Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Alig interneteznek az 55 év felettiek

MTI, 2013. október 08. - kedd 11:31
Címkék: internet, használat, felmérés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Miközben a második negyedévben a 15 évesnél idősebb magyar lakosság 61 százaléka internetezett, az 55 év felettieknek mindössze negyede használta a világhálót az eNET és a Telekom közös jelentése szerint.


A 25 ezres mintára épülő Nemzeti Olvasottság Kutatás (továbbiakban: NOK) adatai alapján készült, az internetgazdaságról szóló felmérésből kiderült, hogy mindaz, ami a fiatalabb generációk számára természetes, az idősebbek nagy részének ismeretlen. Az 55 év felettiek egy szűkebb rétege ugyanakkor már felismerte, hogy milyen lehetőségek rejlenek a számítógép és az internet használatában, 10 százalékuk már aktívan használ tabletet.

A 2011-es népszámlálási adatok alapján a magyar lakosság közel harmadát az 55 év feletti korosztály adja, és ez a mintegy 3 milliós társadalmi csoport a digitális kirekesztettség szempontjából a legveszélyeztetettebb.

-

Az eNET kutatása szerint az 55 év felettieknél négyből egy ember használ számítógépet, míg az ennél fiatalabbaknál négyből három emberről mondható el ugyanez. A Központi Statisztikai Hivatal 2012-es felmérése szerint a már számítógépet használó 55 év felettiek 71 százaléka napi rendszerességgel teszi ezt, ami ugyan elmarad a 16-24 éves korosztály 88 százalékától, de a napi szintű használat mindkét korosztály esetén domináns. A két társadalmi csoport leginkább a használat helyét tekintve különbözik egymástól. Míg az idősebb generációknál az otthoni használat egyértelműen vezet (70 százalék), addig a 16-24 évesek körében sokkal jobban eloszlik a különböző helyszínek - otthon, oktatási intézmény, más személy lakása - között.

A kutatásban résztvevő internetezők válaszai alapján a gyakori - akár napközben a többszöri - internetezés a jellemző. A legtöbben (43 százalék) naponta többször is interneteznek, 94 százalékuk pedig legalább heti 2-3 alkalommal. Az 55 év feletti internetezők körében is hasonló a használati gyakoriság: 35 százalékuk naponta többször is használja az internetet, 92 százalékuk pedig legalább heti 2-3 alkalommal.

Az 55 év felettiek összességében kevesebb időt töltenek a világhálón, mint a teljes sokaság. Az idősebb generáció közel harmada legfeljebb 5 órát tölt el egy héten a képernyők előtt.

Az eNET 2013. szeptemberi online felmérése kiderült, hogy az 55 év feletti internetezőknek csupán 31 százaléka rendelkezik okostelefonnal. A fiatalabb és az idősebb generációk között jelentős különbség, hogy bizonyos tevékenységeket - mint például a zenehallgatás, közösségi média használat, hírolvasás, elektronikus levelezés, információkeresés, böngészés - inkább számítógépen vagy inkább mobiltelefonon (beleértve a hagyományos mobiltelefont) végeznek-e. A fiatalabb korosztályok esetén jellemzően megoszlik a két eszköz használata és mondhatni egyenlő arányban használják mindkét eszközt. Ezzel szemben az 55 év felettieknél sokkal hangsúlyosabb a számítógép igénybe vétele.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

REMY FINK, 2020. január 09.

[REMY.CREDIT111@gmail.com]

Szüksége van valamilyen hitelre vagy finanszírozásra? ...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza