Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Alig interneteznek az 55 év felettiek

MTI, 2013. október 08. - kedd 11:31
Címkék: internet, használat, felmérés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Miközben a második negyedévben a 15 évesnél idősebb magyar lakosság 61 százaléka internetezett, az 55 év felettieknek mindössze negyede használta a világhálót az eNET és a Telekom közös jelentése szerint.


A 25 ezres mintára épülő Nemzeti Olvasottság Kutatás (továbbiakban: NOK) adatai alapján készült, az internetgazdaságról szóló felmérésből kiderült, hogy mindaz, ami a fiatalabb generációk számára természetes, az idősebbek nagy részének ismeretlen. Az 55 év felettiek egy szűkebb rétege ugyanakkor már felismerte, hogy milyen lehetőségek rejlenek a számítógép és az internet használatában, 10 százalékuk már aktívan használ tabletet.

A 2011-es népszámlálási adatok alapján a magyar lakosság közel harmadát az 55 év feletti korosztály adja, és ez a mintegy 3 milliós társadalmi csoport a digitális kirekesztettség szempontjából a legveszélyeztetettebb.

-

Az eNET kutatása szerint az 55 év felettieknél négyből egy ember használ számítógépet, míg az ennél fiatalabbaknál négyből három emberről mondható el ugyanez. A Központi Statisztikai Hivatal 2012-es felmérése szerint a már számítógépet használó 55 év felettiek 71 százaléka napi rendszerességgel teszi ezt, ami ugyan elmarad a 16-24 éves korosztály 88 százalékától, de a napi szintű használat mindkét korosztály esetén domináns. A két társadalmi csoport leginkább a használat helyét tekintve különbözik egymástól. Míg az idősebb generációknál az otthoni használat egyértelműen vezet (70 százalék), addig a 16-24 évesek körében sokkal jobban eloszlik a különböző helyszínek - otthon, oktatási intézmény, más személy lakása - között.

A kutatásban résztvevő internetezők válaszai alapján a gyakori - akár napközben a többszöri - internetezés a jellemző. A legtöbben (43 százalék) naponta többször is interneteznek, 94 százalékuk pedig legalább heti 2-3 alkalommal. Az 55 év feletti internetezők körében is hasonló a használati gyakoriság: 35 százalékuk naponta többször is használja az internetet, 92 százalékuk pedig legalább heti 2-3 alkalommal.

Az 55 év felettiek összességében kevesebb időt töltenek a világhálón, mint a teljes sokaság. Az idősebb generáció közel harmada legfeljebb 5 órát tölt el egy héten a képernyők előtt.

Az eNET 2013. szeptemberi online felmérése kiderült, hogy az 55 év feletti internetezőknek csupán 31 százaléka rendelkezik okostelefonnal. A fiatalabb és az idősebb generációk között jelentős különbség, hogy bizonyos tevékenységeket - mint például a zenehallgatás, közösségi média használat, hírolvasás, elektronikus levelezés, információkeresés, böngészés - inkább számítógépen vagy inkább mobiltelefonon (beleértve a hagyományos mobiltelefont) végeznek-e. A fiatalabb korosztályok esetén jellemzően megoszlik a két eszköz használata és mondhatni egyenlő arányban használják mindkét eszközt. Ezzel szemben az 55 év felettieknél sokkal hangsúlyosabb a számítógép igénybe vétele.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Tóth Éva, 2020. március 27.


...

Villanyóra feltöltés hírlapüzletekben is

Baka László, 2020. március 27.

Király...

Elstartolt a MÁV valós idejű vonatfigyelője

Hanga, 2020. március 26.

Név szerint Hanga vagyok, és Szegeden élek, annyira tele vagyok boldogsággal és örömmel, szer...

Autóhitelek válságos szemmel

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza