Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Fatüzelésű otthonok és a szálló por

MTI, 2012. november 12. - hétfő 15:11
Címkék: por, szmog,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A legtöbb magyarországi mérőállomáson emelkedő szállópor-szennyezettséget mértek tavaly - mondta az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának hétfői ülésén a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) főosztályvezetője.


A PM10 (kisméretű szálló por) szennyezettség növekedésének egyik oka a lakossági fűtés, a földgázról ugyanis egyre többen állnak át a vegyes, illetve a szilárd tüzelésre, és ennek kibocsátása jelenik meg az adatokban - ismertette Dobi Bálint. Ez a tendencia az Európai Unió más országaiban is megfigyelhető - tette hozzá.

A főosztályvezető elmondása szerint a másik fontos tényező a meteorológia: a tavalyi év rendkívül száraz volt, a kevés csapadék nem tudta az előző évekhez hasonlóan kimosni a légkörből a szennyeződéseket.

mti

Az országban 56 műszerrel mérték a PM10-szennyezettséget, a 2011-es összesített adatok szerint minden mérőállomáson előfordult, hogy az éves határértéket meghaladó volt a szennyezettség.

A legtöbbször, 127 alkalommal Pécsett, a Szabadság úti mérőpontnál tapasztaltak a 40 mikrogramm/köbméter éves határértéknél rosszabb adatokat, de gyakran a határértéknél többet mutattak a műszerek Kazincbarcikán és Miskolcon is.

A jogszabályok szerint évente 35 alkalommal léphető túl az éves határérték, amikor egy napon belül megengedett az 50 mikrogramm/köbméteres érték. A kedvezőtlenül alakuló légszennyezettség miatt a 35 napos limitet is túllépték a mérési pontok 80 százalékánál - közölte Dobi Bálint.

A főosztályvezető elmondta: az idei évről még nem lehet átfogó képet adni, de a kedvezőbb meteorológiai helyzetnek köszönhetően várhatóan jobbak lesznek az összesített adatok a tavalyinál.

A belélegezhető méretű részecskék a légutakba bejutva komoly egészségkárosodást okozhatnak.

Az ülésen a VM főosztályvezetője tájékoztatta a bizottságot a PM10 csökkentésének ágazatközi intézkedési programjáról szóló, tavaly elfogadott kormányhatározat végrehajtásáról. Több képviselő javaslatára a testület végül úgy döntött, hogy írásos tájékoztatást kérnek az intézkedési programban foglaltak végrehajtásának állásáról, ezután térnek vissza a témára.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Bereczk János, 2019. május 20. - hétfő 20:43

Úgy látszik, nem találtak egy tollat, vagy valakit, aki leírja, miről is van szó! Én már írtam, sokan nem szóltak hozzá!!! Globális felmelegedés, nem szüntethető meg az oké, de, hogyha tudjuk mi az oka akkor nem célszerű elméleteket gyártani! A szálló szénpor, a CO2, a CO, CH, vagy másképp a "C" jelenléte, az általunk tisztának nevezett levegőben, mikor a füsttől semmit sem látni!!!! Megoldás, mert gondolom ez a fontos, a TISZTA ÉGÉS, és nem a FÜST utókezelése! Az éghető energia raktár a SZÉN, hogy kiváló fűtőanyag, a "CO", arról nem sok szó esik, jó vele vigyázni, 605°C-nál robban!!!! Hogy ne érhesse el ezt a hőfokot, hidrogénnel meg kell gyújtani, ekkor még gyors-égéssel, teljesen veszélytelenül elég és minden éghető anyagot eléget ebben a tűzsávban! Ezt az égést a szekunder levegővel tudjuk szabályozni, míg a felszabaduló CO mennyiségét, a primer levegővel, az izzás és a gyors-égés miatt, nincs mérgezés, nincs korom, füst, robbanás nincs, a kéményen hideg CO2 és N megy ki két természetes anyag!!! Miből lesz a HŐ ami FŰT!! Itt még nincs vége, hisz a levegőben van CO2 és N, ha ezeket felmelegítjük a tűzsávban, ez is HŐT termel!!! Egyszerű kazánra van szükség, a mai füstokádókban nem működik

Bereczk János, 2018. március 25. - vasárnap 07:32

A pm10, a világon mindenhol előfordul, mert a rossz égés következménye. Nincs idő elégetni, a nagy huzattal, vagy ventilátorral erőltetett égést. Ha 18634751 helyen mérik, sokkal többe kerülnek a műszerek, mint kijavítani a hibát! Vagy nem cél, kormos lesz tőle a kezünk? Egy ülésen elfogadtak valamit, de várják az írásos eredményt, bizonyára beszáradt a tinta, így legalább az nem szennyez!!!!!

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza