Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Energiapiaci visszaélések után kutathat a MEKH

MTI, 2013. szeptember 24. - kedd 11:31
Címkék: MEKH, energiapiac
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lesz a felelőse a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló európai uniós rendelet (REMIT) végrehajtásának egy hétfőn elfogadott törvénymódosítás alapján.


A MEKH keddi közleménye szerint a piaci visszaélések - bennfentes kereskedelem, piaci manipuláció - kivizsgálhatósága és az átláthatóság növelése önmagában erősíti a nyílt és tisztességes versenyt a villamos energia- és gázpiacon.

A MEKH szükséges esetben bírságot szabhat ki, amely figyelembe veszi a piaci visszaéléssel elért haszon, valamint a felhasználóknak okozott kár nagyságát is. A módosítás a fogyasztók érdekeit szolgálja - emelik ki.

A REMIT szabályozása hasonló a pénzpiacokon már régebb óta hatályban lévő uniós szabályozáshoz, amely tiltja a bennfentes információk alapján történő kereskedelmet, illetve a piaci manipulációt.A hétfőn elfogadott törvénymódosítás az európai uniós rendeletben foglalt tagállami feladatok végrehajtását tartalmazza, melyek közül a legfontosabb a rendelet végrehajtásáért felelős hatóság kijelölése, megfelelő vizsgálati jogkörök biztosítása, illetve a rendelet megsértésével összefüggő következmények megállapítása.

A közlemény szerint a tisztességes piaci versenyt már korábban is felügyelte a hivatal, ám a villamos energiáról (VET) és a földgázellátásról szóló törvény (GET) módosítása az uniós rendeletben megfogalmazott piaci visszaélésekkel kapcsolatos új vizsgálati jogköröket ad számára. Ezen túl számos kötelezettséget írnak elő a piaci szereplőknek, annak érdekében, hogy az energetikai társaságok működése követhetőbb és átláthatóbb legyen.

Az uniós rendeletben foglaltak betartását a MEKH fogja vizsgálni a módosításokban szereplő ellenőrzési, illetve nagykereskedelmi piacfelügyeleti eljárások keretében.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza