Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Csökkent a lakossági lakáshitelek állománya

MTI, 2013. április 18. - csütörtök 09:01
Címkék: KSH, hitel, lakosság
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Tovább csökkent tavaly a lakossági lakáshitelek állománya, értéke az év végén 3511 milliárd forint volt, 17 százalékkal kevesebb a 2011 évinél, az állomány 54 százaléka volt devizaalapú hitel, amelyeknél a visszaesés elérte a 28 százalékot - írta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Statisztikai tükör című kiadványában.


Tavaly december 31-én a teljes lakáshitel-állomány a bruttó hazai termék (GDP) több mint 12 százalékának felelt meg - állapítja meg a KSH.

A lakáshitel-állomány 2010-ig tapasztalható növekedése után 2011-ben csökkent, majd 2012-ben jelentősen visszaesett. A támogatott forinthitelek felvételének szigorítása és a devizahitelezés felfüggesztése után tovább csökkent az engedélyezett és folyósított hitelek száma. A devizaalapú kölcsönök kedvezményes végtörlesztése hatására a teljes lakáshitel-állomány is tovább zsugorodott, miközben összetétele átrendeződött: számottevően csökkent a devizahitel-állomány, a forintban nyújtott lakáshiteleké pedig kissé nőtt, miután a forinthitel-állomány 2 százalékkal emelkedett - állapítja meg a kiadvány.A lakáshitel-állomány 63 százaléka bankoknál, 30 százaléka jelzáloghitel-intézeteknél, mintegy 3 százaléka takarék- és a hitelszövetkezeteknél, 3 százaléka lakás-takarékpénztáraknál volt. Tavaly az év végén kihelyezett hitelek 81 százaléka volt problémamentes, 10 százalékuk kapott külön figyelendő minősítést. Az átlag alatti, kétes vagy rossz minősítésű hitelek aránya 9 százalék.

A KSH megállapítja: tavaly a devizaalapú hitelezés gyakorlatilag leállt, az engedélyezett hitelek összegének egytized százalékát sem érte el. 2012-ben közel 69 ezer lakáshitelt folyósítottak, 236 milliárd forint értékben, a hitelek számában az előző évhez képest 2, összegében 10 százalékos csökkenés következett be.

2012 második félévében több mint 19 ezer lakáshitelt engedélyeztek, összesen 62 milliárd forint értékben. Az engedélyezett hitelek számában az első félévhez képest 45, összegét tekintve 58 százalékos csökkenés következett be.

Az ügyfelekhez átlagosan kihelyezett hitelek értéke a 2011-es 3,8 millió forintról 3,6 millióra mérséklődött.

A hitelek célja szerint vizsgálva 2012-ben kiemelkedik a hitelkiváltás, ami 72 milliárd forintra növekedett annak hatására, hogy a végtörlesztők egy része devizahitelét forintalapú hitellel váltotta ki. Ezek az ügyletek főként 2012 első félévében zajlottak le. Az építéshez és új lakás vásárláshoz nyújtott hitelek számaránya 2011-hez képest nem változott. Az előző évben a használt lakások vásárlása dominált.

A tavaly folyósított lakáscélú hitelek átlagos futamideje 14 év volt, az egyes hitelcélok közül a lakásépítés és az új lakás vásárlás esetén 16 év körül alakult, 2011-hez képest az átlagos futamidő kismértékben csökkent, a használt lakás vásárlása esetén nem változott.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

átvert banki ügyfél, 2013. április 18. - csütörtök 09:36

Ki akar ilyen körülmények között házat venni?Az 77.szer meggondolja magát,hogy a bankok csapdájába essen!Akiket meg már kifosztottak a bankok,azoknak meg miből?

Kommentek

John Doe, 2020. március 29.

Szüksége van hitelre? Ne aggódjon többé, vegye fel a kapcsolatot a certifiedloanlenders@gmail.c...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Tóth Éva, 2020. március 27.


...

Villanyóra feltöltés hírlapüzletekben is

Baka László, 2020. március 27.

Király...

Elstartolt a MÁV valós idejű vonatfigyelője

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza