Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Könnyen kiszűrhetők a hamis maláriagyógyszerek

MTI, 2013. április 25. - csütörtök 13:21
Címkék: gyógyszer, hamisítás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A hamis vagy silány minőségű maláriaellenes gyógyszerek kiszűrésére alkalmas készüléket fejlesztett ki az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrzési hatóság (FDA), amely reméli, hogy az új technológiát előbb-utóbb világszerte bevethetik a gyógyszerhamisítványok elleni küzdelemben.


A CD-3 néven futó eszköz akkumulátorral működik és különböző fényhullámhosszok révén képes megkülönböztetni a malária kezelésére szolgáló igazi gyógyszert a hamis terméktől. A malária, amely akár halálos kimenetelű is lehet, gyakran lázat, hidegrázást és influenzaszerű tüneteket okoz. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint 2010-ben nagyjából 219 millióan betegedtek meg maláriában, és a betegség 660 ezer halálos áldozatot követelt, elsősorban a szubszaharai Afrika területén.

"A hamis vagy silány minőségű maláriaellenes készítmények dupla kárt okoznak. Megfelelő, azonnali kezelés hiányában a maláriaparazita napok alatt képes végezni az emberrel, a nem megfelelő kezelés pedig gyógyszerrezisztencia kialakulásához vezethet, amely minden további kezelést hatástalanná tehet" - húzta alá közleményében Margaret Hamburg, az FDA biztosa.

istockphoto

A készüléket Ghánában tesztelik először és az eredményeket felhasználják az Afrikába és Délkelet-Ázsia egyes régióiba tervezett további tesztprogramokhoz: ezen területeken magasak a fertőzöttségi arányok és igen elterjedtek a malária elleni hamis készítmények.

Egy tavaly készített globális tanulmány szerint a Délkelet-Ázsiában bevizsgált maláriaellenes készítmények 36 százaléka volt hamis, míg az Afrika szubszaharai térségéből származó gyógyszerminták egyharmada bukott el a kémiai teszteken, mert vagy túl sok, vagy nem elegendő aktív összetevőt tartalmaztak.

Az FDA úgy tervezi, hogy különböző szervezetekkel, köztük a Nemzeti Egészségügyi Intézettel (NIH), az amerikai betegségellenőrzési és -megelőzési központtal (CDC) együttműködve és a Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatalának (USAID) vezetésével dobja piacra a készüléket.

Az eszközt az FDA Ohio államban működő törvényszéki orvostani központjának kutatói fejlesztették ki.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza