Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Felügyeleti intézkedés egyes biztosítók ellen

MTI, 2013. január 24. - csütörtök 13:21
Címkék: KGFB, PSZÁF
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Nem drágítja a kötelező gépjármű felelősségbiztosításokat (kgfb), hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a jogszabályok által meghatározott bonus-malus rendszer előírásainak betartatása érdekében több biztosítóval szemben intézkedést hozott - közölte a felügyelet szerdán az MTI-vel.


A PSZÁF határozataiban hat biztosítónak - Allianz Hungária, Generali-Providencia, K&H Biztosító, KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület, Magyar Posta és WÁBERER Hungária Biztosító - megtiltotta, hogy a kgfb díjhirdetéseikben a jogszabályok által előírt bonus-malus osztályokhoz rendelt, az adott biztosító által meghatározott szorzókon túl továbbiakat alkalmazzon. Ilyenek a kártörténeti adatokon alapuló kiegészítő kedvezmények, illetve pótdíjak. A biztosítóknak január 31-ig a bonus-malus rendszerrel összhangban lévő díjtarifákat kell ismételten közzétenniük, január 18-tól - a határozattal sújtott díjhirdetmények alapján - nem szerződhetnek.

A PSZÁF még a tavalyi november 10-i határozataival arra kötelezett - különböző jogszabálysértések miatt - összesen 9 biztosítót, hogy idén január 2-án jelentessenek meg új kgfb-díjtarifákat. A PSZÁF most ez utóbbi díjhirdetések vizsgálatát követően állapította meg, hogy azok sértik a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló hatályos törvényt és a bonus-malus rendszert szabályozó nemzetgazdasági minisztériumi rendeletet is.

Az egységes, versenyegyenlőséget biztosító elbírálás érdekében, a felügyelet megvizsgálta a tavaly novemberi határozataival új díjhirdetésre nem kötelezett biztosítók hatályos díjhirdetéseit is. Megállapította, hogy a Genertel, az MKB, a Signal és az Uniqa biztosítók tarifái is a jogszabályokban meghatározott bonus-malus rendszert sértő, a kártörténeti adatokkal összefüggő kiegészítő kedvezményeket és pótdíjakat tartalmaznak. A PSZÁF e biztosítók díjhirdetményeit nem vonatta vissza, ugyanakkor e társaságokat is kötelezte a jogszabályoknak megfelelő tarifák közzétételére január 31-ig .

A mostani felügyeleti intézkedés a hazai gépjármű üzembentartók döntő többségét - így az év első napján évfordulós szerződőket - nem érinti, az ő megkötött szerződéseik változatlanok. A határozatok egy része ugyanis a biztosítók által január 2-án meghirdetett díjhirdetésekre vonatkozik, ezek - az érintett évközi szerződőkre - csak március 4-től léptek volna hatályba. Ugyanígy nem érintik a meglévő szerződéseket a PSZÁF azon intézkedései, amelyek a január 2-val újrahirdetésre nem kötelezett biztosítókra vonatkoznak.

A mostani felügyeleti intézkedésekkel kapcsolatos jogi álláspontját a PSZÁF már korábban ismertette a piaci szereplőkkel. A múlt év december 14-én kiadott vezetői körlevelében jelezte a piaci szereplőknek: jogszabálysértő az a díjhirdetés, amely a jogszabályban meghatározott bonus-malus besorolási kategóriákon túl további fokozatokat, valamint kártörténeten alapuló kedvezményeket, pótdíjakat állapít meg.

Miután az elmúlt hónapok díjhirdetési időszakában vált először általános gyakorlattá, hogy számos biztosító megszegi a bonus-malus rendszerre vonatkozó jogszabályi előírásokat, a PSZÁF hatósági intézkedésekkel kívánja elérni annak megszüntetését.

A felügyeleti határozatok nyomán meghirdetendő új biztosítói díjtarifák még az évközi szerződőknél sem eredményeznek szükségszerűen magasabb díjat az eddigieknél: a PSZÁF intézkedései - a teljes piacra nézve - semlegesek. A biztosítók ugyanis a rendelkezésükre álló kártörténeti statisztikai adatok alapján saját döntésükkel, szabadon határozzák meg a bonus-malus rendszerre vonatkozó alapdíjat, rendelnek ahhoz - a fokozatonként eltérő - díjszorzókat, és szabják meg a díjszorzók közti különbségeket - áll a közleményben.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Nagy, 2013. július 30. - kedd 21:59

T.Bódi-Zsák Rita!Itt ezen a fórumon egy illetékes sem fogja felvenni Önnel a kapcsolatot.Itt a fórumozók egymásnak adnak tanácsot,amiben tudnak.Én azt javasolnám,hogy Ön keresse meg a PSZÁF-et e-mailben,telefonon vagy levélben.http://www.pszaf.hu/fogyasztoknak/ugyfelszolgalat/ugyfelszolg_info.html

Bódi-Zsák Rita, 2013. július 30. - kedd 14:57

Tisztelt Ügyintéző Kérem ha módjában áll, adja meg e-mail címét, ahol egy súlyos jogtalanságot szeretnék bejelenteni, illetve tanácsot kérni. jelzett biztosító a Generali Biztosító, amely jogellenesen lépett fel velem szemben. Szívességét előre is köszönöm Üdvözlettel: Bódi-Zsák Rita

Kommentek

Valeria Marco, 2019. augusztus 08.

A nevem Valeria Marco, 6 hónappal ezelőtt vállalkozásom összeomlott, nem reméltem, hogy újra ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

József Kardos, 2019. augusztus 06.

Hű, ma reggel 25 000 euró hitelt kaptam William Rogers-től. Örülök, hogy találkozom a legáli...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2019. július 26.

Helló, jogos és megbízható pénzügyi hitelezőt keres? Kell egy kölcsön? Szükség van sürg...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés