Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Egyszerűsödik júliustól az átkelés a magyar-horvát határon

MTI, 2013. június 10. - hétfő 09:01
Címkék: magyar-horvát, határ, NAV
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Könnyebb lesz a magyar-horvát határátkelőkön az átlépés július 1-jétől, Horvátország európai uniós csatlakozásától, amikor megszűnik a vámellenőrzés, csupán az úti okmányok vizsgálata marad meg - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám és jövedéki szóvivője.


Suller Attila elmondta, a magyar-horvát határ az unión belüli határszakasznak számít majd, ezért megszűnik az átkelőkön a vámvizsgálat, erősítik ugyanakkor a mélységi ellenőrzést.

Változnak a vámszabályok is, eltörlik a vámmentes értékhatárt, a mostanihoz képest nem egy esetben tízszeresére vagy a fölé emelkedik a bejelentés nélkül behozható cigaretta vagy alkohol mennyisége.

-

Példaként említette, hogy szőlőborból 4 helyett 90 litert, sörből 16 helyett 110 litert, cigarettából 40 szál helyett 800-at hozhatnak be Magyarországra az utazók. Megszűnik a vámmentesen behozható áruk 300 eurós értékhatára, nem kell bejelenteni a 10 ezer eurót meghaladó készpénzt vagy értékpapírt, nem kell majd vámoltatni a hajókat sem. Minderről a részletes szabályok a NAV honlapján érhetők el (www.nav.gov.hu). Hozzátette, hogy már csak július elsejéig van lehetőség az áfa-visszaigénylésre, erre később már visszamenőleges igazolással sem lesz mód. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a jövedéki termékek Horvátországba történő bevitelére eltérő szabályok vonatkoznak, erről a horvát nagykövetség honlapján (http://hu.mfa.hr) tájékozódhatnak az utasok.

A szóvivő azt is elmondta, hogy a teljes magyar-horvát határszakaszon dolgozó vám- és pénzügyőrök közül 173-at érint az uniós csatlakozás miatti átszervezés. Ők ezekben a napokban már megkapták a parancsot arról, hogy hol kell dolgozniuk júliustól, öt napjuk van arra, hogy gondolkodjanak, elfogadják-e a felajánlott munkalehetőséget.

Suller Attila kiemelte: senki nem kerül az utcára, jól felkészült, kiképzett szakemberekről van szó, akiknek a munkájára továbbra is számít a NAV. Változik azonban a feladatuk, a klasszikus vámellenőrzés helyett mélységi ellenőrzésekben vesznek részt, sűrűbbek lesznek a piacokon, vásárokon a szúrópróbaszerű ellenőrzések.

Kitért arra is, hogy - a szlovák határ térségében szerzett tapasztalataik alapján - számítani lehet az áfacsalások megjelenésére, ezért az átlépő teherautókat is alaposabban ellenőrzik.

Andor György, a mélységi ellenőrzési osztály vezetője az MTI kérdésére beszélt arról, hogy Letenyén a teherforgalom jelentős változására számítanak. Felkészültek rá, hogy a Szlovénia uniós csatlakozása előtt Letenyén keresztül lebonyolított olasz, francia, spanyol áruforgalom ismét visszatér, és Horvátországon keresztül halad majd a kamionok jó része.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza