Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Védhet az asztma ellen a korai halfogyasztás

MTI, 2012. november 15. - csütörtök 09:01
Címkék: asztma, halfogyasztás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Azok között a gyerekek között, akik féléves és egyéves koruk között kezdtek el halat fogyasztani, kevesebb asztmaszerű megbetegedést diagnosztizálnak később - derült ki egy holland kutatásból.


A szakemberek több mint hétezer gyermek adatait elemezték, hogy bebizonyítsák azt a feltevést, amely szerint bizonyos, halban meglévő zsírsavaknak az egészen fiatal gyerekekben való hatása védelmet nyújthat az asztma kialakulásával szemben - közölte Jessica Kiefte de Jong, a rotterdami Erasmus Központ kutatója, a cikk vezető szerzője.

"A hal bevezetése a gyermekek étrendjébe 6 és 12 hónapos koruk között a nehézlégzés kialakulásának esélyét csökkenti, a későbbi halfogyasztásnak azonban erre már nincs hatása" - mondta a gyerekgyógyász.

-

A tengeri ételekkel szembeni allergiától való félelem miatt a szülők és az orvosok gyakran késleltetik a halfogyasztás megkezdését, holott néhány korábbi kutatás már bizonyította, hogy az anya terhesség alatti, illetve a csecsemők korai halfogyasztása asztmaellenes hatású lehet.

A rotterdami kutatók 7210 - 2002 és 2006 között született - kisgyermek adatait elemezték. Közülük 1281-en kaptak életük első félévében halat, 5498-an a második félévben, 431-en pedig egyéves koráig egyáltalán nem. Ezt a statisztikát összevetették a gyerekek nagyjából négyéves korából származó egészségügyi feljegyzésekkel, és megvizsgálták azokat az eseteket, amikor a szülők asztmával vagy légszomjjal vitték orvoshoz a gyerekeket.

A halat egyéves koráig nem fogyasztók között a szülők 40-45 százaléka számolt be asztmatikus tünetekről, szemben a 6-12 hónaposan halat fogyasztók 30 százalékával. Ez a kutatók számításai szerint nagyjából 36 százalékos csökkenést jelent az asztma kialakulási esélyének tekintetében.

A halat féléves koruk előtt megkezdők eredményei azonban megegyeztek a halat egyáltalán nem fogyasztókéval, ami azt jelenti, hogy a zsírsavak jótékony hatása csak a 6-12 hónapos "időablakban" érvényesül.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza