Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kevesebbet spórolnak a németek

MTI, 2013. október 08. - kedd 14:41
Címkék: spórolás, Németország
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Németországban az alacsony kamatok miatt csökken a lakosság megtakarítási hajlandósága.


A német szövetkezeti hitelintézetek szövetsége (BVR) kedden ismertetett felmérése szerint a megtakarítási ráta - a megtakarítás aránya a jövedelemben - 2008 óta folyamatosan csökken, 11,5 százalékról 10 százalékra süllyedt 2013 közepéig.

Ezzel párhuzamosan az Európai Központi Bank (EKB) irányadó kamata is csökkent. Az irányadó kamat 2000-től 2008 októberéig 4,25 százalék volt, azóta pedig a világméretű gazdasági válság elmélyülésével, majd az euróövezeti államadósság-válság kialakulásával 0,50 százalékra süllyedt.

A BVR szerint a német megtakarítási ráta elsősorban az EKB kamatpolitikája miatt csökken. A kamatszint süllyedése gyengíti "a német megtakarítási és öngondoskodási kultúrát", ezért az EKB-nak nem szabad tartósan a történelmi mélyponton tartania irányadó kamatát - emelte ki Andreas Martin, a német takarékszövetkezeteket összefogó szervezet igazgatósági tagja. Az alacsony kamatok visszavetik az öngondoskodást szolgáló "hagyományos pénzügyi termékek hozamát és a megtakarítási hajlandóságot" - tette hozzá.

Az utóbbi hetekben egy másik vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy az alacsony kamatszint veszteséget okoz a német lakosságnak. Az Allianz biztosítótársaság elemzése szerint a világgazdasági válság elmélyülése óta meredeken csökkenő kamatok évente fejenként 290 euróba kerülnek a németeknek. A veszteség legnagyobb részét azonban ellensúlyozza, hogy nemcsak a betétek, hanem a hitelek kamatai is csökkentek, ami az Allianz modellszámításai alapján fejenként évente 190 euró könnyebbséget jelent. A veszteség így 70 euró évente, ami 5,8 milliárd eurót jelent az egész lakosságot tekintve.

Ugyanakkor a BVR felmérése szerint a németek pénzben, vagy pénzügyi termékekben tartott vagyona továbbra is növekedik. Tavaly éves összevetésben 4,9 százalékos - 229,3 milliárdos - növekedést regisztráltak, a 80 milliós országban így tavaly év végén 4939 milliárd eurót tett ki a háztartások pénzügyi vagyona. A bővülés egyharmada árfolyamnyereségből származott, kétharmada új forrás.

Háztartásonként az átlagos pénzügyi vagyon 121 500 euró, amivel szemben 38 500 euró tartozás áll. A hitelállomány mérsékelten, háztartásonként átlagosan 150 euróval nőtt 2012-ben.

A pénzügyi vagyon mellett a német állampolgárok 2012 végén további 7337 milliárd euró értékben rendelkeztek egyéb formában - elsősorban ingatlanban - megtestesülő vagyonnal. A teljes nettó - a tartozások levonása után maradó - vagyon így 10 710 milliárd euró, vagyis háztartásonként 236 400 euró volt tavaly év végén.

A legnépszerűbb megtakarítási forma a csökkenő kamatok ellenére továbbra is a bankbetét, a pénzvagyon 42 százalékát tartják betéti konstrukciókban. A biztosításokba fektetett pénz aránya 36 százalék, az értékpapírok aránya pedig 23 százalékos a BVR kimutatása szerint.

(1 euró=295 forint)

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

John Doe, 2020. március 29.

Szüksége van hitelre? Ne aggódjon többé, vegye fel a kapcsolatot a certifiedloanlenders@gmail.c...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Tóth Éva, 2020. március 27.


...

Villanyóra feltöltés hírlapüzletekben is

Baka László, 2020. március 27.

Király...

Elstartolt a MÁV valós idejű vonatfigyelője

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza