Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

KGFB - Nemet mondott a PSZÁF a bonusvédelemre

MTI, 2012. november 13. - kedd 12:11
Címkék: KGFb, bonus, PSZÁF
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Négy biztosítónak és egy alkusznak megtiltotta a bonusvédelmi biztosítás nyújtását, két további biztosítót pedig a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) díjhirdetési hiányosságainak pótlására kötelezett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) - közölte a hatóság hétfőn az MTI-vel.


A tiltás a Genertelre, a Generali-Providenciára, KÖBÉ-re, a Wáberer Hungáriára és egy független biztosításközvetítőre, a Netrisk Első Online Biztosítási Alkusz Zrt.-re vonatkozik.

A bonusvédelmi biztosítás a biztosított károkozása esetén is a meglévő bonusfokozata megtartását, vagy az annak romlásából adódó díjfizetési kötelezettség ellensúlyozását szavatolja.

Az ilyen konstrukció ellentétes a bonus-malus rendszer alkalmazásával, a kgfb-hez kínált jogellenes kiegészítő terméknek minősül, és megsérti a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról rendelkező törvényt - állapította meg a PSZÁF.

A KÖBÉ-t arra is kötelezte a PSZÁF, hogy több táblázatát november 16-án, kijavítva tegye közzé. A Signal Biztosítónak is korrigálnia kell, és ugyancsak november 16-án közzétennie a személygépkocsikra vonatkozó kedvezmények és díjkorrekciók feltételeit. A K&H biztosítónak pedig a tarifája casco kedvezményre, valamint vagyonbiztosítási kedvezményre vonatkozó részét kell újra közzétennie.

Több biztosítónak, amely a bonus-malus díjszorzóikat jogsértő módon tette közzé, január 2-án új tarifát kell hirdetnie.

Egymillió forintos bírsággal sújtotta a PSZÁF az Aegon Magyarország Általános Biztosítót, mivel ugyanazt a díjhirdetési hibát követte el, mint egy évvel korábban. A társaság díjtarifájának egyik korrekciós tényezőjénél ugyanis a szöveges leírás szerint nem, a kiegészítő táblázat szerint viszont jár kedvezményesen korrigált díj a gazdálkodó szervezeteknek.

Kétmillió forint bírságot kell megfizetnie a Wáberer biztosítónak, mivel - a jogszabályi előírást megszegve - október 30-ig honlapján nem tette közzé a következő évre vonatkozó kgfb-díjtarifáit, továbbá díjhirdetménye több szempontból is kifogásolható volt. A Wáberer emellett nem árusíthatja tovább a Sofőr Felelősségbiztosítás (Bónuszőr) elnevezésű termékét.

Vezetői levélben tájékoztatta a PSZÁF a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökét arról, hogy egyes biztosítók (bizonyos feltételek teljesülése esetén) ingyenes kgfb-szerződést kínálnak, míg mások a kgfb-szerződéshez ingyenesen kiegészítő biztosításokat adnak. Ez a gyakorlat a kgfb díján alapuló baleseti adó - illetve egyes nem-életbiztosításoknál a biztosítási adó - kapcsán a felügyelet álláspontja szerint adójogi kérdéseket vet fel.

A PSZÁF döntésével összhangban a netrisk.hu megszüntette az érintett biztosítók bonusvédelem termékeinek forgalmazását - közölte az online alkusz az MTI-vel. Közleményükben hozzátették, hogy a netrisk.hu portálon a választott biztosítótól függetlenül, ingyenesen volt elérhető a bonusvédelem.

A CLB független alkusz cég arra hívta fel a figyelmet, hogy a bonusvédelmi biztosítás tiltása a négy biztosító mellett akár több tízezer olyan ügyfelet érint, akik éppen e kedvezmény miatt már meg is kötötték az új kgfb szerződésüket. Ezeket már nem lehet felbontani, ugyanis ezt is tiltja a törvény - fűzték hozzá.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza