Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Könnyen kiszűrhetők a hamis maláriagyógyszerek

MTI, 2013. április 25. - csütörtök 13:21
Címkék: gyógyszer, hamisítás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A hamis vagy silány minőségű maláriaellenes gyógyszerek kiszűrésére alkalmas készüléket fejlesztett ki az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrzési hatóság (FDA), amely reméli, hogy az új technológiát előbb-utóbb világszerte bevethetik a gyógyszerhamisítványok elleni küzdelemben.


A CD-3 néven futó eszköz akkumulátorral működik és különböző fényhullámhosszok révén képes megkülönböztetni a malária kezelésére szolgáló igazi gyógyszert a hamis terméktől. A malária, amely akár halálos kimenetelű is lehet, gyakran lázat, hidegrázást és influenzaszerű tüneteket okoz. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint 2010-ben nagyjából 219 millióan betegedtek meg maláriában, és a betegség 660 ezer halálos áldozatot követelt, elsősorban a szubszaharai Afrika területén.

"A hamis vagy silány minőségű maláriaellenes készítmények dupla kárt okoznak. Megfelelő, azonnali kezelés hiányában a maláriaparazita napok alatt képes végezni az emberrel, a nem megfelelő kezelés pedig gyógyszerrezisztencia kialakulásához vezethet, amely minden további kezelést hatástalanná tehet" - húzta alá közleményében Margaret Hamburg, az FDA biztosa.

istockphoto

A készüléket Ghánában tesztelik először és az eredményeket felhasználják az Afrikába és Délkelet-Ázsia egyes régióiba tervezett további tesztprogramokhoz: ezen területeken magasak a fertőzöttségi arányok és igen elterjedtek a malária elleni hamis készítmények.

Egy tavaly készített globális tanulmány szerint a Délkelet-Ázsiában bevizsgált maláriaellenes készítmények 36 százaléka volt hamis, míg az Afrika szubszaharai térségéből származó gyógyszerminták egyharmada bukott el a kémiai teszteken, mert vagy túl sok, vagy nem elegendő aktív összetevőt tartalmaztak.

Az FDA úgy tervezi, hogy különböző szervezetekkel, köztük a Nemzeti Egészségügyi Intézettel (NIH), az amerikai betegségellenőrzési és -megelőzési központtal (CDC) együttműködve és a Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatalának (USAID) vezetésével dobja piacra a készüléket.

Az eszközt az FDA Ohio államban működő törvényszéki orvostani központjának kutatói fejlesztették ki.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Tóth Éva, 2020. március 27.


...

Villanyóra feltöltés hírlapüzletekben is

Baka László, 2020. március 27.

Király...

Elstartolt a MÁV valós idejű vonatfigyelője

Hanga, 2020. március 26.

Név szerint Hanga vagyok, és Szegeden élek, annyira tele vagyok boldogsággal és örömmel, szer...

Autóhitelek válságos szemmel

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza