Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Forgalomba állnak a BKK új buszai

MTI, 2013. április 30. - kedd 13:41
Címkék: BKK, busz
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Május elsejétől forgalomba állnak a VT-Transman üzemeltetésében az új beszerzésű Mercedes-Benz Citaro 2 szóló és csuklós buszok Budapesten. Hét év után először vett új buszokat a BKK.


A buszok három ütemben állnak forgalomba a fővárosban, májusban az 5-ös, a 9-es, a 25-ös, a 30A, a 104-es és 104A, a 105-ös, a 134-es, a 196-os és 196A, a 204-es, a 220-es, a 224-es, a 230-as és 234-es vonalon. Júniusban és júliusban további vonalakon is találkozni lehet majd a világoskék Mercedeszekkel, egyebek mellett a 8-as, az átszervezett 7-es és 7E, a 112-es és a 178-as vonalakon is.

A Citarókból a Mercedes eddig több mint 30 ezret gyártott le, a Budapestre érkező C2-es variáns a legújabb fejlesztésű modell. A járművek motorjai az Euro V-ös környezetvédelmi normákat meghaladó EEV-kategóriába (fokozottan környezetbarát) tartozik. A szólóban 285, a csuklósban 357 lóerős dízelmotor van.

mti

A gyártó korábbi közlése szerint listaáron a szóló buszok ára darabonként 245 ezer euró, a csuklósoké 350 ezer euró, de a flottabeszerzésnél az értékesítő kedvezményes árat biztosított. A 12 méter hosszú szóló buszok 66, a 18 méteres csuklósok 102 személy szállítására alkalmasak, az ajtók nyitásánál a busz jobb oldala kis mértékben lesüllyed a könnyebb beszállás érdekében, az ajtókban becsípődésgátló rendszer működik. A buszon több lehajtható ülés is van, amelyeket a csúcsidőben felhajtva tovább növelhető a kapacitás.

A buszok minden oldalán látható lesz a járatszám, a hátsó kijelző pedig a szokásosnál nagyobb méretű lesz. Belül TFT-monitorokon jelenítik meg az utastájékoztató elemeket, a belteret energiatakarékos, de nagyobb fényt biztosító LED-ekkel világítják meg. A végállomáson várakozó járművek ajtajai automatikusan becsukódnak, ha nincs fel- vagy leszálló utas.

mti

A buszokat az új buszüzemeltetési modellben a BKK megbízása alapján egy külső szolgáltató, a VT-Transman üzemelteti 2021 tavaszáig. A rendszer lényege, hogy a BKK a BKV mellett más társaságokat is megbíz egy-egy vonal, vagy vonalcsoport üzemeltetésével, és ehhez biztosítaniuk kell a szükséges új és környezetkímélő járműveket, így nem a fővárosnak kell az új járműveket megvennie. Bár a BKK-nak nem volt ráhatása a busz típusának meghatározására, az előírt feltételeknek 12 típusú jármű felet meg. A VT-Transman jelenleg mintegy száz buszt üzemeltet Budapesten, ezek 4-12 évesek, a Citarók forgalomba állása után a 8 százalékos részarány 21 százalékra emelkedik. Az új modellben a magánbuszok részaránya legfeljebb 66 százalék lehet.

A BKK adatai szerint jelenleg a budapestiek 55 százaléka használ tömegközlekedést, közülük 40 százalék buszokkal utazik, ez naponta 1 millió 917 ezer felszállást jelent. A budapesti buszok a futott kilométerteljesítmény alapján egy nap alatt hétszer kerülnék meg a Földet, egy év alatt pedig 86,6 millió kilométert futnak.

A tömegközlekedésben résztvevő buszok átlagéletkora Budapesten 18 év, a járatkimaradások aránya 5 százalék, és több mint ötszáz busz azonnali cserére szorulna. Az alacsonypadlós járművek aránya Budapesten a Citarók üzembe állása után 40 százalék lesz, más európai városokban viszont az az arány magasabb: Varsóban 75 százalék, Ljubljanában 74 százalék, Bukarestben 99 százalék, Bécsben és Debrecenben pedig mindegyik busz ilyen.

Ehhez a cikkhez nem lehet hozzászólni.

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza