Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Új szmogrendeletet kell kidolgoznia Miskolcnak

MTI, 2013. július 18. - csütörtök 11:21
Címkék: szmog, Miskolc, rendelet
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Szabó Máté ombudsman indítványára október 30-i hatállyal megsemmisítette a Kúria a miskolci szmogrendeletet. A miskolci önkormányzat vállalta, hogy legkésőbb szeptember végéig új rendeletet alkot - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala csütörtökön az MTI-vel.


A közleményben emlékeztettek arra, hogy év eleje óta az alapvető jogok biztosa már közvetlenül is fordulhat a Kúriához, ha megállapítja, hogy a helyi önkormányzati rendelet jogszabályba ütközése sérti az alapvető jogokat. Szabó Máté ezen új hatáskörében első alkalommal fordult a Kúriához. Indítványa szerint ugyanis Miskolc szmogrendeletének több pontja jogszabályba ütközik, szmogriadó esetén veszélyezteti az egészséghez és az egészséges környezethez való jogot.

A biztos megállapította indítványában azt is, hogy végrehajthatatlan a miskolci szmogrendelet azon rendelkezése is, amely szerint a polgármester szmog esetén a sárga környezetvédelmi matricával ellátott gépkocsik közlekedését tilthatja meg. Ennek kapcsán felhívták a figyelmet, hogy sárga matricás autók már nincsenek forgalomban, 2010-től ugyanis a járműveket környezetvédelmi besorolásuk szerint fekete, piros, kék és zöld plakettel látják el. A helyi rendelet alapján szmogriadó esetén így a környezetre legveszélyesebb, fekete és piros matricával ellátott gépjárművek továbbra is közlekedhetnek, mert azt a polgármester nem korlátozhatja.

Az ombudsman kezdeményezésében kifogásolta azt is, hogy szmogriadóban a helyi rendelet a kormányrendeletnél szélesebb körben engedte meg egyes járműcsoportok közlekedését, így szmogban például egyes kereskedelmi szállítók, taxik, valamint a temetkezési szolgálat gépjárműveinek sem kell leállniuk - tették hozzá.

A Kúria megállapította, hogy a miskolci szmogrendelet még a korábbi levegővédelmi kormányrendelet alapján készült, így ellentétes az újabb, jelenleg hatályos szabályozással. Miskolc önkormányzata a Kúria határozatának megfelelően vállalta, hogy szeptember 30-ig új rendeletet alkot.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

John Doe, 2020. március 29.

Szüksége van hitelre? Ne aggódjon többé, vegye fel a kapcsolatot a certifiedloanlenders@gmail.c...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Tóth Éva, 2020. március 27.


...

Villanyóra feltöltés hírlapüzletekben is

Baka László, 2020. március 27.

Király...

Elstartolt a MÁV valós idejű vonatfigyelője

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza