Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Nőtt a lóhúsfogyasztás Franciaországban

MTI, 2013. február 21. - csütörtök 10:01
Címkék: lóhús, fogyasztás, Franciaország
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Meglepő hatás váltott ki a lóhúsbotrány Franciaországban: az elmúlt hetekben 10-15 százalékkal nőt a lóhúsfogyasztás a lóhúst forgalmazó hentesek szövetségének adatai szerint.


Egy hónappal azután, hogy Nagy-Britanniában botrányt okozott, hogy lóhúst találtak az elvileg marhahúst tartalmazó mélyhűtött ételkészítményekben, a franciaországi hentesek azt tapasztalják, hogy egyre népszerűbb a lóhús.

"Más hentesektől is azt a visszajelzést kaptam, hogy a héten rengetegen voltak a lóhús-boltokban. A forgalom átlagosan 15 százalékkal növekedett" - mondta szerdán Eric Vigoureux, a lóhúst forgalmazó hentesek szövetségének elnöke a France Info hírrádióban. Szerinte ennek az az oka, hogy "most mindenki a botrányról beszél, és azok, akik általában lóhúst fogyasztanak, nem éreznek lelkifurdalást".

-

A hivatalos adatok szerint a franciaországi húsfogyasztásnak alig 0,3 százaléka lóhús. A csökkenés az 1980-as években kezdődött, akkor még évi 85 ezer tonna lóhúst adtak el Franciaországban, tavaly már csak 20 ezer tonnát. A Franciaországban fogyasztott lóhús hatvan százaléka importból származik.

A lóhúsfogyasztás egyébként hasonló emelkedést ért el 1996-ban és 2000-ben a kergemarhakór idején. Szakértők szerint a mostani emelkedés nem fog sokáig tartani. A statisztikai hivatal (INSEE) szerint a hússal kapcsolatos botrányokat követően az adott hústípusnak fogyasztása általában egy év alatt tér vissza a válság előtti szintre.

A Findus svéd vállalatnak Nagy-Britanniában botrányt okozó, lóhússal kevert mélyhűtött marhahús-készítményeit a német-luxemburgi határ közelében található Metzben tevékenykedő Comigel nevű alvállalkozás állította elő. A vállalkozásnak a délnyugat-franciaországi Castelnaudary-ban bejelentett Spanghero szállította a Romániából rendelt húst. A Comigel a Finduson kívül más vállalatoknak is készített olyan "marhahús-készítményeket", amelyekbe úgy került lóhús, hogy ez nem volt feltüntetve a termékeken.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Tóth Éva, 2020. március 27.


...

Villanyóra feltöltés hírlapüzletekben is

Baka László, 2020. március 27.

Király...

Elstartolt a MÁV valós idejű vonatfigyelője

Hanga, 2020. március 26.

Név szerint Hanga vagyok, és Szegeden élek, annyira tele vagyok boldogsággal és örömmel, szer...

Autóhitelek válságos szemmel

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza