Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Nőtt a születések és a halálozások száma

MTI, 2012. november 19. - hétfő 10:41
Címkék: KSH, népesség
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az év első kilenc hónapjában emelkedett a születések, de a halálozások száma is tavalyhoz képest, összességében mérséklődött a természetes fogyás üteme; a házasságkötések száma kismértékben emelkedett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn az MTI-vel.


Az előzetes adatok szerint 2012 első kilenc hónapjában több gyermek született az előző év azonos időszakához képest - olvasható a közleményben. A születésszám az év első öt hónapjában folyamatosan meghaladta az előző évit, júniusban és júliusban viszont az emelkedő irányzat megtorpant. Augusztusban és szeptemberben ismét növekedett a születések száma, így összességében január és szeptember között 67 995 gyermek született, közel 2400-zal (3,6 százalékkal) több, mint egy évvel korábban. Idén szeptember végéig ezer élveszületésre 4,9 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,1 ezrelékpontos csökkenést jelentett az egy évvel korábbihoz képest.

Az összefoglaló szerint a halálozások száma négy hónapban mérséklődött, öt hónapban viszont nőtt az előző év azonos hónapjaihoz képest. Mint írták, a többlet különösen márciusban volt számottevő (9,3 százalék), ebben az akkor tetőző influenzajárványnak lehetett meghatározó szerepe, a júliusi 5,9 százalékos emelkedés pedig valószínűleg a tartós hőséggel magyarázható. Összességében az év első kilenc hónapjában 1,1 százalékkal emelkedett az elhunytak száma, az előző évhez képest 1078-cal többen haltak meg.

A házasságkötések csökkenő irányzata megállt, és az idei év első kilenc hónapjában kismértékű emelkedést mutatott - olvasható a jelentésben. A havonkénti házasságkötések száma változatosan alakult: négy hónapban több, öt hónapban viszont kevesebb házasságot kötöttek, mint egy évvel korábban. A legjelentősebb visszaesés júliusban volt, amikor 14,2 százalékkal csökkent a házasságkötések száma, augusztusban viszont 9,8, szeptemberben pedig 8,9 százalékkal több házasságot regisztráltak, mint az előző év azonos hónapjaiban. A vizsgált időszakban összesen 30 069 házasságot kötöttek, ami 64-gyel (0,2 százalékkal) múlta felül az egy évvel korábbit.

A közlemény szerint a születésszám emelkedése nagyobb mértékű volt, mint a halálozásoké, ennek következtében a természetes fogyás üteme némileg mérséklődött, és a 2011. január-szeptemberi 30 484-gyel (4,1 ezrelék) szemben 2012 első kilenc hónapjában 29 176 (3,9 ezrelék) volt. A nemzetközi vándorlás becsült, pozitív egyenlege folytán az ország lakossága ténylegesen ennél kisebb mértékben, mintegy 20 ezerrel csökkent. E szerint a becsült lélekszám az időszak végén 9 millió 938 ezer volt.

Az összefoglalóban kitértek a születések, halálozások és házasságkötések számának régiónkénti eltéréseire is. A születésszám valamennyi régióban emelkedett, legjobban a Közép-Dunántúlon és Észak-Alföldön, legkevésbé pedig Észak-Magyarországon és Dél-Dunántúlon. A halálozások száma az országos irányzattal szemben a Közép-Dunántúlon csökkent, három régióban pedig csak kismértékben emelkedett. Az országos átlagot meghaladva nőtt három régióban a halálozások száma: Nyugat-Dunántúlon, valamint Észak- és Dél-Alföldön. A házasságkötések száma öt régióban emelkedett, a legnagyobb mértékben Dél-Alföldön, Közép- és Észak-Magyarországon pedig csökkent.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

pluscredit, 2019. augusztus 22.

Jó reggelt kívánok.
Pénzhitelekre volt szükség az egyének között, hogy megbirkózzan...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

pluscredit, 2019. augusztus 22.

Jó reggelt kívánok.
Pénzhitelekre volt szükség az egyének között, hogy megbirkózzan...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Valeria Marco, 2019. augusztus 21.

A nevem Valeria Marco, 6 hónappal ezelőtt vállalkozásom összeomlott, nem reméltem, hogy újra ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés