Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Segít a bankváltásban a PSZÁF

MTI, 2013. április 25. - csütörtök 10:12
Címkék: bank, váltás, PSZÁF
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Fogyasztóvédelmi intézkedéscsomagot dolgozott ki a bankváltás elősegítésére a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).


A PSZÁF a honlapján, valamint egy kiadványban és egy kisfilmben foglalta össze az egyszerűsített bankváltás lépéseit, amelynek jelentősége a hatóság álláspontja szerint felértékelődött a hitelintézeti számlatermékek díjainak emelkedése miatt.

A PSZÁF csütörtökön közölte, hogy a bankszámlákat kínáló intézményeknek vezetői körlevélben határozta meg az elvárt jó gyakorlatot, a fogyasztók figyelmét pedig ügyféltájékoztatókban hívja fel a bankváltás lehetőségére. A PSZÁF tapasztalatai szerint ugyanis kevesen váltanak bankot.A PSZÁF közölte, az eljárásra ma nincs jogszabályi előírás, annak elveit önszabályozás keretében csak a Magyar Bankszövetség egyik ajánlása foglalja össze. A pénzügyi felügyelet ugyanakkor vizsgálódásai során megállapította, hogy a pénzügyi intézmények bankváltással kapcsolatos tájékoztatási gyakorlata számos esetben nem kielégítő.

A vezetői körlevelében a PSZÁF arra kéri a pénzintézeteket, hogy készítsenek a bankváltásról egy egyoldalas, a lényegi információkat közérthetően összefoglaló dokumentumot. Egyebek közt hívják fel a figyelmet arra, hogy a bankváltás nyomán a meglévő bankszámla akkor szűnik meg, ha azt az ügyfél kifejezetten kéri, s a teljes bankváltáshoz minden egyéb, a bankszámlához kapcsolódó szerződést fel kell mondani.

A felügyeleti körlevél felszólítja a pénzügyi intézményeket arra is, tegyék könnyen elérhetővé az ügyfelek számára a PSZÁF honlapján elérhető internetes bankszámlaválasztó programot és az egyéb felügyeleti tájékoztatókat is. A körlevélben a PSZÁF kiemeli, hogy a bankszövetségi ajánláshoz csatlakozott intézmények esetében az ajánlás nem teljesítése tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősülhet.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza