Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Védhet az asztma ellen a korai halfogyasztás

MTI, 2012. november 15. - csütörtök 09:01
Címkék: asztma, halfogyasztás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Azok között a gyerekek között, akik féléves és egyéves koruk között kezdtek el halat fogyasztani, kevesebb asztmaszerű megbetegedést diagnosztizálnak később - derült ki egy holland kutatásból.


A szakemberek több mint hétezer gyermek adatait elemezték, hogy bebizonyítsák azt a feltevést, amely szerint bizonyos, halban meglévő zsírsavaknak az egészen fiatal gyerekekben való hatása védelmet nyújthat az asztma kialakulásával szemben - közölte Jessica Kiefte de Jong, a rotterdami Erasmus Központ kutatója, a cikk vezető szerzője.

"A hal bevezetése a gyermekek étrendjébe 6 és 12 hónapos koruk között a nehézlégzés kialakulásának esélyét csökkenti, a későbbi halfogyasztásnak azonban erre már nincs hatása" - mondta a gyerekgyógyász.

-

A tengeri ételekkel szembeni allergiától való félelem miatt a szülők és az orvosok gyakran késleltetik a halfogyasztás megkezdését, holott néhány korábbi kutatás már bizonyította, hogy az anya terhesség alatti, illetve a csecsemők korai halfogyasztása asztmaellenes hatású lehet.

A rotterdami kutatók 7210 - 2002 és 2006 között született - kisgyermek adatait elemezték. Közülük 1281-en kaptak életük első félévében halat, 5498-an a második félévben, 431-en pedig egyéves koráig egyáltalán nem. Ezt a statisztikát összevetették a gyerekek nagyjából négyéves korából származó egészségügyi feljegyzésekkel, és megvizsgálták azokat az eseteket, amikor a szülők asztmával vagy légszomjjal vitték orvoshoz a gyerekeket.

A halat egyéves koráig nem fogyasztók között a szülők 40-45 százaléka számolt be asztmatikus tünetekről, szemben a 6-12 hónaposan halat fogyasztók 30 százalékával. Ez a kutatók számításai szerint nagyjából 36 százalékos csökkenést jelent az asztma kialakulási esélyének tekintetében.

A halat féléves koruk előtt megkezdők eredményei azonban megegyeztek a halat egyáltalán nem fogyasztókéval, ami azt jelenti, hogy a zsírsavak jótékony hatása csak a 6-12 hónapos "időablakban" érvényesül.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza