Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Bablevéllel az ágyi poloska ellen

MTI, 2013. április 11. - csütörtök 15:51
Címkék: bab, levél, ágyi poloska
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A bab levelének tulajdonságait felhasználó régi balkáni hagyomány ihlette új módszert dolgoztak ki amerikai kutatók az ágyi poloskák elleni harchoz.


A módszert a brit királyi tudományos akadémia, a Royal Society folyóiratának keddi számában ismertették.

Bulgáriában és Szerbiában bablevelekkel borítják a padlót az ágy körül, amelyek foglyul ejtik az éjszakai portyára induló vérszívókat. Reggel csak el kell égetni a leveleket, hogy elpusztítsák a rovarokat.

A Kaliforniai Egyetem és a Kentucky Egyetem rovarászai nagy felbontású videokamerák és elektronmikroszkóp segítségével laboratóriumban figyelték meg az ágyi poloskák vándorlását a levelek felületén.

A felvételek tanúsága szerint nem az történt, amit hittek, nem ragadtak oda a poloskák a levelek bolyhaihoz. A leveleken éles kinövések, úgynevezett trichómák vagy fedőszőrök vannak, amelyek a kényes helyeken átdöfik a rovarok lábát, így azok nem tudnak továbbmenni.

A tudósok ezt a természetes mechanizmust szeretnék utánozni, hogy szintetikus akadállyal állítsák meg a poloskák vándorlását. Sikerült is a veteménybab (Phaseolus vulgaris L.) trichómáit utánzó felületeket előállítaniuk, azok azonban - bár nagyon hasonlítanak az eredetihez - nem "húzzák karóba" az élősködőket, az eljárást tehát még tökéletesíteni kell.

A valaha DDT-vel és más, ma már betiltott rovarölő szerrel kiirtott poloskák az elmúlt években ismét megjelentek, elözönlenek házakat, szállodákat, iskolákat, mozikat és kórházakat. Az Amerikai Parazitaellenes Társaság adatai szerint csak az Egyesült Államokban évente negyedmilliárd dolláros kiadást okoznak az ágyi poloskák.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Hobelman, 2018. március 21.

Vannak pénzügyi nehézségei? HA IGEN! Vegye fel a kapcsolatot a Hobelman Finance and Mortgages Li...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Bereczk János, 2018. március 20.

Sajnos a válaszban van egy probléma, a
("miután az érzékelő már nem jelez"!
A C...

CO-érzékelők - életünk őrei

Nagy Andrea, 2018. március 20.

Mi is megvettük a vouchert, és miután kézhez kaptuk szembesültünk azzal, hogy nem erre számí...

Eurorest - pénzért ingyen

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés