Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Fogyasztóvédelmi referensek a nagyvállalatoknál

MTI, 2013. november 05. - kedd 15:42
Címkék: fogyasztóvédelmi referens
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az Országgyűlés hétfői döntése értelmében fogyasztóvédelmi referenst kell alkalmazniuk a nagyvállalkozásoknak, üzletláncoknak. A parlament fogyasztóvédelmi rezsipontok létrehozásáról is határozott, ott a közműszolgáltatásokkal kapcsolatos ügyekben kaphat tanácsokat a lakosság.


A nagyvállalatok fogyasztóvédelmi referensei kísérik majd figyelemmel cégük fogyasztókat érintő tevékenységét, továbbá fogyasztóvédelmi képzéseket szerveznek a társaság alkalmazottainak, és ők tartják a kapcsolatot a fogyasztóvédelmi hatósággal is.

A referensektől a fogyasztóvédelmi bizottság ötéves szakmai gyakorlatot várt volna el, de a kormány zárószavazás előtti módosító javaslatának elfogadásával ezt két évre csökkentették. Szintén törölték azt az elképzelést, hogy az üzletláncoknak minden olyan megyében külön referenst kelljen alkalmazniuk, ahol telephelyük van.

-

A fogyasztóvédelmi rezsipontok létrehozását a közszolgáltatásokkal szemben érkező, nagy számú lakossági panasszal indokolta a parlamenti fogyasztóvédelmi bizottsága. A rezsipontok tanácsot adnak majd például a számlalevelek értelmezésében, és a méltányossági, részletfizetési kérelmek elkészítésében is segédkeznek.

A Ház emellett a jövő év elejével megtiltotta új fogyasztói csoportok létrehozását, a 2012 előtt alakult szervezeteknek pedig előírta, hogy csak kieső ügyfeleik helyére vehetnek fel új tagokat.

A törvényjavaslat indoklásában Varga Mihály azzal érvelt, hogy a fogyasztói csoportok tavaly haladékot kaptak ugyan működésükre, és a legkiszolgáltatottabb fogyasztói rétegek megtévesztésével működtek tovább.

A fogyasztóvédelmi törvény módosításával az újonnan létrejövő, napi fogyasztási cikkeket - vagyis élelmiszert, illatszert és drogériai terméket - áruló üzleteknek szigorúbb parkolóhely-biztosítási feltételeknek kell megfelelniük a jogszabály kihirdetését követő két hónapon túl.

A változtatás az építési követelményekre vonatkozó kormányrendeletre hivatkozva azt írja elő, hogy az árusítótér első száz négyzetméteréig tíz négyzetméterenként, afölött húsz négyzetméterenként kell biztosítani egy-egy személyautó elhelyezését. Varga Mihály eredeti javaslata a csak állateledelt árusító üzletekre is kiterjedt volna, de azokat végül mentesítették a szigorúbb szabályok alól, mondván, hogy az ilyen üzleteknek jellemzően nincs nagy járműforgalmuk.

Az Országgyűlés szigorította a fémkereskedelem ellenőrzését, valamint a nemzetgazdasági miniszter hatáskörébe utalta a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló számlák külalakjának meghatározását.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

John Doe, 2020. március 29.

Szüksége van hitelre? Ne aggódjon többé, vegye fel a kapcsolatot a certifiedloanlenders@gmail.c...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Tóth Éva, 2020. március 27.


...

Villanyóra feltöltés hírlapüzletekben is

Baka László, 2020. március 27.

Király...

Elstartolt a MÁV valós idejű vonatfigyelője

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza