Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Ma van a víz világnapja

MTI, 2013. március 22. - péntek 10:01
Címkék: víz, világnap
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A világ számos országában, köztük Magyarországon is színes és figyelemfelkeltő programokkal készülnek a víz világnapjára, amelyet az ENSZ-közgyűlés 1992-ben született döntése értelmében március 22-én ünnepelnek világszerte.


A Földön több mint egymilliárd ember nem jut egészséges és elegendő ivóvízhez. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO becslése szerint a fejlődő országokban valamennyi betegség 80 százaléka és évente kétmillió idő előtti halál a szennyezett vízre vezethető vissza.

Az ENSZ Közgyűlése a 2005-2015 közötti időszakot a "Víz az életért" cselekvés nemzetközi évtizedének nyilvánította, célul tűzve ki, hogy a tiszta vizet nélkülözők több mint fele a ciklus végéig rendes ivóvízhez juthasson.

-

Magyarországon civil szervezetek és állami intézmények egyaránt számos programmal készülnek a világnapra. A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. siófoki székházában kreatív vizes kísérleteket mutat be a gyerekeknek a Csodák Palotája a világnap alkalmából meghirdetett fotó- és rajzpályázat díjátadóján, a Káli-medence iskolásai pedig egy nemzetközi kezdeményezéshez csatlakozva interaktív oktatási program segítségével bővíthetik a vizekkel kapcsolatos tudásukat.

Számos fürdőben diákcsoportokat fogadnak, amelyeknek egyebek mellett bemutatják a különböző víztisztítórendszerek és élménymedencék működését. Előzetes regisztráció mellett fogadja a gyerekeket többek között az algyői Borbála Fürdő, a Fabó Éva Sportuszoda, a Sárvári Gyógyfürdő és a szegedi Anna Fürdő is.

A budapesti gyógyfürdők a pénteki napot a fürdőzés mellett kiállításoknak, gyógyvízkóstolásnak, múltidézésnek és az egészségmegőrzésnek szentelik: a Gellért fürdőben két divatkiállítás, a Lukács fürdőben gyógyvízkóstolás, a Rudas fürdőben éjszakai fürdőzés, a Széchenyi fürdőben pedig a környezetvédelemmel, egészségmegőrzéssel, gyógyítással és művészetekkel foglalkozó kiállítók gazdagítják a világnapi programot.

Budapesten a Danube Flow - Hív a Duna! programsorozat interaktív krimijátékkal és örömzenéléssel várja az érdeklődőket a Duna-parton, az Országos Mezőgazdasági Könyvtár a pesti árvíz 175. évfordulójáról emlékezik meg, a Rex Kutyaotthon Alapítványban pedig szombaton családi napot rendeznek, ahol a számos program között a Tropicarium Budapest vízi állatokról szóló bemutatóját láthatják a helyszínre érkezők.

Intézménylátogatással várja az iskoláscsoportokat két budapesti szennyvíztisztító telepén a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. is; itt a diákok megtudhatják hogyan lesz a szennyvízből ismét tiszta, a folyókba visszaengedhető víz, és megismerhetik a vállalat botanikus kertre emlékeztető, "élőgépek" elnevezésű víztisztítási technológiáját is.

A Fővárosi Vízművek a Fővárosi Állat- és Növénykertbe várja a családokat pénteken és szombaton 9 és 17 óra között vízkóstoltatással, vizes fejtörőkkel, kvízzel és a minilabort is rejtő "infomobillal". A vállalat 23-án a budafoki víztorony kapuit is megnyitja az érdeklődők előtt.

Az ENSZ a 2013-as évet a vízügyi együttműködés nemzetközi évének nyilvánította. Magyarország idén októberében az ENSZ tagállamainak, intézményeinek és valamennyi érintett gazdasági és társadalmi szereplő részvételével szervez nemzetközi vízkonferenciát.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2019. november 13.

Szüksége van hitelre, vagy újrafinanszírozza otthonát, számlát fizet, bővíti vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2019. november 13.

Szüksége van bármilyen pénzügyi segítségre? Személyes kölcsönök? Üzleti kölcsönök? Je...

Menekülés a UPC-től

Valeria Marco, 2019. november 10.

A nevem Valeria Marco. 6 hónappal ezelőtt vállalkozásom összeomlott, nem reméltem, hogy újra ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés