Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Fogyasztóvédelmi referensek a nagyvállalatoknál

MTI, 2013. november 05. - kedd 15:42
Címkék: fogyasztóvédelmi referens
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az Országgyűlés hétfői döntése értelmében fogyasztóvédelmi referenst kell alkalmazniuk a nagyvállalkozásoknak, üzletláncoknak. A parlament fogyasztóvédelmi rezsipontok létrehozásáról is határozott, ott a közműszolgáltatásokkal kapcsolatos ügyekben kaphat tanácsokat a lakosság.


A nagyvállalatok fogyasztóvédelmi referensei kísérik majd figyelemmel cégük fogyasztókat érintő tevékenységét, továbbá fogyasztóvédelmi képzéseket szerveznek a társaság alkalmazottainak, és ők tartják a kapcsolatot a fogyasztóvédelmi hatósággal is.

A referensektől a fogyasztóvédelmi bizottság ötéves szakmai gyakorlatot várt volna el, de a kormány zárószavazás előtti módosító javaslatának elfogadásával ezt két évre csökkentették. Szintén törölték azt az elképzelést, hogy az üzletláncoknak minden olyan megyében külön referenst kelljen alkalmazniuk, ahol telephelyük van.

-

A fogyasztóvédelmi rezsipontok létrehozását a közszolgáltatásokkal szemben érkező, nagy számú lakossági panasszal indokolta a parlamenti fogyasztóvédelmi bizottsága. A rezsipontok tanácsot adnak majd például a számlalevelek értelmezésében, és a méltányossági, részletfizetési kérelmek elkészítésében is segédkeznek.

A Ház emellett a jövő év elejével megtiltotta új fogyasztói csoportok létrehozását, a 2012 előtt alakult szervezeteknek pedig előírta, hogy csak kieső ügyfeleik helyére vehetnek fel új tagokat.

A törvényjavaslat indoklásában Varga Mihály azzal érvelt, hogy a fogyasztói csoportok tavaly haladékot kaptak ugyan működésükre, és a legkiszolgáltatottabb fogyasztói rétegek megtévesztésével működtek tovább.

A fogyasztóvédelmi törvény módosításával az újonnan létrejövő, napi fogyasztási cikkeket - vagyis élelmiszert, illatszert és drogériai terméket - áruló üzleteknek szigorúbb parkolóhely-biztosítási feltételeknek kell megfelelniük a jogszabály kihirdetését követő két hónapon túl.

A változtatás az építési követelményekre vonatkozó kormányrendeletre hivatkozva azt írja elő, hogy az árusítótér első száz négyzetméteréig tíz négyzetméterenként, afölött húsz négyzetméterenként kell biztosítani egy-egy személyautó elhelyezését. Varga Mihály eredeti javaslata a csak állateledelt árusító üzletekre is kiterjedt volna, de azokat végül mentesítették a szigorúbb szabályok alól, mondván, hogy az ilyen üzleteknek jellemzően nincs nagy járműforgalmuk.

Az Országgyűlés szigorította a fémkereskedelem ellenőrzését, valamint a nemzetgazdasági miniszter hatáskörébe utalta a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló számlák külalakjának meghatározását.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza