Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Digitális átállás - Több csatorna fogható ingyenesen

MTI, 2013. március 11. - hétfő 14:41
Címkék: NMHH, digitális átállás, tévé
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A digitális átállás után az eddiginél több televíziós csatornát foghatnak ingyenesen azok a háztartások, amelyeknek nincs előfizetésük - mondta Belénessy Csaba, az átállás témájában rendezendő konferencia szakmai vezetője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, hétfőn.


Az MTI korábbi vezérigazgatója beszámolt arról is, hogy az új technikai lehetőség az eddigitől eltérő műsor-összeállításra is lehetőséget ad majd, hiszen a jelenleginél több csatornát tesz foghatóvá. Mint mondta, erről is szó lesz a március 19-20-án, a Velencei-tó partján megrendezendő Digitális Korrektúra konferencián.

Tóth András, az Antenna Hungária kommunikációs vezetője a műsorban arról beszélt, hogy akik jelenleg ingyenesen fogják a földfelszíni sugárzású csatornákat, azoknak egy átalakító készülékre, úgynevezett set-top boxra lesz szükségük, amely mintegy hat-hétezer forintba kerül. Emlékeztetett azonban arra, hogy a rászorulók ehhez támogatást is kaphatnak.

mti

A Korrektúra Kft. közleményben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) főigazgatójának tájékoztatása alapján azt közölte: Magyarországon egyedülálló programot vezettek be, hogy az arra rászorulók digitális átállását segítsék. Aranyosné Börcs Janka hozzátette: különböző kutatásokat, felméréseket végeztek, helyi önkormányzatokkal egyeztettek, amiről a konferencián beszél majd, mint ahogy arról is, miként támogatják azokat, akiknek nincs lehetőségük a digitális átállás anyagi terheit viselni.

Az NMHH főigazgatójának közlése szerint mintegy 50 ezren igényelhetnek majd ingyenes set-top boxot (összesen mintegy 450-500 ezer háztartásnak kell beszereznie átalakítót vagy új televíziót).

Ez minden esetben a helyi önkormányzattal történő egyeztetés után valósul meg - tette hozzá.

Somlói Zsolt, a Mindshare vezetője - a Korrektúra Kft. tájékoztatása szerint - arra mutatott rá, hogy ugyan csökkentek a tévés költések az elmúlt években, de a bővített szolgáltatást igénybe vevő új ügyfelek, akik több százezren is lehetnek, új célcsoportjai lehetnek a médiaügynökségeknek.

A jogszabályok szerint Magyarországon 2014. december 31-ig kell megtörténnie a digitális átállásnak, ezután már mindenki csak digitális rendszerben televíziózhat.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Horváth MIKLÓS, 2013. június 05. - szerda 19:59

SAJNOS HAJLÉTALAN SZÁLON EZ AZ EGY SZORAKOZÁS VOLT !!EZEK UTÁN AZ UTCÁKON TOMBOLJUNK??????

Molnár andrásné, 2013. június 05. - szerda 15:20

De kik igényelhetik meg kell e hozzá egyfőre eső kereset vagy ehez hesonló mert már ezzel is fissza élnek tudom és halottam Tisztelettel Molnár Andrásné

Bananas, 2013. május 14. - kedd 14:58

Kedves SonaR007! "hogy ezen box-ok által a szolgáltató információkhoz jut hozzá." És hogyan is ellenőrzi a szolgálató hogy ki mit néz? Mert itt az előfizetési dij nélküli,azaz kód kártya nélküli változatról van szó. Vagyis ha csak sima set-top-boxod van, amivel csak az ingyen nézhető csatornákat nézed, akkor még "Smart Card" előfizetői kártya sem jár! Vagyis előfizetői kártya nélkül nehéz meg mondani hogy ki mit is néz. Mert a 7 jelenleg is ingyen fogható csatornájoz nem kapsz kártyát. Set-top-boxot is olyat kapsz, kedvezményesen amelybe nem tudsz előfizetői kártyát rakni. Mert csak olyan set-top-boxokra vonatkozik a kedvezmény, ill támogatási kedvezmény amely set-top-boxal csak az ugynevezett szabadon fogható kódolatlan csatornák jönnek be. Na már most ha valaki ilyen ingyenes csatornát néz előfietői kártya nélkül akkor abban az esetben nem tudják elnenőrzni hogy ki mit is néz! Ez tény! Ellenben aki előfizetői kártyát kér, vagyis előfizet egy fizetős csomagra, akkor ott már most is a szolgálató tudja azt hogy ki mit néz. Méghozzá percre pontosan. Egyébként azoknál a kábel TV szolgálatóknál, ahol van DVB-C digitális adáshozz előfizetői kártya, ott már ma is meg tudják mondani hogy ki mikor és mit néz meg. Sőt a T-Home IPTV-je is ilyen, mert az IPTVnél is meg tudják mondani hogy melyik előfiteő mikor és mit nézett. Tehát egyenlőre azoknak nem kell tartania ettől hogy a szolgálató tudni fogja hogy mit nézel, ha nem fizetsz elő egy előfizetéses csomagra. De ugyan ez vonatkozik a DVB-T tuneres tévé készülékekre is. Ha van DVB-T tuneres TV-d és a kódólatlan vagy másnéven szabadon fogahtó csatornákat nézed, előfizetői kártya nélkül. Akkor abban az esetben sem tudja a szolgálató hogy mikor és mit néztél. - De ha te ennyire parázol attól hogy téged ki less a szolgálatótd hogy mikor mit nézel a tévében, akkor egyszeű a dolog: Le mondod a Kábel TV vagy Mindig TV extra előfizetésed.

SonaR007, 2013. május 14. - kedd 14:11

Üdv! jocomano77 köszönöm a részletes felvilágosítást, így már minden világos. Nem akarom senki kedvét szegni(bár már ehhez túl késő), csak halkan jegyzem meg, hogy ezen box-ok által a szolgáltató információkhoz jut hozzá. Például mit néz az ember legtöbbet, milyen hangerőn és milyen cikkeket olvas a teletext-en. Nekünk ez haszontalan lehet, viszont a média arra fog az információ által kanyarodni, mert biztos benne, hogy abból profitál. Szóval "kifigyelnek" és aztán célirányosabban "tömik" az ember fejét. Lásd okostelefonok és számítástechnika. Nem tudom, ki mennyire figyelte például az új Windows 8 Professional dobozának borítóját? Csakmert az ablakon egy szem néz be. :-) Szép napot!

jocomano77, 2013. május 11. - szombat 22:25

Kedves SonaR007! Na szóval egy kicsit jobban utána nézetm, a támogatások mögé, és igen azt kell modndjam jól értelmezed. Van egy támogatás alap, és ebből támogatják. Hogy mennyi a támogatás? Jövedelem függvénye, és bizonyos támogatások meg léte szükséges. Példál kapjon az illető lakás fenntartási támogatást, vagy rendszeres szociális segélyt, vagy ápolási díjat kap, vagy időskorúak járadékában, vagy saját jogon nevelési ellátásban, vagy fogyatékossági támogatásban, vagy esetlegvvakok személyi járadékában. Ezen ellátások másnéven segélyek meg léte szükséges hozzá. Aki bármilyen okból nem kap az előbb fel sorolt segélyeket az a digitállis átállási kedvezményre sem jogosult. Modt tök mindegy miért nam kap valaki, az imént felsoroltal valamelyikét, mondjuk azért mert nem jogosult rá vagy csak azrét mert "Manci néni" elfelejtette az előbb le írt segélyeket meg igényelni. Egy szó mint száz ez is egy szigorú feltéletétele. Aztán még jövedelem függő is, Manci néni havi nyugdíja nem lehet több 71250 Ftnál. Mert ha egy forintal is több akkor szintén nincs kedvezményes set-top-box. Hogy mennyi támogatást kap akkor az adott illető jó kérdés? De tény csak támogatást kap, másnéven kedvezményesen vásárolhatja meg a set-top-boxot.

SonaR007, 2013. május 11. - szombat 17:32

Üdv! Én azt olvasom a fentebbi cikkben, hogy 50ezer rászoruló kap majd ingyen box-ot, de ("összesen mintegy 450-500 ezer háztartásnak kell beszereznie átalakítót vagy új televíziót"). És igen, a nagyszüleimnél is járt a bizonyos kolléga és azzal kezdte a mondandóját, hogy minden ingyen és bérmentve lesz és előkap egy támogatást igénylő lapot... Kérdezem Én, hogy akkor minek az igénylő lap, ha ingyen van?! Na már most akkor ebből az jön le, hogy mégsem lesz ez ingyen. Ez csak támogatás, szóval a box egy részét fedezi, a másik felét az ügyfélnek kell. Ha elutasítják(Gondolom ilyen is lesz), akkor a 6-7ezer saját zsebből ugrik. Valaki világosítson fel, ha rosszul értelmezem a szituációt. Mellesleg nem úgy volt, hogy 13-ban lesz az átállás? Mostmár "2014. december 31-ig kell megtörténNIE"?(Érthetem úgy, hogy esélyes még a 2020 is?) Már elnézést, de az ilyen megfogalmazásokból ordít a hazugság. Az időseket könnyű becsapni, legyetek észnél!

Matus László, 2013. május 11. - szombat 17:10

Én nem a villanyszámla emelkedés miatt aggódom,hanem azért nehogy egyszer csak fizetőssé váljon a dolog. Tudják ahogy ebben az országban lenni szokott: valamely képviselő magánindítványa, vagy esetleg még mindig kevés a bevétel az EU szerint és miből is lehetne még pénzt csinálni? Ja tényleg a TV nézés, aki nem fizet nem kap megfelelő kártyát a boxba és kész.

Brotherhood, 2013. május 11. - szombat 15:39

Kedves Manci néni (fogyi néni)! A digitális átállás előtt 3 csatornát lehetett fogni ingyenesen, a digitális átállás után 7-et. Az ehhez szükséges set-top-boxot Manci néni ingyen megkapja az államtól. Ugyanúgy nem kell fizetnie, mint eddig, de kétszerannyi csatorna közül választhat. A havi villanyszámlája talán 100 forinttal többe kerül majd. Valószínűleg ezt is horrorisztikusnak értékeli. És milyen bonyolult lesz, hogy egy másik távirányítón kell majd a számokat nyomkodnia! Ja, hogy az állam egy 10000 forintos set-top-box helyett miért nem vesz egy 80000 forintos tévét mindenkinek? Én sem értem. Pedig mindenki jól járna. Ezt az egész digitális átállást is csak a szegény Manci néni ellen találták ki.

Manci néni, 2013. március 17. - vasárnap 16:50

Kedves Anna! Na persze, adjunk Manci néninek egy újabb kütyüt (set-top-Box). Aminek a kezelésese a 83 éves Manci néninek, érthetetlenül kinai lesz, és emiatt nem tudja majd mit is kezdjen vele. De a lényeg egy újabb áram fogyasztó eszköz. Mert akár milyen keveset is, de valamennyi áramot biztos hogy fogyaszt a set-top-box is. Tehát majd ennek a plusz kütyűnek az áram fogysztását is, a Manci néni fizeti az 57 ezer forintos nyugdíjából. Mert ugye így lesz majd? Mert minnél több a bekapcsolt készülék annál több a villany áram fogyasztás is. Arról nem is beszélve, hogy a set-top-boxnak a távkapcsolójába lévő elemet is időnkét cserélni kell. Ami plusz pénz. Mert ugyanis idág csak a tévé távkapcsolójában lévő elemeket kellett cserérni, de ezután még a set-top-box távkapcsolójában lévő elemeket is cserélni kell. Teljesen mindegy mennyi időnként, de néha le merülnek az elemek és cserélni is kell. Az pedig plusz pénz! És ezekre is lesz állami támogatás? Már mint a plusz elem cserére, és a set-top-box plusz áram fogyasztására is lesz állami támogatás? Jól ki van ez találva! Csak a kis pénzüek ne járjanak jól! A set-top-box helyett, eleve olyan tévé készüléket kellene adni a rászoruloknak, amelyk már eleve tudják a (DVB-T) digitális tévé csatornákat is venni. Nem egyszerübb lenne? Mert igy csak 1 áram zabáló készülék lenne és nem kettő. Set-top-box + tévé, az már kettő! Remélem érti, miről írtam? Minden esetre jól ki tatlálták, csak a szegények ne járjanak jó! Ehhez csak gratulálni tudok!

Anna, 2013. március 16. - szombat 20:50

Manci néninek: "Azok akik nem engedhetik meg maguknak az átállással járó költségeket, az állam segítséget nyújt az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságon keresztül. A rászorulók, akiknek kiválasztásában az Országos Nyugdíjfolyósító, a Magyar Államkincstár és a helyi önkormányzatok segítenek, ingyenes set-top-boxokat kaphatnak, amellyel korszerűsíthetik régi tévéiket. Az NMHH már megkezdte az igények felmérését, jelenleg hatszáz munkatársuk járja az országot, egyenruhásan, igazolvánnyal a gyorsabb és zökkenőmentesebb átállás érdekében. Az ingyenes dekódereken kívül a rászorulók kérhetnek kedvezményes kábeltévé előfizetést is, amelyben a közszolgálati csatornákon kívül más adók is találhatóak, ebben az esetben az NMHH egy pályázaton keresztül kiválasztott szolgáltatóval megegyezve alacsony havidíjjal szolgáltat adást a kiválasztottaknak." forrás: origo.hu


1 2

Kommentek

John Doe, 2020. március 29.

Szüksége van hitelre? Ne aggódjon többé, vegye fel a kapcsolatot a certifiedloanlenders@gmail.c...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Tóth Éva, 2020. március 27.


...

Villanyóra feltöltés hírlapüzletekben is

Baka László, 2020. március 27.

Király...

Elstartolt a MÁV valós idejű vonatfigyelője

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza