Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Pénztelenségbe fullad a kötelező gázkészülék felülvizsgálat

MTI, 2013. június 20. - csütörtök 12:01
Címkék: gázkészülék, vizsgálat, NGM,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Ez év végéig minden 1981 előtt üzembe helyezett gázkészüléket, biztonsági szempontból felül kell vizsgálni, és ha az azt végző szakember olyan hibát észlel, amely életet vagy pedig vagyont veszélyeztet, akkor köteles azt elhárítani, egyúttal értesítenie kell a tulajdonost és a gázszolgáltatót is - mondja ki az egy évvel ezelőtt született NGM rendelet.


A szabálynak az ad aktualitást, hogy a szombathelyi közgyűlés szerdán határozatban kérte a kormányt, a rendelet szabta határidő meghosszabbítására.

Az ok a pénztelenség, ugyan is a felülvizsgálat során alkalmatlannak minősített gázkészülékek cseréjét a tulajdonosok nem tudják megfizetni. Csak Szombathelyen 10 ezer családot érint a felülvizsgálat, és azok többsége egy összegben nem tudja kifizetni a gázkészülék cseréjét. A halasztás alatt viszont - előtakarékossággal - megteremthető a csere ellenértéke.

Arról, hogy eddig hány készüléket ellenőriztek, és hogy ebből hány felelt meg a biztonsági próbán, a Magyar Épületgépészek Szövetsége nem tudott tájékoztatást adni az MTI kérdésére. Ilyen statisztika nem készül, a felülvizsgálatra jogosult gázszerelők pedig csak az egyéni tapasztalataikról tudnának beszámolni.

Az említett közgyűlési határozat azért nehezen értelmezhető, mivel az abban szereplő probléma nem a felülvizsgálat ügye. A veszélyes készülékeket ugyan is a gázszolgáltató nem engedi tovább működtetni, így nem a felülvizsgálatot, hanem a további üzemeltetés tiltását kellene halasztani, amit pedig - éppen az életet és a vagyont veszélyeztető ok miatt - nem lehet.

Az említett műszaki-biztonsági felülvizsgálat nem azonos az energetikai felülvizsgálattal. A 15 évesnél öregebb gázkazánok energetikai felülvizsgálatát már 2010 végéig el kellett végeztetni.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Matus László, 2013. június 20. - csütörtök 19:46

Bár élet és vagyonbiztonsági szempontból teljesen helyénvaló az elképzelés csak az a baj hogy anyagilag nem vagyunk abban a helyzetben,hogy ezt megtehessük. Példa: kb.: tíz éve épült / tehát egyáltalán nem régi /családi ház. Kicseréltették az összes csapot,mert már nem jó az akkor még szabványos csap. Kicseréltették az összes flexibilis csövet mert a fémháló bevonatú gázcső már nem jó csak a nyújtható kitudja miből van cső. Bár a kazán zárt égésterű és a fürdőben van a konyha falán egy bazi nagy lukat üttettek és valami szellőzőt tettek be pedig nincs még konyhaajtó sem a folyosó fele,tehát volt szellőzés bőven. Kéményseprő szakvéleményt kértek bár nincs is kémény mivel a falon van kivezetve a szellőző.Egy vagyont kértek az új EU szabványokra hivatkozva, most amikor nincs pénze az embereknek, sokszor kölcsönökbe kényszerítve Őket.Ha ez egy régebbi rendszer, esetleg már rég másik kazánnal,tűzhelyekkel akkor új tervek és engedélyek több százezerért vagy akár félmillióért. Lehet hogy egy év múlva már fele ennyi előfizetője lesz a gázműveknek és kétszer ennyi eladósodott ember? Meg kellene ezt erősen gondolni T. uraim, nagyon meg kellene gondolni.

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza