Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Interneten buzdított öngyilkosságra, elfogták

MTI, 2013. február 19. - kedd 15:21
Címkék: öngyilkos, internet,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Elfogtak egy az interneten öngyilkosságra buzdító férfit a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) munkatársai, akik ezzel - közlésük szerint - legalább hat fiatal életét mentették meg. A rendőrség még vizsgálja, hogy a férfinak lehet-e köze korábbi öngyilkosságokhoz; a felbujtó akár 5 év börtönt is kaphat.


Szokolai Zoltán alezredes, a BRFK életvédelmi osztályának vezetője hétfői, "megelőzési céllal" tartott sajtótájékoztatóján elmondta: február 13-án este kaptak a mentők bejelentést arról, hogy a XIX. kerületben két huszonéves nő "öngyilkosságot fog elkövetni". A helyszínre érkező mentők a két fiatalt súlyos állapotban szállították kórházba.

Az alezredes az öngyilkosság módszeréről és körülményeiről nem kívánt részleteket elárulni, ám a megmentett nők kihallgatásából idézve azt közölte, a fiatalok internetes közösségi oldalakon ismerkedtek meg a huszonéves férfival, aki nem akart ugyan öngyilkos lenni, ám arra buzdította, majd 13-án a távolból "irányította" is őket.

Elmondta, a rendőröknek 15-én sikerült azonosítaniuk a férfit, akit vidéki otthonában fogtak el. Kihallgatása során felmerült, hogy további, korábban a férfival kapcsolatba került 6-8 fiatal a közeljövőben ugyancsak öngyilkosságot fog elkövetni, ezért még aznap éjszaka azonnali intézkedésként megkeresték a világhálón beazonosított embereket, illetve azok szüleit.

A BRFK osztályvezetője közölte, a gyanúsított az interneten "legyünk végre boldogok" mottóval ajánlott fájdalommentes módszert öngyilkosságok elkövetéséhez, és a Facebookon még azt is közzétette, hogy egy tömeges bűncselekményhez is embereket gyűjt.

A férfi vallomása szerint azzal buzdította a fiatalokat öngyilkosságra, hogy a szüleiket ezzel megbüntethetik, valamint azzal, hogy így pár percre sajtóhírré válhatnak. A férfi vallomásából kiderült az is, hogy ő nem érezte jól magát családi környezetében; nem figyeltek rá, illetve bántalmazták, ezért is próbált meg kapcsolatokat kialakítani az interneten.

Szokolai Zoltán az esettel kapcsolatban kitért arra is, hogy korábban történt több hasonló öngyilkosság, ezért most azt is vizsgálják, azok kapcsolatba hozhatók-e a gyanúsítottal. Közölte, a február 17-én a bíróság által előzetes letartóztatásba helyezett férfit öngyilkosságban való közreműködéssel gyanúsítják, amelynek a büntetési tétele 5 év szabadságvesztés is lehet.

Bácskai Tünde őrnagy, a BRFK bűnmegelőzési osztályának munkatársa a történtekkel kapcsolatban a szülők és a pedagógusok felelősségére hívta fel a figyelmet, és arra: a fiatalok közül sokan - okostelefonjukon keresztül - gyakorlatilag a nap 24 órájában jelen vannak az interneten, ám nincsenek felkészítve arra, hogy a világhálón elért különböző információkat, tartalmakat, illetve azok hatásait feldolgozzák.

Közölte, a fiatalok az életkorukból adódóan gyakran nem is tudnak különbséget tenni a virtuális élet és a valóság között. Véleménye szerint a szülőknek követniük kellene, hogy gyerekek milyen oldalakat látogatnak, és szerinte jelzésértékű lehet, ha egy fiatal viselkedésre megváltozik; ekkor meg kell próbálni kideríteni ennek okát.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza