Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Nőtt a hitelfelvételi hajlandóság

MTI, 2013. július 10. - szerda 09:01
Címkék: hitel, felvétel, felmérés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Cofidis Hitel Monitor második negyedéves felmérése szerint továbbra is alacsony az új hitelt felvevők aránya, a nyitottság a hitelfelvételre azonban nőtt, bár továbbra is kicsi.


személyi kölcsönöket nyújtó, Magyarországon 2005 óta jelen lévő Cofidis negyedévente teszi közzé az úgynevezett Cofidis Hitel Monitort, amely - 500 fő megkérdezésével - a társadalom fogyasztási szokásait és hitelezési attitűdjét vizsgálja.

A 18-69 éves lakosság fele a felmérés szerint jelenleg is hitelt törleszt, 31 százalék egy, 19 százalék egynél több hitel részleteit fizeti.

Az új hitelt felvevők aránya az első negyedévhez viszonyítva továbbra is alacsony. A második negyedévben a 18-69 évesek 7 százaléka vett fel kölcsönt, elsősorban folyószámla- és a hitelkártya által igénybe vehető hitelt, illetve áruhitelt (2-4 százalék). A hitelfelvétel tekintetében a 30-39 éves korosztály volt a legaktívabb (13 százalék).

A növekvő nyitottságot a hitelfelvételre mutatja, hogy a kölcsönfelvételi szándékot és a hitelekhez való általános hozzáállást egyetlen mutatószámba sűrítő Hitel Affinitás Index 2,5 pontot emelkedett az elmúlt negyedév során, 2013 második negyedévében 12 ponton áll. A mutató értéke a 30-39 évesek (22) és a diplomások (17) körében magasabb. Az index 0-tól 100 pontig vehet fel értékeket, annál nagyobb, minél többen vettek fel hitelt a vizsgált időszakon belüli egy évben, illetve minél többen mutatnak nyitottságot általánosságban a hitelekkel kapcsolatban.

A felmérés szerint a 18-69 évesek háromnegyede gondolja úgy, hogy a bankok által kínált pénzügyi megoldások rejtett költségeket tartalmaznak, és közel kétharmaduk (60 százalék) azt, hogy átláthatatlanok a hitelkonstrukciók.

A bankok megítélése nem változott lényegesen az elmúlt negyedévben. Mindössze a kutatásban résztvevők negyede gondolja azt, hogy a hétköznapi emberek könnyen hitelhez juthatnak, s a 18-69 évesek fele érzi úgy, hogy - ha nem is könnyen - de a bankok hajlandóak a lakosságnak hitelezni.

A megkérdezettek döntő többsége (76-84 százalék) a gazdasági világválság hatására változatlanul felelősebb magatartást vár el mind a hitelfelvevőktől, mind a bankoktól. A bankokkal szembeni lakossági bizalom meglehetősen alacsony: mindössze minden ötödik válaszadó bízik a pénzintézetekben.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

balek, 2013. július 10. - szerda 14:31

Teljesen mindegy! Bankok a legnagyobb uzsorások! Az a rengeteg ember,akiket átvertek,zsarolnak? Az bizony uzsora!Ez a VALÓVILÁG!

becsapott ügyfél, 2013. július 10. - szerda 13:15

Bankoktól SOHA TÖBBÉ!Spekulánsokból elég volt!

Kommentek

Valeria Marco, 2019. augusztus 08.

A nevem Valeria Marco, 6 hónappal ezelőtt vállalkozásom összeomlott, nem reméltem, hogy újra ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

József Kardos, 2019. augusztus 06.

Hű, ma reggel 25 000 euró hitelt kaptam William Rogers-től. Örülök, hogy találkozom a legáli...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2019. július 26.

Helló, jogos és megbízható pénzügyi hitelezőt keres? Kell egy kölcsön? Szükség van sürg...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés