Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

NGM: a kormány célja a készpénzhasználat visszaszorítása

MTI, 2013. június 18. - kedd 14:01
Címkék: bank, készpénz, kamat
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A kormány a feketegazdaság visszaszorításához szükséges eszköznek tartja a készpénzhasználat korlátozását, ezzel is élénkítve a gazdasági versenyt - mondta Kisgergely Kornél, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára kedden.


A Napi Gazdaság által rendezett, A jövő fizetőeszközei című konferencián a helyettes államtitkár kifejtette: Magyarországon az uniós átlagnak 48 százaléka a kereskedőknél, vendéglátóhelyeken működő POS terminálok száma, ennek oka a kereskedők által fizetendő magas bankközi jutalék.

A pénzügyi tranzakciós illeték növelésének hétfői bejelentése nem veti vissza a kártyaforgalmat, mivel továbbra is drágább lesz a készpénzfelvétel, mint a kártyás fizetés, viszont mindkettő terhe emelkedni fog - mondta egy kérdésre válaszolva Kisgergely Kornél. Az illeték növelését azért javasolta a kormány, mivel az idei költségvetés készítésekor kalkuláltnál jóval kisebb a bevétel ebből. A kincstár folyamatosan fizeti a kalkulált összeget, míg a bankoktól csak a fele bevétel érkezik - érvelt a helyettes államtitkár.

A bankközi jutalék belföldön magasabb a határon átnyúló jutaléknál, ezért kellene azt az államnak szabályoznia. A szaktárca, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), valamint az MNB készített már tervezetet a kereskedői költségek csökkentésére, de annak parlamenti beterjesztésével megvárja a július közepén megjelenő uniós irányelvet. A magyar elképzelés az, hogy a belföldi jutalék ne legyen több, mint a határon átnyúló jutalék uniós átlaga.

Kisgergely Kornél úgy vélte, hogy ősszel tárgyalhatja az Országgyűlés a bankközi jutalékot szabályozó törvényt, és azt jövő januártól lehet alkalmazni.

A díjak konkrét mértékéről Martinovic Boris, a GVH vizsgáló főtanácsosa beszélt a konferencián. Idézett egy két évvel ezelőtti MNB tanulmányból, amely szerint 0,18 százalékos bankközi jutaléknál nem lesznek veszteségesek a pénzintézetek, míg 0,2-0,3 százalékos határon átnyúló jutaléknál már nyereségesek. A jutalék korlátozása - ugyancsak az MNB tanulmánya szerint - kompenzálható az éves kártyadíj 500 forinttal történő megemelésével.

Az eddig lezajlott versenyfelügyeleti eljárások után a MasterCard és a VISA is a betétnél 0,2 százalékban, a hitelnél pedig 0,3 százalékban korlátozta a határon átnyúló bankközi jutalékot - tette hozzá a főtanácsos.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Ratman, 2019. március 18.

Nem ajánlom Richard Cosmos urat (se), nem túl sok hitelt küld :D...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

Váradi Tibor Attila, 2019. március 17.

Tisztelt Tulajdonos(ok)!

Szeretnék Önökkel beszélni benzines autó elektromosra v...

Alakítsd elektromossá az autód!

Mr. Richard Cosmos, 2019. március 17.

Meleg Üdvözlet az Ön számára, szükség van-e bármilyen 2% -os kamatlábra? Ha igen, lépjen k...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés