Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Életmentés a sófogyasztás csökkentésével

MTI, 2013. február 15. - péntek 14:41
Címkék: élet, étel,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Legkevesebb félmillió ember életét lehetne megmenteni a következő évtizedben, ha az amerikaiak az országos ajánlásnak megfelelő szintre csökkentenék sófogyasztásukat - derült ki a Kaliforniai Egyetem kutatóinak új tanulmányából.


A szakemberek számítógépes szimulációnak vetették alá számos olyan korábbi vizsgálat eredményeit, amely a túlzott sóbevitel hatásait elemezte a magas vérnyomás és a szívbetegségek kialakulásának kockázata szempontjából.

Az amerikai közegészségügyi szervek az egészséges emberek többségének napi 1500 milligramm nátrium bevitelét ajánlják, amely maximum 2300 milligrammra nőhet. Az átlag amerikai azonban a kimutatások szerint több mint 3600 milligrammot fogyaszt naponta, leginkább feldolgozott termékek formájában.

AFP

Pamela Coxson, a tanulmány vezető szerzője és kutatócsoportja három nátriumbevitel-csökkentő forgatókönyvet modellezett, amelyek előrevetítették, hogy miként befolyásolja az alacsonyabb sófogyasztás a magas vérnyomás, illetve szív- és érrendszeri betegségek miatti elhalálozás kockázatát.

"A legreálisabb feltételezés szerint ha tíz év alatt az átlag amerikai napi 2200 milligrammra csökkenti a nátriumbevitelt - amit a szakemberek potenciálisan megvalósíthatónak tartanak -, akkor 280-500 ezerrel kevesebb ember halna meg szív- és érrendszeri betegségek miatt" - írták a kutatók a Circulation című szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban.
Egy még jelentősebb - napi 1500 milligrammra történő - visszafogás 1,2 millió amerikai életét menthetné meg tíz év alatt. Ezt a mértékű csökkentést azonban nem tartják reálisnak a szakemberek.

A sófogyasztás fokozatos mérséklésén világszerte számos ország közegészségügyi szakemberei dolgoznak különböző módszereket alkalmazva. Például egyes országokban együttműködnek a pékekkel annak érdekében, hogy csökkentsék a sómennyiséget a kenyerekben, mások a húsételekre, konzervekre helyezik a hangsúlyt. A só nagy többsége ugyanis ezekből a feldolgozott ételekből jut be a szervezetbe - magyarázta Coxson.

A Kaliforniai Egyetem tanulmánya szinte azzal egy időben látott napvilágot, hogy Michael Bloomberg New York-i polgármester, az egészséges életmód egyik élharcosa a héten bejelentette: sikeresen haladnak azon cél felé, hogy 2014-ra egynegyeddel csökkentsék a sófogyasztást. Huszonegy nagy amerikai élelmiszergyártó a New York-i kezdeményezés mellé állt, és már rengeteg féle feldolgozott élelmiszer - majonézek, tésztaszószok, húskészítmények - 15-27 százalékkal kevesebb sóval készül.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) két hete alacsonyabb szinten rögzítette a napi sófogyasztásra vonatkozó ajánlását: két grammnál kevesebb nátrium bevitelét javasolja felnőtteknek, ami napi öt gramm konyhasó felvételének felel meg.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

John Doe, 2020. március 29.

Szüksége van hitelre? Ne aggódjon többé, vegye fel a kapcsolatot a certifiedloanlenders@gmail.c...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Tóth Éva, 2020. március 27.


...

Villanyóra feltöltés hírlapüzletekben is

Baka László, 2020. március 27.

Király...

Elstartolt a MÁV valós idejű vonatfigyelője

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza