Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Energiapiaci visszaélések után kutathat a MEKH

MTI, 2013. szeptember 24. - kedd 11:31
Címkék: MEKH, energiapiac
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lesz a felelőse a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló európai uniós rendelet (REMIT) végrehajtásának egy hétfőn elfogadott törvénymódosítás alapján.


A MEKH keddi közleménye szerint a piaci visszaélések - bennfentes kereskedelem, piaci manipuláció - kivizsgálhatósága és az átláthatóság növelése önmagában erősíti a nyílt és tisztességes versenyt a villamos energia- és gázpiacon.

A MEKH szükséges esetben bírságot szabhat ki, amely figyelembe veszi a piaci visszaéléssel elért haszon, valamint a felhasználóknak okozott kár nagyságát is. A módosítás a fogyasztók érdekeit szolgálja - emelik ki.

A REMIT szabályozása hasonló a pénzpiacokon már régebb óta hatályban lévő uniós szabályozáshoz, amely tiltja a bennfentes információk alapján történő kereskedelmet, illetve a piaci manipulációt.A hétfőn elfogadott törvénymódosítás az európai uniós rendeletben foglalt tagállami feladatok végrehajtását tartalmazza, melyek közül a legfontosabb a rendelet végrehajtásáért felelős hatóság kijelölése, megfelelő vizsgálati jogkörök biztosítása, illetve a rendelet megsértésével összefüggő következmények megállapítása.

A közlemény szerint a tisztességes piaci versenyt már korábban is felügyelte a hivatal, ám a villamos energiáról (VET) és a földgázellátásról szóló törvény (GET) módosítása az uniós rendeletben megfogalmazott piaci visszaélésekkel kapcsolatos új vizsgálati jogköröket ad számára. Ezen túl számos kötelezettséget írnak elő a piaci szereplőknek, annak érdekében, hogy az energetikai társaságok működése követhetőbb és átláthatóbb legyen.

Az uniós rendeletben foglaltak betartását a MEKH fogja vizsgálni a módosításokban szereplő ellenőrzési, illetve nagykereskedelmi piacfelügyeleti eljárások keretében.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Valeria Marco, 2019. augusztus 08.

A nevem Valeria Marco, 6 hónappal ezelőtt vállalkozásom összeomlott, nem reméltem, hogy újra ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

József Kardos, 2019. augusztus 06.

Hű, ma reggel 25 000 euró hitelt kaptam William Rogers-től. Örülök, hogy találkozom a legáli...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2019. július 26.

Helló, jogos és megbízható pénzügyi hitelezőt keres? Kell egy kölcsön? Szükség van sürg...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés