Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Nőtt a születések és a halálozások száma

MTI, 2012. november 19. - hétfő 10:41
Címkék: KSH, népesség
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az év első kilenc hónapjában emelkedett a születések, de a halálozások száma is tavalyhoz képest, összességében mérséklődött a természetes fogyás üteme; a házasságkötések száma kismértékben emelkedett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn az MTI-vel.


Az előzetes adatok szerint 2012 első kilenc hónapjában több gyermek született az előző év azonos időszakához képest - olvasható a közleményben. A születésszám az év első öt hónapjában folyamatosan meghaladta az előző évit, júniusban és júliusban viszont az emelkedő irányzat megtorpant. Augusztusban és szeptemberben ismét növekedett a születések száma, így összességében január és szeptember között 67 995 gyermek született, közel 2400-zal (3,6 százalékkal) több, mint egy évvel korábban. Idén szeptember végéig ezer élveszületésre 4,9 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,1 ezrelékpontos csökkenést jelentett az egy évvel korábbihoz képest.

Az összefoglaló szerint a halálozások száma négy hónapban mérséklődött, öt hónapban viszont nőtt az előző év azonos hónapjaihoz képest. Mint írták, a többlet különösen márciusban volt számottevő (9,3 százalék), ebben az akkor tetőző influenzajárványnak lehetett meghatározó szerepe, a júliusi 5,9 százalékos emelkedés pedig valószínűleg a tartós hőséggel magyarázható. Összességében az év első kilenc hónapjában 1,1 százalékkal emelkedett az elhunytak száma, az előző évhez képest 1078-cal többen haltak meg.

A házasságkötések csökkenő irányzata megállt, és az idei év első kilenc hónapjában kismértékű emelkedést mutatott - olvasható a jelentésben. A havonkénti házasságkötések száma változatosan alakult: négy hónapban több, öt hónapban viszont kevesebb házasságot kötöttek, mint egy évvel korábban. A legjelentősebb visszaesés júliusban volt, amikor 14,2 százalékkal csökkent a házasságkötések száma, augusztusban viszont 9,8, szeptemberben pedig 8,9 százalékkal több házasságot regisztráltak, mint az előző év azonos hónapjaiban. A vizsgált időszakban összesen 30 069 házasságot kötöttek, ami 64-gyel (0,2 százalékkal) múlta felül az egy évvel korábbit.

A közlemény szerint a születésszám emelkedése nagyobb mértékű volt, mint a halálozásoké, ennek következtében a természetes fogyás üteme némileg mérséklődött, és a 2011. január-szeptemberi 30 484-gyel (4,1 ezrelék) szemben 2012 első kilenc hónapjában 29 176 (3,9 ezrelék) volt. A nemzetközi vándorlás becsült, pozitív egyenlege folytán az ország lakossága ténylegesen ennél kisebb mértékben, mintegy 20 ezerrel csökkent. E szerint a becsült lélekszám az időszak végén 9 millió 938 ezer volt.

Az összefoglalóban kitértek a születések, halálozások és házasságkötések számának régiónkénti eltéréseire is. A születésszám valamennyi régióban emelkedett, legjobban a Közép-Dunántúlon és Észak-Alföldön, legkevésbé pedig Észak-Magyarországon és Dél-Dunántúlon. A halálozások száma az országos irányzattal szemben a Közép-Dunántúlon csökkent, három régióban pedig csak kismértékben emelkedett. Az országos átlagot meghaladva nőtt három régióban a halálozások száma: Nyugat-Dunántúlon, valamint Észak- és Dél-Alföldön. A házasságkötések száma öt régióban emelkedett, a legnagyobb mértékben Dél-Alföldön, Közép- és Észak-Magyarországon pedig csökkent.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza