland Divatház Zrt. üzletvezetője

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza