Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Új hulladékgyűjtési rendszer indul a fővárosban

MTI, 2013. március 07. - csütörtök 11:01
Címkék: főváros, hulladék, szelektív,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Március végén elindul Budapesten az úgynevezett házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer, ami idővel a mostani szigeteket váltja fel.


György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, jelenleg 16 hulladékudvar és 903 szelektív sziget működik a fővárosban, utóbbiak tisztántartása azonban napi probléma. Az ezt felváltó rendszer lényege, hogy a lakóházakon belül helyezik el a szelektív kukákat.

Március végén a főváros teljes területén megkezdik az új hulladékgyűjtő edények kiszállítását, a sárga fedelűekbe műanyagot és fémet, a kék fedelűekben papírt kell gyűjteni. Az üveget ezután is a hulladékgyűjtő szigeteken lehet lerakni, azok helyét azonban felülvizsgálják.

Fogyasztók/ Tóth Sándor Péter

Mintegy 403 ezer új tartály kerül a háztartásokhoz, a családi házak 120, a társasházak 240 literes gyűjtőket kapnak. A hulladék elszállítása a lakosságnak nem jár plusz költséggel.

A teljes rendszer kialakítása összességében másfél-két évig tart.

György István kiemelte a lakossági együttműködés szükségességét. Példaként hozta, hogy Bécsben tíz lakosból nyolcan elkötelezettek a szelektív gyűjtés mellett és heten így is tesznek, míg Budapesten tízből heten elkötelezettnek vallják magukat, de csak hárman gyűjtik külön a hulladéktípusokat. Szavai szerint nagyobb környezettudatosságra van szükség a kérdésben.

A házhoz menő rendszerhez kapcsolódva hatvan új kukásautót is beszereznek, s mintegy kétszázzal bővítik a munkahelyek számát.

A főpolgármester-helyettes arról is beszámolt, hogy új hulladékfeldolgozó üzemet is kialakítanának, a tervezett beruházás 11 milliárd forint lesz.

György István tájékoztatása szerint a rendszer kialakítása 5,1 milliárd forintba kerül, amelynek 85 százalékát uniós pályázaton nyerte a főváros és a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. Jelezte: az új rendszer bevezetése 2015-től uniós kötelezettség.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

csővári julianna, 2013. március 14. - csütörtök 14:19

Szeretném megkérdezni Paksról, hogy a lakosoknak többlet kőltséget jelent-e a szelektív gyűjtés?, ugyanis nálunk Pakson a duplájára emelték a díjjakat. Nem tudom jogos-e? Hiszen jóval kevesebb szemét keletkezik ezáltal. Szintén pályázattal alakították ki az új szelektív hulladék tárolót. Az emelést azzal magyarázzák, hogy vissza kell fizetni a beruházás bizonyos részét, melyet ránk lakókra terhelnek.Nem kérhetünk kisebb kukát sem, mivel mi 2-en vagyunk és ha gyűjtünk szelektíven is egy 120l kuka heti ürítésnél nagy.Szinte nem is akarnak hallani másról, mivel csökkenteni lehetne a magas szemét díjjat. Azt mondják ez a törvény.Kérem, ha tud segítsen, hogy a törvény valóban kötelezően előírja a kuka nagyságát vagy esetleg ad-e lehetőséget a személyenkénti szemétdíj fizetésre, mert értelem szerű, hogy nem keletkezik annyi szemét, mint egy nagyobb családban.Köszönöm ha segít, ha jogos a felvetésem, hogy mit tehetünk és hova lehet fordulni, vagy a törvényt hol lehet megtalálni. Én úgy gondolom ezzel a lépéssel nem a környezet tudatosságot építjük, nincs érdekeltté téve a lakosság. Köszönettel Csővári Julianna

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza