Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Nem olvasnak a fiatalok könyveket

MTI, 2013. február 14. - csütörtök 15:31
Címkék: köny, olvasás, felmérés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Sem a hagyományos papír alapú, sem az elektronikus könyv nem hozza lázba a fiatalokat: a tízen- és huszonévesek 28 százaléka egyáltalán nem olvas könyveket, napi rendszerességgel pedig csak a korosztály hét százaléka vesz kötetet a kezébe.


Az Ipsos által fiatal felnőttek fogyasztási szokásait vizsgált felméréséből kiderül, hogy a résztvevők 28 százaléka soha nem olvas könyvet, további 35 százalék is csupán ritkábban, mint havonta vesz kézbe olvasnivalót. Így a 18-25 éves korosztályról elmondható, hogy csaknem kétharmaduk lényegében a könyvektől függetlenül éli az életét - mutat rá a kutatás beszámolója.

Leginkább a szakmunkás végzettségűek vannak távol a szépirodalomtól: 82 százalékuk lényegében nem, vagy alig olvas, az alacsonyabb végzettségűeknél 71, az érettségizetteknél 52, a diplomásoknál 18 százalék azok aránya, akik ritkán vagy soha nem forgatnak könyvet.

mti

Az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezőkön kívül még a férfiak és a falvakban élők körében magas (69 illetve 76 százalékos) a könyvolvasást nélkülözők aránya.

A fiatal felnőttek csupán hét százalékánál nem telhet el nap olvasás nélkül, a szakmunkás képzettségűeknek csak egy, az alapfokú végzettségűeknek négy százaléka lapoz bele naponta valamilyen kötetbe, az érettségizettek körében 10 százalékos ez az arány és a felsőfokú végzettségűeknél is csak 14 százalék.

A konkrét olvasottsági lista elején a Harry Potter-könyvek állnak (a fiatalok öt százaléka említette), ezt Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye és az Alkonyat bestseller-sorozat követi.

A fiatalok legtöbbje arra hivatkozik, hogy a hétköznapi teendők sorába nem fér bele az olvasás, ezt a 20 év feletti, már dolgozó korosztály említi leginkább. A megkérdezettek 31 százaléka a könyvek magas árával indokolja, hogy nem olvas többet, de sokan (45 százalék) bevallják, hogy egyszerűen nem érdekli őket ez az elfoglaltság. Az alacsonyabb státuszú, tizenéves fiatalokra jellemzőbb, hogy úgy érzik, fontosabb dolgok is vannak az életben az olvasásnál, és vannak, akik egyszerűen felesleges időtöltésnek érzik.

A papír alapú, hagyományos könyvek mellett az elektronikus könyvolvasó sem népszerűbb a fiatalok körében: a megkérdezettek csupán két százaléka rendelkezik ezzel a technikai eszközzel és hét százalék gondolt arra, hogy vásároljon ilyet magának. A korosztály harmada azt feltételezi, hogy előbb-utóbb az e-könyvek gyakoribbak lesznek, mint a papírra nyomtatottak, de a fiatalok fele ezt nem tartja valószínűnek. Akik már rendelkeznek könyvolvasóval, hajlanak arra az álláspontra, hogy az e-könyveké a jövő.

A jelenlegi felmérés a 15-25 év közöttieket reprezentáló 500 fő személyes módon történő megkérdezésével zajlott.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Fekete Ferenc, 2013. február 15. - péntek 09:27

Baj igen.

ramone, 2013. február 15. - péntek 06:02

És az baj, hogy nem olvasnak a fiatalok (szépirodalmi) könyveket? Egyetem alatt napi 10 óra tananyag olvasás után nyilván az embernek pont egy könnyed kis háború és békéhez támad kedve levezetés gyanánt. Aztán jön a munka, szintén napi 10 órás elfoglaltság vagy ki tudja mennyi ha az utazást és mindent beleszámítunk; és egy végigmelózott nap után este majd nem a tévét fogja bekapcsolni az illető, hanem kezébe vesz egy mikszáthot, mert az összes jókait kiolvasta már. szakmunkások, egyéb dolgozók dettó. évek óta megy a cikkezés, hogy a magyar ember nem olvas eleget, nem mozog eleget, de akkor kérdés, hogy mit csinál a magyar ember? érdekes lenne megvizsgálni az okokat, és összehasonlítani a magyar olvasói szokásokat külföldiekkel, és az esetleges különbséget hátterére kitérni, ahelyett hogy évente 500 emberen végeznek egy vizsgálatot, azt rávetítik tízmillió emberre és figyelemfelkeltő szalagcímekkel aztán devalválják az egész nemzetet.

Kommentek

John Doe, 2020. március 29.

Szüksége van hitelre? Ne aggódjon többé, vegye fel a kapcsolatot a certifiedloanlenders@gmail.c...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Tóth Éva, 2020. március 27.


...

Villanyóra feltöltés hírlapüzletekben is

Baka László, 2020. március 27.

Király...

Elstartolt a MÁV valós idejű vonatfigyelője

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza