Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Energiatudatlanságban a magyar fogyasztók

MTI, 2013. május 10. - péntek 12:42
Címkék: energia, fogyasztás, felmérés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A hazai fogyasztóknak mindössze 38 százaléka vizsgálja meg minden esetben energiaszámláit, 21 százalék viszont soha. A megkérdezettek mindössze negyede tudta, hogy mennyi az áram-, illetve földgázfogyasztása, és kisebbségben voltak azok, akik ismerték fogyasztásuk költségeit - derült ki az energiainfo.hu energiaipari szakportál megbízásából készített reprezentatív közvélemény-kutatásból.


Általánosságban a közműszolgáltatók esetében a piaci versenyt támogatják a magyarok. A megkérdezettek 46 százaléka hasznosnak tartja, ezzel szemben csak 20 százalék az, aki károsnak - ismertette a szakportál csütörtökön.

A közlemény szerint jelentős eltérések figyelhetők meg ebben a kérdésben pártpreferencia szerint. A Fidesz támogatóinak 43, míg a baloldali pártok szavazóinak 65 százaléka ítélte hasznosnak a piaci versenyt a szektorban. A legnagyobb arányban a Jobbik szavazói ellenzik a versenyt az energiaszolgáltatásban, 34 százalékuk tartja károsnak.

mti

Az energiapiacok megnyitása kapcsán még erősebb a piaci verseny pártolása, a megkérdezettek kétharmada támogatja azt, hogy több szolgáltató versenyezzen a piacon, akik közül a fogyasztó választhat.

Az egyes vezetékes szolgáltatókkal kapcsolatban a válaszadók háromnegyede semmilyen problémát nem észlelt. A gondokról beszámolók a legnagyobb, 10 százalékos arányban a vezetékes internetet említették, ehhez képest az áramszolgáltatásban 5 százalék, a gázszolgáltatásban 4 százalék említett problémát.

Az energiaipari szakportál vezető elemzője, Drucker György szerint a kutatásból látszik az is, hogy az alacsonyan tartott árak miatt az energiának a háztartási fogyasztók jelentős többsége számára "nincs értéke", és ez az energiahatékonyság javításának egyik legfőbb akadálya is.

A reprezentatív közvélemény-kutatást az energiainfo.hu megbízásából a Bell Research készítette.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Matus László, 2013. május 10. - péntek 14:05

Véleményem szerint pedig piaci versenyről szó sincs. A fogyasztó annyit és olyan / számára nagyon sokszor előnytelen / feltételekkel kénytelen szerződést kötni és fizetni amit a szolgáltató kegyeskedik kérni. Mindez persze mindaddig így is lesz amíg keleti bérekért dolgozunk és nyugati árakat fizetünk. Ezért volt régen az állami árszabás most meg a rezsicsökkentés.A dolgozó persze nem hülye - bármennyire is próbálják ezt belebeszélni - de sajnos nem teheti meg,hogy a legluxusabb és leg energiatakarékosabb berendezéseket vegye meg mert nincs rá pénze. A családok nagy része annak örül,hogy még működik a tízéves mosógép /mint nálunk is/ és már a frász kerülgeti annak a gondolatára is,hogy lassan másikat kell vennie,mert nincs miből. Persze akkor is a fő szempont az ár lesz és nem az energiatakarékosság. Talán,ha nem adnák annyival drágábban akkor gondolhatna rá az ember,de a gyártók és az állam is tesz a dolgozóra. Az említett internetszolgáltatás pedig egyszerűen pofátlanul drága. Internet és TV hűségidővel 10-12.000 Ft, ez egy év alatt 1 van akinek 2 havi kereset. Na itt is lenne mit csökkenteni, és nem tíz százalékot.Persze sopánkodni államilag is könnyebb,hogy milyen maradi a Magyar és még internetje sincs.

Kommentek

Barcsák Lászlóné, 2019. június 16.

Azt szeretném tudni, hogy lehet egy hirdetett üzletet ellenőrizni hogy valóban nem piramissal ke...

MLM vagy piramisjáték?

Mr. Richard Cosmos, 2019. június 15.

Jó napot,

Én egy bejegyzett magán pénzt hitelezo. Adunk hitelt, hogy segítse az ...

Menekülés a UPC-től

Mr. Richard Cosmos, 2019. június 15.

Jó napot,

Én egy bejegyzett magán pénzt hitelezo. Adunk hitelt, hogy segítse az ...

Menekülés a UPC-től

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés