Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Átszivároghat a melamin az edényből az ételbe

MTI, 2013. január 23. - szerda 11:01
Címkék: melamin, műanyag
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A melamin borítású edényekből beszivároghat az ételbe a vegyület, amely öt évvel ezelőtt hat csecsemő halálát okozta Kínában - állapították meg tajvani tudósok, egyúttal hangsúlyozva, hogy kutatásuk eredménye még nem bizonyítja azt, hogy a műanyagiparban széles körben használt anyag kis mennyiségben ártalmas lehet az emberi egészségre.


"A melamint tartalmazó edényekből a vegyület bejuthat az emberi szervezetbe, ha forró ételt szolgálnak fel bennük" - közölte Vu Csia-fang, Kaohsziungi Orvostudományi Egyetem kutatója a JAMA Internal Medicine című szakfolyóiratban közzétett tanulmányuk eredményét ismertetve.

A melamin nitrogéntartalmú, heterociklusos, aromás szerves vegyület, előállítása ipari méretekben kalcium-ciánamidból történik. Elsősorban a műanyagiparban alkalmazzák: kedvező tulajdonságai miatt konyhai eszközök festésére használják, de műtrágya alkotórészeként és rovarirtószerként is igénybe veszik.

2008-ban hat csecsemő meghalt és további ötvenezer kórházba került Kínában, mert melamintartalmú tápszert és tejport adtak nekik. Korábbi vizsgálatokból tudni azt is, hogy a vegyület nagy mennyiségben vesebántalmakat idézhet elő felnőtteknél.

A tajvani kutatás során hat, húszas éveiben lévő önkéntes melamin bevonatú tálkából evett forró levest reggeliként, míg a kontrollcsoport tagjai kerámiaedényből fogyasztották el ugyanazt az ételt. Három hét múlva megcserélték őket.

Kiderült, hogy azoknak a vizeletéből, akik melamin tálkát használtak, a nap folyamán 8,35 mikrogrammnyi melamint vontak ki, míg a többiekéből csupán 1,31 mikrogrammot. A kutatók nem vizsgálták, hogy milyen egészségügyi problémák származhatnak abból, ha a vegyület bejut az emberi szervezetbe, és azt sem tudják megmondani, vajon okozhat-e hosszú távú megbetegedést az önkéntesek vizeletében kimutatott melaminszint, miként azt sem mérték, hogy a vegyület elraktározódott-e a kísérleti alanyok szervezetében.

Craig Langman, aki a vesebetegségek specialistája az Északnyugati Egyetem chicagói orvosi karán, úgy vélekedett, hogy a tajvani kutatás érdekes kérdéseket vet fel - akár aggodalmakat is kiválthat -, de még nem bizonyít semmit. Megítélése szerint az amerikaiak "megdöbbentően kis mértékben vannak kitéve a melaminnak, ha egyáltalán", jóllehet az Egyesült Államokban is elterjedt a vegyület alkalmazása különböző műanyag termékeknél.

A professzor mindenesetre szükségesnek tartja a melaminnal kapcsolatos kutatások folytatását, és addig is, amíg nem tárnak fel egyértelmű és kétségbe nem vonható bizonyítékokat, azt tanácsolja, hogy aki megteheti, ne használjon melamin bevonatú konyhai eszközöket, mert a vegyületről már kimutatták, hogy mikrohullámú sütőben a hőre kioldódik, akárcsak bizonyos savas ételek hatására.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza