Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Felügyeleti intézkedés egyes biztosítók ellen

MTI, 2013. január 24. - csütörtök 13:21
Címkék: KGFB, PSZÁF
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Nem drágítja a kötelező gépjármű felelősségbiztosításokat (kgfb), hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a jogszabályok által meghatározott bonus-malus rendszer előírásainak betartatása érdekében több biztosítóval szemben intézkedést hozott - közölte a felügyelet szerdán az MTI-vel.


A PSZÁF határozataiban hat biztosítónak - Allianz Hungária, Generali-Providencia, K&H Biztosító, KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület, Magyar Posta és WÁBERER Hungária Biztosító - megtiltotta, hogy a kgfb díjhirdetéseikben a jogszabályok által előírt bonus-malus osztályokhoz rendelt, az adott biztosító által meghatározott szorzókon túl továbbiakat alkalmazzon. Ilyenek a kártörténeti adatokon alapuló kiegészítő kedvezmények, illetve pótdíjak. A biztosítóknak január 31-ig a bonus-malus rendszerrel összhangban lévő díjtarifákat kell ismételten közzétenniük, január 18-tól - a határozattal sújtott díjhirdetmények alapján - nem szerződhetnek.

A PSZÁF még a tavalyi november 10-i határozataival arra kötelezett - különböző jogszabálysértések miatt - összesen 9 biztosítót, hogy idén január 2-án jelentessenek meg új kgfb-díjtarifákat. A PSZÁF most ez utóbbi díjhirdetések vizsgálatát követően állapította meg, hogy azok sértik a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló hatályos törvényt és a bonus-malus rendszert szabályozó nemzetgazdasági minisztériumi rendeletet is.

Az egységes, versenyegyenlőséget biztosító elbírálás érdekében, a felügyelet megvizsgálta a tavaly novemberi határozataival új díjhirdetésre nem kötelezett biztosítók hatályos díjhirdetéseit is. Megállapította, hogy a Genertel, az MKB, a Signal és az Uniqa biztosítók tarifái is a jogszabályokban meghatározott bonus-malus rendszert sértő, a kártörténeti adatokkal összefüggő kiegészítő kedvezményeket és pótdíjakat tartalmaznak. A PSZÁF e biztosítók díjhirdetményeit nem vonatta vissza, ugyanakkor e társaságokat is kötelezte a jogszabályoknak megfelelő tarifák közzétételére január 31-ig .

A mostani felügyeleti intézkedés a hazai gépjármű üzembentartók döntő többségét - így az év első napján évfordulós szerződőket - nem érinti, az ő megkötött szerződéseik változatlanok. A határozatok egy része ugyanis a biztosítók által január 2-án meghirdetett díjhirdetésekre vonatkozik, ezek - az érintett évközi szerződőkre - csak március 4-től léptek volna hatályba. Ugyanígy nem érintik a meglévő szerződéseket a PSZÁF azon intézkedései, amelyek a január 2-val újrahirdetésre nem kötelezett biztosítókra vonatkoznak.

A mostani felügyeleti intézkedésekkel kapcsolatos jogi álláspontját a PSZÁF már korábban ismertette a piaci szereplőkkel. A múlt év december 14-én kiadott vezetői körlevelében jelezte a piaci szereplőknek: jogszabálysértő az a díjhirdetés, amely a jogszabályban meghatározott bonus-malus besorolási kategóriákon túl további fokozatokat, valamint kártörténeten alapuló kedvezményeket, pótdíjakat állapít meg.

Miután az elmúlt hónapok díjhirdetési időszakában vált először általános gyakorlattá, hogy számos biztosító megszegi a bonus-malus rendszerre vonatkozó jogszabályi előírásokat, a PSZÁF hatósági intézkedésekkel kívánja elérni annak megszüntetését.

A felügyeleti határozatok nyomán meghirdetendő új biztosítói díjtarifák még az évközi szerződőknél sem eredményeznek szükségszerűen magasabb díjat az eddigieknél: a PSZÁF intézkedései - a teljes piacra nézve - semlegesek. A biztosítók ugyanis a rendelkezésükre álló kártörténeti statisztikai adatok alapján saját döntésükkel, szabadon határozzák meg a bonus-malus rendszerre vonatkozó alapdíjat, rendelnek ahhoz - a fokozatonként eltérő - díjszorzókat, és szabják meg a díjszorzók közti különbségeket - áll a közleményben.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Nagy, 2013. július 30. - kedd 21:59

T.Bódi-Zsák Rita!Itt ezen a fórumon egy illetékes sem fogja felvenni Önnel a kapcsolatot.Itt a fórumozók egymásnak adnak tanácsot,amiben tudnak.Én azt javasolnám,hogy Ön keresse meg a PSZÁF-et e-mailben,telefonon vagy levélben.http://www.pszaf.hu/fogyasztoknak/ugyfelszolgalat/ugyfelszolg_info.html

Bódi-Zsák Rita, 2013. július 30. - kedd 14:57

Tisztelt Ügyintéző Kérem ha módjában áll, adja meg e-mail címét, ahol egy súlyos jogtalanságot szeretnék bejelenteni, illetve tanácsot kérni. jelzett biztosító a Generali Biztosító, amely jogellenesen lépett fel velem szemben. Szívességét előre is köszönöm Üdvözlettel: Bódi-Zsák Rita

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza