Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Változtak az otthonteremtési támogatás szabályai

MTI, 2012. december 20. - csütörtök 10:41
Címkék: otthonteremtés, szabály, rendelet
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Számos technikai szabály szerepel abban a kormányrendeletben, amely az otthonteremtéssel összefüggő rendeleteket módosítja - a jogszabály a Magyar Közlönyben jelent meg szerdán.


A Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi bejelentése szerint a lakásvásárláshoz, -építéshez járó kamattámogatás öt évig teljes mértékben jár, a korábbi degresszív támogatás helyett, és használt lakásra 50, újra pedig 70 százalék lesz a kamattámogatás. Emellett emelkednek a támogatott kölcsönösszegek, és használt lakásnál a vételár is. A kedvezőbb feltételek visszamenőleges hatályúak, így aki korábban vett fel lakáskölcsönt, arra is vonatkoznak.

Az új rendelet a jövő év első napján lép hatályba.

mti

Miután több támogatás a lakás hasznos alapterületétől függ, ennek a fogalmát is rögzíti a jogszabály. A lakás hasznos alapterülete a lakás fűthető helyiségei alapterületének az összege.

A jogszabály szerint a támogatásban részesült volt házastársak, a házasság felbontásának tényét kötelesek a házasságot felbontó bírósági ítélet jogerőre emelkedését követő 30 napon belül a kincstár területi szervének bejelenteni.

Otthonteremtési kamattámogatás vehető igénybe használt lakás vásárlásához, korszerűsítéséhez, valamint legalább komfortos, használt lakás bővítéséhez. Ugyancsak jár a kamattámogatás a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. vagyonkezelésébe tartozó lakóingatlan visszavásárlásához felvett hitelintézeti kölcsön kamatainak a megfizetéséhez. Ekkor a kamattámogatással érintett hitel összege nem haladhatja meg a 6 millió forintot.

A kamattámogatáshoz legalább 180 napos folyamatos munkaviszonyt kell igazolni, továbbá igazolni kell azt is, hogy az illető szerepel a köztartozásmentes adózói adatbázisban.

Otthonteremtési kamattámogatás igényelhető a 2010. január 1-jét követően kiadott építési engedéllyel rendelkező új lakás vásárlására, feltéve, hogy a lakásra a kamattámogatás iránti kérelem benyújtásának időpontjáig használatbavételi engedélyt nem adtak ki.

A kamattámogatás új lakásnál a referencia hozam 60 százaléka legfeljebb 2 gyermek esetén, és 70 százaléka kettőnél több gyermek esetén. Használt lakás vásárlásakor, illetve korszerűsítéskor pedig 50 százalék a kamattámogatás.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Matus László, 2012. december 20. - csütörtök 16:57

Legyen ez egy becsületes,ferr és " kőbe vésett" támogatás,de azért vigyázzatok!! Harminc éve volt a fix 3%-os kamat,melyet pár év múlva állami segítséggel ,egyoldalúan átalakítottak 36%-os piaci kamatozásúra.Sok ember tönkrement,elvesztette az otthonát, hitét a kormányba és az ígérgetésekbe és sajnos volt aki öngyilkos lett. Ismertem ilyet.Nagyon rendes,jóravaló ember volt és csak lakást akart a családjának.Aztán múlt az idő és megint jött egy generáció akiknek lakni kellett / volna / valahol és hittek a szakemberekben ,a bankokban és felvették a devizahitelt. Megismétlődött az előző,az állam hagyta és a bankok és szemét kiszolgálóik ismét elveszik a lakásukat,életüket. Mi a biztosíték arra,hogy ha megint behülyítettek elég embert akkor nem kezdődik minden elölről??

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza