Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kevesebbet spórolnak a németek

MTI, 2013. október 08. - kedd 14:41
Címkék: spórolás, Németország
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Németországban az alacsony kamatok miatt csökken a lakosság megtakarítási hajlandósága.


A német szövetkezeti hitelintézetek szövetsége (BVR) kedden ismertetett felmérése szerint a megtakarítási ráta - a megtakarítás aránya a jövedelemben - 2008 óta folyamatosan csökken, 11,5 százalékról 10 százalékra süllyedt 2013 közepéig.

Ezzel párhuzamosan az Európai Központi Bank (EKB) irányadó kamata is csökkent. Az irányadó kamat 2000-től 2008 októberéig 4,25 százalék volt, azóta pedig a világméretű gazdasági válság elmélyülésével, majd az euróövezeti államadósság-válság kialakulásával 0,50 százalékra süllyedt.

A BVR szerint a német megtakarítási ráta elsősorban az EKB kamatpolitikája miatt csökken. A kamatszint süllyedése gyengíti "a német megtakarítási és öngondoskodási kultúrát", ezért az EKB-nak nem szabad tartósan a történelmi mélyponton tartania irányadó kamatát - emelte ki Andreas Martin, a német takarékszövetkezeteket összefogó szervezet igazgatósági tagja. Az alacsony kamatok visszavetik az öngondoskodást szolgáló "hagyományos pénzügyi termékek hozamát és a megtakarítási hajlandóságot" - tette hozzá.

Az utóbbi hetekben egy másik vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy az alacsony kamatszint veszteséget okoz a német lakosságnak. Az Allianz biztosítótársaság elemzése szerint a világgazdasági válság elmélyülése óta meredeken csökkenő kamatok évente fejenként 290 euróba kerülnek a németeknek. A veszteség legnagyobb részét azonban ellensúlyozza, hogy nemcsak a betétek, hanem a hitelek kamatai is csökkentek, ami az Allianz modellszámításai alapján fejenként évente 190 euró könnyebbséget jelent. A veszteség így 70 euró évente, ami 5,8 milliárd eurót jelent az egész lakosságot tekintve.

Ugyanakkor a BVR felmérése szerint a németek pénzben, vagy pénzügyi termékekben tartott vagyona továbbra is növekedik. Tavaly éves összevetésben 4,9 százalékos - 229,3 milliárdos - növekedést regisztráltak, a 80 milliós országban így tavaly év végén 4939 milliárd eurót tett ki a háztartások pénzügyi vagyona. A bővülés egyharmada árfolyamnyereségből származott, kétharmada új forrás.

Háztartásonként az átlagos pénzügyi vagyon 121 500 euró, amivel szemben 38 500 euró tartozás áll. A hitelállomány mérsékelten, háztartásonként átlagosan 150 euróval nőtt 2012-ben.

A pénzügyi vagyon mellett a német állampolgárok 2012 végén további 7337 milliárd euró értékben rendelkeztek egyéb formában - elsősorban ingatlanban - megtestesülő vagyonnal. A teljes nettó - a tartozások levonása után maradó - vagyon így 10 710 milliárd euró, vagyis háztartásonként 236 400 euró volt tavaly év végén.

A legnépszerűbb megtakarítási forma a csökkenő kamatok ellenére továbbra is a bankbetét, a pénzvagyon 42 százalékát tartják betéti konstrukciókban. A biztosításokba fektetett pénz aránya 36 százalék, az értékpapírok aránya pedig 23 százalékos a BVR kimutatása szerint.

(1 euró=295 forint)

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

pluscredit, 2019. augusztus 22.

Jó reggelt kívánok.
Pénzhitelekre volt szükség az egyének között, hogy megbirkózzan...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

pluscredit, 2019. augusztus 22.

Jó reggelt kívánok.
Pénzhitelekre volt szükség az egyének között, hogy megbirkózzan...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Valeria Marco, 2019. augusztus 21.

A nevem Valeria Marco, 6 hónappal ezelőtt vállalkozásom összeomlott, nem reméltem, hogy újra ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés