Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Változtak az otthonteremtési támogatás szabályai

MTI, 2012. december 20. - csütörtök 10:41
Címkék: otthonteremtés, szabály, rendelet
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Számos technikai szabály szerepel abban a kormányrendeletben, amely az otthonteremtéssel összefüggő rendeleteket módosítja - a jogszabály a Magyar Közlönyben jelent meg szerdán.


A Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi bejelentése szerint a lakásvásárláshoz, -építéshez járó kamattámogatás öt évig teljes mértékben jár, a korábbi degresszív támogatás helyett, és használt lakásra 50, újra pedig 70 százalék lesz a kamattámogatás. Emellett emelkednek a támogatott kölcsönösszegek, és használt lakásnál a vételár is. A kedvezőbb feltételek visszamenőleges hatályúak, így aki korábban vett fel lakáskölcsönt, arra is vonatkoznak.

Az új rendelet a jövő év első napján lép hatályba.

mti

Miután több támogatás a lakás hasznos alapterületétől függ, ennek a fogalmát is rögzíti a jogszabály. A lakás hasznos alapterülete a lakás fűthető helyiségei alapterületének az összege.

A jogszabály szerint a támogatásban részesült volt házastársak, a házasság felbontásának tényét kötelesek a házasságot felbontó bírósági ítélet jogerőre emelkedését követő 30 napon belül a kincstár területi szervének bejelenteni.

Otthonteremtési kamattámogatás vehető igénybe használt lakás vásárlásához, korszerűsítéséhez, valamint legalább komfortos, használt lakás bővítéséhez. Ugyancsak jár a kamattámogatás a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. vagyonkezelésébe tartozó lakóingatlan visszavásárlásához felvett hitelintézeti kölcsön kamatainak a megfizetéséhez. Ekkor a kamattámogatással érintett hitel összege nem haladhatja meg a 6 millió forintot.

A kamattámogatáshoz legalább 180 napos folyamatos munkaviszonyt kell igazolni, továbbá igazolni kell azt is, hogy az illető szerepel a köztartozásmentes adózói adatbázisban.

Otthonteremtési kamattámogatás igényelhető a 2010. január 1-jét követően kiadott építési engedéllyel rendelkező új lakás vásárlására, feltéve, hogy a lakásra a kamattámogatás iránti kérelem benyújtásának időpontjáig használatbavételi engedélyt nem adtak ki.

A kamattámogatás új lakásnál a referencia hozam 60 százaléka legfeljebb 2 gyermek esetén, és 70 százaléka kettőnél több gyermek esetén. Használt lakás vásárlásakor, illetve korszerűsítéskor pedig 50 százalék a kamattámogatás.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Matus László, 2012. december 20. - csütörtök 16:57

Legyen ez egy becsületes,ferr és " kőbe vésett" támogatás,de azért vigyázzatok!! Harminc éve volt a fix 3%-os kamat,melyet pár év múlva állami segítséggel ,egyoldalúan átalakítottak 36%-os piaci kamatozásúra.Sok ember tönkrement,elvesztette az otthonát, hitét a kormányba és az ígérgetésekbe és sajnos volt aki öngyilkos lett. Ismertem ilyet.Nagyon rendes,jóravaló ember volt és csak lakást akart a családjának.Aztán múlt az idő és megint jött egy generáció akiknek lakni kellett / volna / valahol és hittek a szakemberekben ,a bankokban és felvették a devizahitelt. Megismétlődött az előző,az állam hagyta és a bankok és szemét kiszolgálóik ismét elveszik a lakásukat,életüket. Mi a biztosíték arra,hogy ha megint behülyítettek elég embert akkor nem kezdődik minden elölről??

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza