Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Új hulladékgyűjtési rendszer indul a fővárosban

MTI, 2013. március 07. - csütörtök 11:01
Címkék: főváros, hulladék, szelektív,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Március végén elindul Budapesten az úgynevezett házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer, ami idővel a mostani szigeteket váltja fel.


György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, jelenleg 16 hulladékudvar és 903 szelektív sziget működik a fővárosban, utóbbiak tisztántartása azonban napi probléma. Az ezt felváltó rendszer lényege, hogy a lakóházakon belül helyezik el a szelektív kukákat.

Március végén a főváros teljes területén megkezdik az új hulladékgyűjtő edények kiszállítását, a sárga fedelűekbe műanyagot és fémet, a kék fedelűekben papírt kell gyűjteni. Az üveget ezután is a hulladékgyűjtő szigeteken lehet lerakni, azok helyét azonban felülvizsgálják.

Fogyasztók/ Tóth Sándor Péter

Mintegy 403 ezer új tartály kerül a háztartásokhoz, a családi házak 120, a társasházak 240 literes gyűjtőket kapnak. A hulladék elszállítása a lakosságnak nem jár plusz költséggel.

A teljes rendszer kialakítása összességében másfél-két évig tart.

György István kiemelte a lakossági együttműködés szükségességét. Példaként hozta, hogy Bécsben tíz lakosból nyolcan elkötelezettek a szelektív gyűjtés mellett és heten így is tesznek, míg Budapesten tízből heten elkötelezettnek vallják magukat, de csak hárman gyűjtik külön a hulladéktípusokat. Szavai szerint nagyobb környezettudatosságra van szükség a kérdésben.

A házhoz menő rendszerhez kapcsolódva hatvan új kukásautót is beszereznek, s mintegy kétszázzal bővítik a munkahelyek számát.

A főpolgármester-helyettes arról is beszámolt, hogy új hulladékfeldolgozó üzemet is kialakítanának, a tervezett beruházás 11 milliárd forint lesz.

György István tájékoztatása szerint a rendszer kialakítása 5,1 milliárd forintba kerül, amelynek 85 százalékát uniós pályázaton nyerte a főváros és a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. Jelezte: az új rendszer bevezetése 2015-től uniós kötelezettség.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

csővári julianna, 2013. március 14. - csütörtök 14:19

Szeretném megkérdezni Paksról, hogy a lakosoknak többlet kőltséget jelent-e a szelektív gyűjtés?, ugyanis nálunk Pakson a duplájára emelték a díjjakat. Nem tudom jogos-e? Hiszen jóval kevesebb szemét keletkezik ezáltal. Szintén pályázattal alakították ki az új szelektív hulladék tárolót. Az emelést azzal magyarázzák, hogy vissza kell fizetni a beruházás bizonyos részét, melyet ránk lakókra terhelnek.Nem kérhetünk kisebb kukát sem, mivel mi 2-en vagyunk és ha gyűjtünk szelektíven is egy 120l kuka heti ürítésnél nagy.Szinte nem is akarnak hallani másról, mivel csökkenteni lehetne a magas szemét díjjat. Azt mondják ez a törvény.Kérem, ha tud segítsen, hogy a törvény valóban kötelezően előírja a kuka nagyságát vagy esetleg ad-e lehetőséget a személyenkénti szemétdíj fizetésre, mert értelem szerű, hogy nem keletkezik annyi szemét, mint egy nagyobb családban.Köszönöm ha segít, ha jogos a felvetésem, hogy mit tehetünk és hova lehet fordulni, vagy a törvényt hol lehet megtalálni. Én úgy gondolom ezzel a lépéssel nem a környezet tudatosságot építjük, nincs érdekeltté téve a lakosság. Köszönettel Csővári Julianna

Kommentek

REMY FINK, 2020. június 21.

Helló, kölcsönre van szüksége? Írjon nekünk e-mailt remy.credit111@gmail.com
E-mail (r...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. június 12.

Szüksége van bármilyen pénzügyi támogatásra? Személyi kölcsönök? Üzleti hitelek? Jelzál...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. június 09.

Helló Kedves Beteg Hitel?

Szüksége van sürgős kölcsönre? Igen E-mail (dakany.e...

Telefonok a szervizben

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza