Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Új szmogrendeletet kell kidolgoznia Miskolcnak

MTI, 2013. július 18. - csütörtök 11:21
Címkék: szmog, Miskolc, rendelet
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Szabó Máté ombudsman indítványára október 30-i hatállyal megsemmisítette a Kúria a miskolci szmogrendeletet. A miskolci önkormányzat vállalta, hogy legkésőbb szeptember végéig új rendeletet alkot - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala csütörtökön az MTI-vel.


A közleményben emlékeztettek arra, hogy év eleje óta az alapvető jogok biztosa már közvetlenül is fordulhat a Kúriához, ha megállapítja, hogy a helyi önkormányzati rendelet jogszabályba ütközése sérti az alapvető jogokat. Szabó Máté ezen új hatáskörében első alkalommal fordult a Kúriához. Indítványa szerint ugyanis Miskolc szmogrendeletének több pontja jogszabályba ütközik, szmogriadó esetén veszélyezteti az egészséghez és az egészséges környezethez való jogot.

A biztos megállapította indítványában azt is, hogy végrehajthatatlan a miskolci szmogrendelet azon rendelkezése is, amely szerint a polgármester szmog esetén a sárga környezetvédelmi matricával ellátott gépkocsik közlekedését tilthatja meg. Ennek kapcsán felhívták a figyelmet, hogy sárga matricás autók már nincsenek forgalomban, 2010-től ugyanis a járműveket környezetvédelmi besorolásuk szerint fekete, piros, kék és zöld plakettel látják el. A helyi rendelet alapján szmogriadó esetén így a környezetre legveszélyesebb, fekete és piros matricával ellátott gépjárművek továbbra is közlekedhetnek, mert azt a polgármester nem korlátozhatja.

Az ombudsman kezdeményezésében kifogásolta azt is, hogy szmogriadóban a helyi rendelet a kormányrendeletnél szélesebb körben engedte meg egyes járműcsoportok közlekedését, így szmogban például egyes kereskedelmi szállítók, taxik, valamint a temetkezési szolgálat gépjárműveinek sem kell leállniuk - tették hozzá.

A Kúria megállapította, hogy a miskolci szmogrendelet még a korábbi levegővédelmi kormányrendelet alapján készült, így ellentétes az újabb, jelenleg hatályos szabályozással. Miskolc önkormányzata a Kúria határozatának megfelelően vállalta, hogy szeptember 30-ig új rendeletet alkot.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza