Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Egyszerűsödik júliustól az átkelés a magyar-horvát határon

MTI, 2013. június 10. - hétfő 09:01
Címkék: magyar-horvát, határ, NAV
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Könnyebb lesz a magyar-horvát határátkelőkön az átlépés július 1-jétől, Horvátország európai uniós csatlakozásától, amikor megszűnik a vámellenőrzés, csupán az úti okmányok vizsgálata marad meg - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám és jövedéki szóvivője.


Suller Attila elmondta, a magyar-horvát határ az unión belüli határszakasznak számít majd, ezért megszűnik az átkelőkön a vámvizsgálat, erősítik ugyanakkor a mélységi ellenőrzést.

Változnak a vámszabályok is, eltörlik a vámmentes értékhatárt, a mostanihoz képest nem egy esetben tízszeresére vagy a fölé emelkedik a bejelentés nélkül behozható cigaretta vagy alkohol mennyisége.

-

Példaként említette, hogy szőlőborból 4 helyett 90 litert, sörből 16 helyett 110 litert, cigarettából 40 szál helyett 800-at hozhatnak be Magyarországra az utazók. Megszűnik a vámmentesen behozható áruk 300 eurós értékhatára, nem kell bejelenteni a 10 ezer eurót meghaladó készpénzt vagy értékpapírt, nem kell majd vámoltatni a hajókat sem. Minderről a részletes szabályok a NAV honlapján érhetők el (www.nav.gov.hu). Hozzátette, hogy már csak július elsejéig van lehetőség az áfa-visszaigénylésre, erre később már visszamenőleges igazolással sem lesz mód. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a jövedéki termékek Horvátországba történő bevitelére eltérő szabályok vonatkoznak, erről a horvát nagykövetség honlapján (http://hu.mfa.hr) tájékozódhatnak az utasok.

A szóvivő azt is elmondta, hogy a teljes magyar-horvát határszakaszon dolgozó vám- és pénzügyőrök közül 173-at érint az uniós csatlakozás miatti átszervezés. Ők ezekben a napokban már megkapták a parancsot arról, hogy hol kell dolgozniuk júliustól, öt napjuk van arra, hogy gondolkodjanak, elfogadják-e a felajánlott munkalehetőséget.

Suller Attila kiemelte: senki nem kerül az utcára, jól felkészült, kiképzett szakemberekről van szó, akiknek a munkájára továbbra is számít a NAV. Változik azonban a feladatuk, a klasszikus vámellenőrzés helyett mélységi ellenőrzésekben vesznek részt, sűrűbbek lesznek a piacokon, vásárokon a szúrópróbaszerű ellenőrzések.

Kitért arra is, hogy - a szlovák határ térségében szerzett tapasztalataik alapján - számítani lehet az áfacsalások megjelenésére, ezért az átlépő teherautókat is alaposabban ellenőrzik.

Andor György, a mélységi ellenőrzési osztály vezetője az MTI kérdésére beszélt arról, hogy Letenyén a teherforgalom jelentős változására számítanak. Felkészültek rá, hogy a Szlovénia uniós csatlakozása előtt Letenyén keresztül lebonyolított olasz, francia, spanyol áruforgalom ismét visszatér, és Horvátországon keresztül halad majd a kamionok jó része.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2019. március 21.

Szüksége van egy fedezett és fedezetlen hitel? Van szüksége lakáshitel javítása? Befektetői...

Menekülés a UPC-től

Dobson, 2019. március 21.

Szia,
Hiteleket adunk 1000 és 100 000 000 dollár között. Hiteleink jól biztosítottak, ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2019. március 21.

Szükség van sürgős hitelre? Üzleti kölcsönöket, személyi kölcsönöket, hallgatói kölcs...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés