Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Ma van a víz világnapja

MTI, 2013. március 22. - péntek 10:01
Címkék: víz, világnap
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A világ számos országában, köztük Magyarországon is színes és figyelemfelkeltő programokkal készülnek a víz világnapjára, amelyet az ENSZ-közgyűlés 1992-ben született döntése értelmében március 22-én ünnepelnek világszerte.


A Földön több mint egymilliárd ember nem jut egészséges és elegendő ivóvízhez. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO becslése szerint a fejlődő országokban valamennyi betegség 80 százaléka és évente kétmillió idő előtti halál a szennyezett vízre vezethető vissza.

Az ENSZ Közgyűlése a 2005-2015 közötti időszakot a "Víz az életért" cselekvés nemzetközi évtizedének nyilvánította, célul tűzve ki, hogy a tiszta vizet nélkülözők több mint fele a ciklus végéig rendes ivóvízhez juthasson.

-

Magyarországon civil szervezetek és állami intézmények egyaránt számos programmal készülnek a világnapra. A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. siófoki székházában kreatív vizes kísérleteket mutat be a gyerekeknek a Csodák Palotája a világnap alkalmából meghirdetett fotó- és rajzpályázat díjátadóján, a Káli-medence iskolásai pedig egy nemzetközi kezdeményezéshez csatlakozva interaktív oktatási program segítségével bővíthetik a vizekkel kapcsolatos tudásukat.

Számos fürdőben diákcsoportokat fogadnak, amelyeknek egyebek mellett bemutatják a különböző víztisztítórendszerek és élménymedencék működését. Előzetes regisztráció mellett fogadja a gyerekeket többek között az algyői Borbála Fürdő, a Fabó Éva Sportuszoda, a Sárvári Gyógyfürdő és a szegedi Anna Fürdő is.

A budapesti gyógyfürdők a pénteki napot a fürdőzés mellett kiállításoknak, gyógyvízkóstolásnak, múltidézésnek és az egészségmegőrzésnek szentelik: a Gellért fürdőben két divatkiállítás, a Lukács fürdőben gyógyvízkóstolás, a Rudas fürdőben éjszakai fürdőzés, a Széchenyi fürdőben pedig a környezetvédelemmel, egészségmegőrzéssel, gyógyítással és művészetekkel foglalkozó kiállítók gazdagítják a világnapi programot.

Budapesten a Danube Flow - Hív a Duna! programsorozat interaktív krimijátékkal és örömzenéléssel várja az érdeklődőket a Duna-parton, az Országos Mezőgazdasági Könyvtár a pesti árvíz 175. évfordulójáról emlékezik meg, a Rex Kutyaotthon Alapítványban pedig szombaton családi napot rendeznek, ahol a számos program között a Tropicarium Budapest vízi állatokról szóló bemutatóját láthatják a helyszínre érkezők.

Intézménylátogatással várja az iskoláscsoportokat két budapesti szennyvíztisztító telepén a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. is; itt a diákok megtudhatják hogyan lesz a szennyvízből ismét tiszta, a folyókba visszaengedhető víz, és megismerhetik a vállalat botanikus kertre emlékeztető, "élőgépek" elnevezésű víztisztítási technológiáját is.

A Fővárosi Vízművek a Fővárosi Állat- és Növénykertbe várja a családokat pénteken és szombaton 9 és 17 óra között vízkóstoltatással, vizes fejtörőkkel, kvízzel és a minilabort is rejtő "infomobillal". A vállalat 23-án a budafoki víztorony kapuit is megnyitja az érdeklődők előtt.

Az ENSZ a 2013-as évet a vízügyi együttműködés nemzetközi évének nyilvánította. Magyarország idén októberében az ENSZ tagállamainak, intézményeinek és valamennyi érintett gazdasági és társadalmi szereplő részvételével szervez nemzetközi vízkonferenciát.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza