Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Életmentés a sófogyasztás csökkentésével

MTI, 2013. február 15. - péntek 14:41
Címkék: élet, étel,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Legkevesebb félmillió ember életét lehetne megmenteni a következő évtizedben, ha az amerikaiak az országos ajánlásnak megfelelő szintre csökkentenék sófogyasztásukat - derült ki a Kaliforniai Egyetem kutatóinak új tanulmányából.


A szakemberek számítógépes szimulációnak vetették alá számos olyan korábbi vizsgálat eredményeit, amely a túlzott sóbevitel hatásait elemezte a magas vérnyomás és a szívbetegségek kialakulásának kockázata szempontjából.

Az amerikai közegészségügyi szervek az egészséges emberek többségének napi 1500 milligramm nátrium bevitelét ajánlják, amely maximum 2300 milligrammra nőhet. Az átlag amerikai azonban a kimutatások szerint több mint 3600 milligrammot fogyaszt naponta, leginkább feldolgozott termékek formájában.

AFP

Pamela Coxson, a tanulmány vezető szerzője és kutatócsoportja három nátriumbevitel-csökkentő forgatókönyvet modellezett, amelyek előrevetítették, hogy miként befolyásolja az alacsonyabb sófogyasztás a magas vérnyomás, illetve szív- és érrendszeri betegségek miatti elhalálozás kockázatát.

"A legreálisabb feltételezés szerint ha tíz év alatt az átlag amerikai napi 2200 milligrammra csökkenti a nátriumbevitelt - amit a szakemberek potenciálisan megvalósíthatónak tartanak -, akkor 280-500 ezerrel kevesebb ember halna meg szív- és érrendszeri betegségek miatt" - írták a kutatók a Circulation című szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban.
Egy még jelentősebb - napi 1500 milligrammra történő - visszafogás 1,2 millió amerikai életét menthetné meg tíz év alatt. Ezt a mértékű csökkentést azonban nem tartják reálisnak a szakemberek.

A sófogyasztás fokozatos mérséklésén világszerte számos ország közegészségügyi szakemberei dolgoznak különböző módszereket alkalmazva. Például egyes országokban együttműködnek a pékekkel annak érdekében, hogy csökkentsék a sómennyiséget a kenyerekben, mások a húsételekre, konzervekre helyezik a hangsúlyt. A só nagy többsége ugyanis ezekből a feldolgozott ételekből jut be a szervezetbe - magyarázta Coxson.

A Kaliforniai Egyetem tanulmánya szinte azzal egy időben látott napvilágot, hogy Michael Bloomberg New York-i polgármester, az egészséges életmód egyik élharcosa a héten bejelentette: sikeresen haladnak azon cél felé, hogy 2014-ra egynegyeddel csökkentsék a sófogyasztást. Huszonegy nagy amerikai élelmiszergyártó a New York-i kezdeményezés mellé állt, és már rengeteg féle feldolgozott élelmiszer - majonézek, tésztaszószok, húskészítmények - 15-27 százalékkal kevesebb sóval készül.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) két hete alacsonyabb szinten rögzítette a napi sófogyasztásra vonatkozó ajánlását: két grammnál kevesebb nátrium bevitelét javasolja felnőtteknek, ami napi öt gramm konyhasó felvételének felel meg.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Dobbs, 2018. május 23.

Vannak pénzügyi nehézségei? HA IGEN! Vegye fel a kapcsolatot a Dobbs Finance and Mortgages Limit...

Telefonok a szervizben

Mehmet Hakan, 2018. május 22.

Kadri Zoltan vagyok, kölcsönöket kínálunk magánszemélyeknek és cégeknek, akik sürgős köl...

Emeltdíjas telefonszám álláshirdetésekben

Trust Fund, 2018. május 22.

Voltál már keresni, hogy hová kölcsönt kapj 3% -os diszkontrátával? nem tudott hitelt szerezn...

Évi egy fogkefe

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés