Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Segít a bankváltásban a PSZÁF

MTI, 2013. április 25. - csütörtök 10:12
Címkék: bank, váltás, PSZÁF
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Fogyasztóvédelmi intézkedéscsomagot dolgozott ki a bankváltás elősegítésére a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).


A PSZÁF a honlapján, valamint egy kiadványban és egy kisfilmben foglalta össze az egyszerűsített bankváltás lépéseit, amelynek jelentősége a hatóság álláspontja szerint felértékelődött a hitelintézeti számlatermékek díjainak emelkedése miatt.

A PSZÁF csütörtökön közölte, hogy a bankszámlákat kínáló intézményeknek vezetői körlevélben határozta meg az elvárt jó gyakorlatot, a fogyasztók figyelmét pedig ügyféltájékoztatókban hívja fel a bankváltás lehetőségére. A PSZÁF tapasztalatai szerint ugyanis kevesen váltanak bankot.A PSZÁF közölte, az eljárásra ma nincs jogszabályi előírás, annak elveit önszabályozás keretében csak a Magyar Bankszövetség egyik ajánlása foglalja össze. A pénzügyi felügyelet ugyanakkor vizsgálódásai során megállapította, hogy a pénzügyi intézmények bankváltással kapcsolatos tájékoztatási gyakorlata számos esetben nem kielégítő.

A vezetői körlevelében a PSZÁF arra kéri a pénzintézeteket, hogy készítsenek a bankváltásról egy egyoldalas, a lényegi információkat közérthetően összefoglaló dokumentumot. Egyebek közt hívják fel a figyelmet arra, hogy a bankváltás nyomán a meglévő bankszámla akkor szűnik meg, ha azt az ügyfél kifejezetten kéri, s a teljes bankváltáshoz minden egyéb, a bankszámlához kapcsolódó szerződést fel kell mondani.

A felügyeleti körlevél felszólítja a pénzügyi intézményeket arra is, tegyék könnyen elérhetővé az ügyfelek számára a PSZÁF honlapján elérhető internetes bankszámlaválasztó programot és az egyéb felügyeleti tájékoztatókat is. A körlevélben a PSZÁF kiemeli, hogy a bankszövetségi ajánláshoz csatlakozott intézmények esetében az ajánlás nem teljesítése tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősülhet.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza