Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

NGM: a kormány célja a készpénzhasználat visszaszorítása

MTI, 2013. június 18. - kedd 14:01
Címkék: bank, készpénz, kamat
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A kormány a feketegazdaság visszaszorításához szükséges eszköznek tartja a készpénzhasználat korlátozását, ezzel is élénkítve a gazdasági versenyt - mondta Kisgergely Kornél, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára kedden.


A Napi Gazdaság által rendezett, A jövő fizetőeszközei című konferencián a helyettes államtitkár kifejtette: Magyarországon az uniós átlagnak 48 százaléka a kereskedőknél, vendéglátóhelyeken működő POS terminálok száma, ennek oka a kereskedők által fizetendő magas bankközi jutalék.

A pénzügyi tranzakciós illeték növelésének hétfői bejelentése nem veti vissza a kártyaforgalmat, mivel továbbra is drágább lesz a készpénzfelvétel, mint a kártyás fizetés, viszont mindkettő terhe emelkedni fog - mondta egy kérdésre válaszolva Kisgergely Kornél. Az illeték növelését azért javasolta a kormány, mivel az idei költségvetés készítésekor kalkuláltnál jóval kisebb a bevétel ebből. A kincstár folyamatosan fizeti a kalkulált összeget, míg a bankoktól csak a fele bevétel érkezik - érvelt a helyettes államtitkár.

A bankközi jutalék belföldön magasabb a határon átnyúló jutaléknál, ezért kellene azt az államnak szabályoznia. A szaktárca, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), valamint az MNB készített már tervezetet a kereskedői költségek csökkentésére, de annak parlamenti beterjesztésével megvárja a július közepén megjelenő uniós irányelvet. A magyar elképzelés az, hogy a belföldi jutalék ne legyen több, mint a határon átnyúló jutalék uniós átlaga.

Kisgergely Kornél úgy vélte, hogy ősszel tárgyalhatja az Országgyűlés a bankközi jutalékot szabályozó törvényt, és azt jövő januártól lehet alkalmazni.

A díjak konkrét mértékéről Martinovic Boris, a GVH vizsgáló főtanácsosa beszélt a konferencián. Idézett egy két évvel ezelőtti MNB tanulmányból, amely szerint 0,18 százalékos bankközi jutaléknál nem lesznek veszteségesek a pénzintézetek, míg 0,2-0,3 százalékos határon átnyúló jutaléknál már nyereségesek. A jutalék korlátozása - ugyancsak az MNB tanulmánya szerint - kompenzálható az éves kártyadíj 500 forinttal történő megemelésével.

Az eddig lezajlott versenyfelügyeleti eljárások után a MasterCard és a VISA is a betétnél 0,2 százalékban, a hitelnél pedig 0,3 százalékban korlátozta a határon átnyúló bankközi jutalékot - tette hozzá a főtanácsos.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza